/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Peches Vettel, örömittas Alonso

2010. október 24. 13:40   |   Autoblog
címkék:  

A Ferrari spanyol versenyzője, Fernando Alonso átvette a vezetést az egyéni pontversenyben, miután kiváló vezetést bemutatva, megnyerte idei ötödik futamát az esős Koreai Nagydíjon, ahol a Red Bull nullázott, mellyel minden eddiginél szorosabb lett a bajnokság állása.

Sebastian Vettel magabiztosan vezetett, egyetlen biztonsági autós periódus sem zavarta meg, ám tíz körrel a vége előtt megadta magát a motorja, így fel kellett adnia a küzdelmet, ahogy csapattársa, Mark Webber sem látta meg a kockás zászlót, miután már a verseny elején hibázott, és csúnyán összetörte versenygépét, mellyel elvesztette vezető helyét a bajnokságban.

Lewis Hamilton is profitált az energiaital-gyárosok problémás versenyéből, és második helyével életben tartotta világbajnoki esélyeit, két futammal a szezon vége előtt, jóllehet márkatársa, Jenson Button csak a 12. lett, így már csak matematikai esélye van a címvédésre.

A verseny kronológiai sorrendben

Borzalmasan nehéz körülmények fogadták a mezőnyt az első Koreai Nagydíjon, ugyanis a várakozásokkal ellentétben, nem állt el az éjszaka megjött eső, így teljesen vizes pályán kellett bizonyítaniuk a versenyzőknek.

A szervezők első körben tíz perccel eltolták a futam kezdését, és a biztonsági autó mögött rajtoltatták el a mezőnyt, de három körrel később piros zászlóval megszakították a futamot, ugyanis nagyon rosszak voltak a látási viszonyok és csúszott az amúgy is „zöld" burkolat.

Ezt követően egy közel másfélórás közjáték következett, majd a biztonsági autó mögött ismét kezdetét vette a „száguldás", és mivel javultak a körülmények, a 18. körben végre elengedték a mezőnyt.

Meglepő módon mindenki szépen eljött. Az élen nem történt változás, azonban a Mercedes GP mindkét pilótája pozíciót nyert. Michael Schumacher az első kanyarban elment Robert Kubica mellett, míg Nico Rosberg megelőzte Lewis Hamiltont, és feljött a negyedik helyre.

Vettel szépen elhúzott a többiektől, egy kör alatt majd’ három másodpercet adott a mögötte haladó Webbernek, akinek nem tartott sokáig a versenye, mert összetörte autóját, így már akkor tudni lehetett, hogy elveszíti vezető pozícióját a bajnokságban.

A Red Bull ausztrálja ráhajtott a csúszós rázókőre, ami megdobta autóját, majd nekicsapódott a betonfalnak, és törött bal hátsó felfüggesztéssel keresztbe állt a pályán. Mivel nagy volt mögötte a forgalom, nem tudta mindenki elkerülni.

Rosberg ugyan megpróbált korrigálni, de telibe találta a Red Bullt, így mindkettejük versenye idő előtt befejeződött. A biztonsági autót azonnal pályára küldték.

Az új rajtnál nem történt változás. Vettel remek tempót diktált, szépen szakadt le Alonsóról, és Hamiltonról, akik nem tudták tartani vele a lépést, azonban nyolc körrel később ismét lelassították a versenyt a biztonsági autóval, miután Sebastien Buemi összetörte autóját, ugyanis telibe találta Timo Glock Virginjét.

Az élboly azonnal kihasználta az alkalmat, és követve a kisebb csapatok példáját, feltetette az intermediate abroncsokat, ugyanis folyamatosan száradt az ideális ív. Az élen álló Vettel és Alonso egy körrel később teljesítette kiállását.

A Red Bull német pilótája ugyan visszajött az élre, azonban a Ferrarinál gondok akadtak, csak nehezen tudták feltenni a jobb első kereket, amivel Alonso elvesztette második pozícióját Hamiltonnal szemben. A McLaren britje azonban csúnyán elrontotta az új rajtot, így „visszaadta" pozícióját ellenfelének.

A következő körök eseménytelenek voltak az élen állók számára, a mezőny középső, hátsó régiójában viszont folyamatosan ment a csetepaté. Vitaly Petrov csúnyán összetörte versenygépét, de mehetett tovább a körözés.

Kilenc körrel a vége előtt – mikor már kezdett lemenni a nap – az élen autózó Vettel egyre jobban húzta magára az őt követőket, aminek az lett az eredménye, hogy Alonso simán elment mellette a célegyenes végén.

A Red Bull német versenyzője nem véletlenül lassult le, motorja ugyanis meghibásodott, és néhány száz méterrel később ki is állt a pálya szélére, és csapattársához hasonlóan, feladta a küzdelmet.

Alonsót ezt követően semmi nem akadályozhatta meg abban, hogy megnyerje idei ötödik versenyét, míg a második helyen Hamilton futott célba, a Ferrari másik versenyzője, Felipe Massa előtt.

Schumacher behozta a még versenyben maradt Mercedest a negyedik helyre, Kubica elé, akit Vitantonio Liuzzi követett a hatodik helyen a Force Indiával, miközben csapattársa, Adrian Sutil számtalanszor ütközött előzés közben, és végül feladta a küzdelmet.

Az utolsó pontszerzők sorát Rubens Barrichello (Williams), a Sauber duója, Kamui Kobayashi és Nick Heidfeld, illetve a másik Williamsszel Nico Hülkenberg zárta.

F1vilag

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/