/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A Hungaroring és az F1 hosszabbított, Verstappen herendi trófeája összetört

2023. július 24. 10:40   |   Autoblog
címkék:  

Mindenki szeme Daniel Ricciardo körül forgott a Magyar Nagydíj csütörtöki médianapján, a visszatérő ausztrál versenyző körül óriási volt a felhajtás, a legtöbb médiamunkatárs megjelent Ricciardo első alphatauris sajtótájékoztatóján. A 34 éves versenyző széles mosollyal reagált a sajtótájékoztatóra érkezve, amikor meglátta a Red Bull motorhome-jában várakozó tömeget.

„Jó újra itt lenni, otthonosan érzem magam. Nem voltam túl sokáig távol, és örömmel látom, hogy sok ember örül a visszatérésemnek” – mondta Ricciardo.

Természetesen a többi versenyzőt is megkérdezték az ausztrál visszatéréséről: „Határozottan több mosolygás lesz így a paddockban” – jegyezte meg viccesen Nico Hülkenberg, aki a Renaultnál Ricciardo csapattársaként versenyzett.

A mogyoródi aszfaltcsík rendkívül közkedvelt versenyhelyszín a pilóták körében, különösképpen igaz ez Fernando Alonsóra, aki hazánkban szerezte első Forma-1-es futamgyőzelmét még 2003-ban.

„Mindig emlékezni fogok az első győzelmemre, és mindig eszembe jut ez a pillanat, amikor Budapesten vagyunk. Ugyanez érvényes Brazíliára, ahol a világbajnoki címeimet nyertem. Budapest az egyik kedvenc városom és versenyhelyszínem. Az első győzelmemen kívül több jó futamom is volt itt, 2009-ben például pole pozíciót szereztem. Ez egy remek pálya, ahol mindig különleges hétvégéim voltak” – mondta Alonso a csütörtöki sajtótájékoztatón Zsoldos Barna kérdésére válaszolva.

A hétvége során a Hungaroring vendégeként Baumgartner Zsolt, Magyarország első Forma-1-es versenyzője is jelen volt, aki éppen 20 évvel ezelőtt szerezte meg hazánk első F1-es világbajnoki pontját.

A pénteki napon felhős időjárási körülmények között kezdődött a Magyar Nagydíj első szabadedzése. Nem indult jól a mogyoródi hétvége Sergio Pérez számára, aki az első percekben falhoz csapta a Red Bullt, ami tovább növelte a mexikói vállára nehezedő amúgy sem kicsi nyomást.

A Pérez-féle baleset miatti piros zászló ideje alatt az eső is rákezdett Mogyoródon, így viszonylag kevés esemény zajlott a pályán. Negyedórával az első gyakorlás vége előtt Carlos Sainz csúszott a gumifalnak a hármas kanyar kijárata után, így ismét előkerült a piros zászló. Az első szabadedzés túlnyomó részében átmeneti esőgumikon körözött a mezőny, melyet George Russell zárt az élen.

A pénteki napon a Ferencváros labdarúgó csapatából három játékos, Lisztes Krisztián, Pászka Lóránd és Eldar Civic is kilátogattak a paddockba. A kilencedik kerületi triónak ez volt az első F1-es paddockban történő látogatása. Az FTC labdarúgói többek között Baumgartner Zsolttal is találkoztak.

Időközben a második szabadedzésre már felszáradt a pálya, így ismét előkerültek a slick gumik. A csapatok értékes adatokat gyűjtöttek a második szabadedzés során, a leggyorsabb köridőt Leclerc autózta, akit Norris és Gasly követett.

A szombati napon megrendezésre kerülő harmadik szabadedzésen a csapatok folytatták a felkészülést a hétvége hátrelévő részére. Már a kora délutáni szabadedzésen szép számú közönség gyűlt össze a Hungaroring lelátóin, ami csak fokozódott a hétvége további részében.

A teljes versenyhétvége legfontosabb eseménye szombat délután három órakor történt, amikor a Formula 1 motorhome-ja előtt Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója bejelentették, 2032-ig biztosan rendeznek Forma-1-es Magyar Nagydíjat a Hungaroringen.

„A Hungaroring egy rendkívül különleges helyszín, Budapest pedig egy hihetetlen város. Minden versenyző és rajongó egyik legjobban várt helyszíne ez a versenynaptárban” – nyilatkozta Stefano Domenicali, a Forma-1 vezérigazgatója.

„Megtiszteltetés a szerződéshosszabbítás, melyre nagyon büszkék vagyunk” – ezt már Gyulay Zsolt mondta, aki hozzátette, hogy 2026 végéig alapos felújításon megy keresztül a Hungaroring, mely a paddock épületét és a lelátókat is érinteni fogja.

Nem sokkal a pozitív hírek érkeztét követően már ismét Forma-1-es autók köröztek a pályán, a program az időmérő edzéssel folytatódott. A Hungaroring ezúttal sem okozott csalódást, és már szombaton dolgozott a mogyoródi meglepetésfaktor, ugyanis Baku óta először nem Verstappen szerezte meg a pole pozíciót. Habár a Red Bull csapata érkezett a legtöbb fejlesztéssel erre a hétvégére, – az autó öt különböző részén is új elemek voltak megfigyelhetők – Lewis Hamilton három ezredmásodperccel gyorsabb kört autózott a Red Bullnál versenyző holland riválisánál, míg a harmadik helyre Lando Norris ért oda.

Hamilton a 2021-es Szaúd-arábiai Nagydíj óta először szerzett pole pozíciót, ami karrierje 104. rajtelsősége, a Hungaroringen pedig már kilencedik alkalommal szerezte meg az első rajtkockát. Nagyszerű teljesítményt nyújtott a visszatérő Daniel Ricciardo is, aki rögtön gyorsabb kört autózott Yuki Tsunodánál.

A versenynapon nagy nyüzsgés volt tapasztalható a paddockban, a lelátók pedig teljesen megteltek. A verseny rajtját a második helyről induló Max Verstappen kapta el a legjobban, és már a verseny elején átugrotta Lewis Hamilton Mercedesét.

Verstappen kontroll alatt tartotta a versenyt, és nem adott esélyt riválisainak. Újabb győzelmével tovább növelte előnyét a bajnoki pontversenyben, a Red Bull pedig zsinórban 12. győzelmét aratta, ami új rekord a Forma-1 történetében. Az energiaitalosok a McLaren 1988-as rekordját döntötték meg, akik 11 zsinórban aratott győzelemmel álltak ezen ranglista élén. Verstappen mellett Norris és Pérez állhattak fel a dobogóra. A pódiumon való ünneplés során jelentős anyagi kár keletkezett, amikor Lando Norris tradicionálissá vált pezsgőnyitási mozdulatát követően összetört Verstappen több millió forintot érő herendi trófeája.

A Forma-1-es világbajnokság jövő héten belga Spa-Francorchamps-i versenypályán folytatódik, majd három hetes pihenőre vonul a száguldó cirkusz.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/