/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Verstappen rekordot döntött, a Ferrari pole-t szerzett

2023. szeptember 04. 08:03   |   Autoblog
címkék:  

Verstappen ismét győzött, pole pozíciót szerzett a Ferrari, Hamilton szerződést hosszabbított, bemutatkozott az újgenerációs Formula 2-es autó – az Olasz Nagydíj rendkívül eseménydúsan zajlott, melyet 304’134 néző követett testközelből a hétvége során.

large-2023 Italian Grand Prix - Thursday

Csütörtök délben Stefano Domenicali, a Forma-1 ügyvezetője és Bruno Michel, az F2 ügyvezetője a monzai paddockban leplezték le a 2024-től használatos újgenerációs Formula 2-es autót. Az eseményről, illetve az új versenygépről részletesebben is beszámoltunk, melyet ide kattintva olvashattok.

A hétvége egyik legfontosabb híre a Mercedes háza tájáról érkezett, az Ezüstnyilak ugyanis bejelentették, hogy további két évig még biztosan Lewis Hamilton és George Russell ülnek a német gyártó autóiban, a Lewis Hamilton körüli találgatások pedig ezzel véget értek.

„Őszintén mondom, nem lehetnék boldogabb, hogy továbbra is ennél a csapatnál versenyezhetek. Hihetetlen utat jártunk be közösen, a Mercedes 13 éves korom óta támogat engem. Ez már így is egy rendkívül hosszú történet, de befejezetlen ügyem van a csapatnál” – mondta Lewis Hamilton. Arra a kérdésre, hogy mit ért befejezetlen ügy alatt, egyértelműen válaszolt: „Megpróbálunk visszakerülni az élre és még több bajnoki címet nyerni.”

A pénteki első szabadedzéseken menet közben is megcsodálhattuk az Alfa Romeo különleges festését, mellyel új autójukat, az Alfa Romeo 33 Stradale típust promózták. A svájci istálló számára azonban nem indult problémamentesen a hétvége, az első gyakorláson Valtteri Bottas és Gaunyu Zhou is problémákkal küzdöttek. A pénteki első gyakorlást Verstappen zárta az élen, akit Sainz és Pérez követett. Az első szabadedzés során a Pirelli számára kialakított garázsba kaptunk meghívást, ahol bemutatásra került a hétvége dobogósainak járó trófea. A bemutatót maga a serleg megálmodója, a fiatal olasz művész, Ruth Beraha tartotta. A pénteki napon bajnokavatásra is sor került Monzában, a Formula 3 zárófordulójában a brazil Gabriel Bortoleto bebiztosította bajnoki címét. A 18 éves Bortoletonak az idei volt az első éve az F3-ban, tehát újoncként sikerült diadalmaskodnia.

large-2023 Italian Grand Prix - Friday

Lance Stroll számára a második szabadedzéssel indult a monzai hétvége, az első gyakorláson ugyanis Felipe Drugovich, a zöldek tesztpilótája vezethette az Aston Martint. Stroll alatt már a második edzés első perceiben megállt az Aston, a kanadai számára nem kezdődött jól a hétvége. A második szabadedzés vége előtt tíz perccel Sergio Pérez elvesztette uralmát a Red Bull felett és falnak csapódott a Parabolicánál, amely miatt a piros zászlóra is szükség volt. Az újraindítást követőn négy perc állt még a versenyzők rendelkezésére a második szabadedzésből, melyet Carlos Sainz zárt az élen – a spanyol nem mellesleg pénteken ünnepelte 29. születésnapját. Sainz mellé Norris és Pérez értek oda az első háromba. A szombati harmadik szabadedzés a hétvége korábbi szakaszaihoz hasonlóan napos, száraz időjárási körülmények között zajlott. Az FP3-on a második gyakorláshoz hasonlóan Carlos Sainz végzett az első helyen, megelőzve a világbajnoki címvédő Verstappent és Hamiltont.

