/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

„Verstappen rendkívül ösztönző személyiség” – interjú Nyck de Vriesszel

2023. július 12. 07:30   |   Autoblog
címkék:  

Nyck de Vries szenzációs teljesítménnyel mutatkozott be a Forma-1-ben a 2022-es Olasz Nagydíjon, amikor a vakbélműtét miatt versenyképtelen Alexander Albont helyettesítette a Williams színeiben. De Vries a pontszerző kilencedik helyen ért célba Monzában, aminél előrébb a Williams nem fejezett be futamot tavaly, emellett a nap versenyzőjének is megválasztották a rajongók.

A debütáló versenyen mutatott produkcióját tekintve a Forma-1 világát nem érte meglepetésként, hogy 2023-ban már teljes értékű versenyzőként az Alpha Tauri csapatát erősíti. A 28 éves holland versenyzővel Spielbergben beszélgetett Horváth Dániel.

Fantasztikus volt az F1-es bemutatkozásod tavaly Monzában, ahol a nap versenyzőjének is megválasztottak. Lehetséges, hogy ezzel a teljesítménnyel túl magasra tetted a lécet és néhányan irreális elvárásokat támasztottak veled szemben?

Ez egy nagyon jó kérdés… Tulajdonképpen az élet minden területén, folyamatosan meg kell felelnünk az elvárásoknak. Különösképpen igaz ez a Forma-1-re, ami egy hihetetlenül versengő közeg, ahol mindig teljesíteni kell. Valószínűleg az a verseny magasabbra helyezte az elvárásokat, másrészről viszont nem bánom a beugrást, hiszen, ha nincs az a lehetőség Monzában, ma nem ülnék itt mint Forma-1-es versenyző. Így mennek a dolgok az életben, a Forma-1-ben pedig kifejezetten magasak az elvárások.

Folyamatosan hallunk pletykákat a jövőddel kapcsolatban, te hogyan értékeled az eddigi teljesítményed 2023-ban?

Személy szerint én nem vagyok elégedett azzal, amit eddig nyújtottam. Jobban kell teljesítenem, ezt kár lenne tagadni. Voltak olyan momentumok az évben, amikor sikerült jó tempót mutatnom – ezek egyike a Spanyol Nagydíj, Barcelonában. Ha a teljes hétvégét nézzük, azt tudom mondani, hogy egész jól sikerült. Sajnos nem tudtam pontot szerezni és már a Q1-ben elveszítettem két szett gumit, mert megpördültem. Mindezek ellenére nyolcadikként jutottam tovább az időmérő második szakaszába, szóval a tempóm megvolt. Úgy érzem, pontszerzési lehetőséget mulasztottam el azon a hétvégén. Néha nyersz, néha veszítesz, vannak jó és rossz hétvégék. Megpróbálok mindig jobban teljesíteni, ez az egyetlen, amit tenni tudok.

A csapattársad, Yuki Tsunoda már tapasztalt versenyzőnek mondható, milyen vele a közös munka?

Nagyon tiszteljük egymást Yuki-val, már a Forma-1-be való érkezésem előtt is ismertem. A valóban jó kapcsolatok kialakításához azonban megfelelő mennyiségű idő kell, az nem történik meg azonnal. Különböző karakterek vagyunk és eltérő szakaszában vagyunk a pályafutásunknak. Nagyra értékelem Yuki-t, rendkívül jó srác és gyors versenyző. Kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt és összeségében nagyon erős hétvégék vannak a háta mögött.

Formula E világbajnokként érkeztél meg a Forma-1-be. Melyik eredményedre vagy eddig a legbüszkébb karriered során?

Úgy érzem, a Forma-2 adta számomra eddig a legtöbb örömöt. Minden versenyző különböző utat jár be, ami egyénenként elég eltérő lehet. Nem bántam meg semmit a pályafutásom során, de természetesen nekem is vannak néha rosszabb napjaim. Hiszem, hogy végső soron a nehéz pillanatok tesznek erőssé. Általánosságban beszélve, büszke vagyok az eddigi karrieremre.

Mennyit tanultál a Mercedesnél töltött időszakod alatt?

Talán elcsépeltnek hangzik, de minden nap folyamatosan új dolgokat tanulok. Minden fejezetnek az életben megvannak a saját leckéi. Minden pillanat, ami mögöttem van, tett azzá, aki vagyok – beleértve a Mercedesnél eltöltött időt, de a McLaren-korszakot is. Ha győzöl, ha veszítesz – mindkettő hozzájárul ahhoz, hogy jobb ember, jobb sportoló és jobb versenyző légy.

A közösségi médiából úgy tűnik, eléggé élvezed a munkát új trénereddel, Pyry Salmellával és jó kapcsolat van köztetek…

Nagyon sok időt töltök vele, különösképpen a szezon során, hiszen alapvető fontosságú, hogy fentartsuk a megfelelő edzettségi szintet. Tulajdonképpen minden versenyhétvégén együtt vagyunk, szóval fontos, hogy jó legyen a kapcsolat kettőnk között. Ahogy korábban is mondtam, a jó kapcsolatok kialakításához idő kell. Időbe telik, amíg megismered a másikat és elnyered a tiszteletet. Nagyon tetszik Pyry filozófiája és hozzáállása. Keményen dolgozunk, minden egyes edzés után erősnek érzem magam. Élvezem a közös munkát, és úgy gondolom, Pyry egy nagyon elismert személy a paddockban.

Mennyi edzésre van szüksége egy Forma-1-es versenyzőnek szezon közben? Ennek túlnyomó része kardió edzés?

Ami engem illet, én viszonylag szerencsés helyzetben vagyok a testsúlyomat illetően, így több súlyzós edzést engedhetek meg magamnak. A magasabb versenyzők, akik közelebb vannak a súlylimithez, rá vannak kényszerülve a kardió edzésekre.

Nagyon sok intervall edzést is végzünk, azt mondanám, hogy egy Forma-1-es versenyző edzésterve különböző edzéstípusok kombinációjából áll és mindig személyre szabottnak kell lennie. Nagyon sok különböző dolgot kell figyelembe venni az edzésterv elkészítésekor, ami akár hétről-hétre is változhat attól függően, hogy mennyi PR és média tevékenységet kell végeznünk, mennyit kell vezetnünk a szimulátorban vagy éppen attól, hogy dupla vagy tripla versenyhétvégéről van-e szó.

A motorhome másik oldalán honfitársad, Max Verstappen foglal helyet. Milyen gyakran tartod vele a kapcsolatot?

Nagyon sokszor beszélünk WhatsApp-on, illetve a versenyhétvégéken is mindig váltunk néhány szót. Max egyértelműen élete formájában van és uralja a sportágat. Nagyon régóta ismerjük egymást, ami tisztelettel is párosul. Mindig jó vele beszélgetni, rendkívül ösztönző személyiség és jól kijövünk egymással.

Nemrég elindult saját branded, a TeamNyck. Tudnál mesélni ennek a hátteréről?

Hogy őszinte legyek, nem igazán vagyok benne az üzleti részében. Ez a testvérem projektje, ő indította a vállalkozást. Nagyon szereti csinálni és egyben jó lehetőség neki, hogy tanuljon, illetve tapasztalatot szerezzen. Viszonylag óvatosan indultunk, kissé konzervatív hozzáállással. Seychelle élvezi az ezzel járó felelősséget, én pedig teljesen megbízom benne.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/