Az időmérő edzésen a Hungaroring után Monzában is alternatív gumikiosztás volt érvényben, ennek megfelelően a versenyzők a Q1-ben a kemény, a Q2-ben a közepes, a Q3-ban pedig a lágy keverékeket használhatták. A kvalifikáció első szakaszában meglepetésre Lance Stroll zárt utolsóként az Aston Martinnal. A két Alpine is rendkívül gyenge teljesítményt nyújtott, a franciák mindkét versenyzője korán búcsúzott az időmérőn. Már a kvalifikáció elején rendkívül szoros volt a mezőny, a Q1 első kiesője, Guanyu Zhou mindössze nyolc tizedmásodperccel maradt el Verstappen leggyorsabb Q1-es idejétől. Az időmérő valamennyi szakaszában közel voltak egymáshoz a versenyzők, a pole pozíciót is mindössze 13 milliszekundum döntötte el. Az olasz közönség legnagyobb örömére Carlos Sainz autózta a leggyorsabb kört szombaton, a Ferrari spanyoljának első helyezést érő körét követően a monzai sajtóteremben is tapsvihar tört ki. Sainz negyedik Forma-1-es rajtelsőségét szerezte, Monzában pedig először végzett az élen. A második rajtkockából Max Verstappen várhatta a piros lámpák kialvását, míg Charles Leclerc harmadikként végzett.

MONZA, ITALY - SEPTEMBER 03: A general view as the Tifosi celebrate during the podium celebrations with Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing, Second placed Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing and Third placed Carlos Sainz of Spain and Ferrari during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo Nazionale Monza on September 03, 2023 in Monza, Italy. (Photo by Ryan Pierse/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202309030438 // Usage for editorial use only //

Érdekesség, hogy pénteken Mario Isolától megtudtuk, a Pirelli előzetes szimulációi szerint a szombati időmérő edzésen a pole pozícióhoz 1:19.100-as idő szükségeltetik majd. Nos, Sainz köre több mint egy másodperccel maradt el a Pirelli által előrejelzetthez képest.

A versenynapon tovább fokozódott az óriási felhajtás a Ferrari körül, némi túlzással élve nehezen lehetett levegőhöz jutni a Ferrari motorhome-ja és garázsa környékén. A futam nem indult zökkenőmentesen, Yuki Tsunoda autója a felvezető körön megadta magát, ráadásul az AlphaTauri sebességben maradt, ami megnehezítette a műszaki mentést, így a tervezetthez képest húsz perccel később rajtolt el a mezőny. Carlos Sainz remek rajtot vett az élről, és megtartotta első helyét Verstappennel szemben. A Sainz, Verstappen, Leclerc trió rendkívül szorosan követte egymást a verseny első részében, ám Verstappen tempója érezhetően gyorsabb volt az élen álló Ferrarinál. Sainz a 15. körig bírta az óriási nyomást, amit a világbajnoki címvédő helyezett rá, majd Verstappen megelőzte őt.

Verstappen a bokszkiállásokat követően is megtartotta az előnyét, miközben óriási csata alakult ki a két Ferrari között, akiket időközben utolért Sergio Pérez, és a mexikói mindkét Ferrarit megelőzte. Sainz és Leclerc a verseny végén ismét csatába keveredtek, ami egészen az utolsó körig tartott, ám Leclerc nem tudott csapattársa elé kerülni. Verstappen Olasz Nagydíjon aratott győzelme sorozatban a tizedik diadala volt. Hasonló sorozatra korábban még senki nem volt képes, Verstappen új rekordot állított fel, míg a Red Bull az első csapattá vált a Forma-1 történetében, mely egymás után tizenöt futamon győzött. A Forma-1-es világbajnokság két hét múlva Szingapúrban folytatódik.

MONZA, ITALY - SEPTEMBER 03: Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing, Second placed Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing and Third placed Carlos Sainz of Spain and Ferrari celebrate on the podium during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo Nazionale Monza on September 03, 2023 in Monza, Italy. (Photo by Ryan Pierse/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202309030432 // Usage for editorial use only //

Fotók: Pirelli, Alfa Romeo F1 Team Stake, Red Bull Racing

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/