/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Webber nyerte a Brit Nagydíjat Alonso előtt

2012. július 08. 16:02   |   Autoblog
címkék:  

A Red Bull versenyzője, Mark Webber nyerte a Forma-1-es világbajnoki sorozat kilencedik versenyét, a Brit Nagydíjat. Az ausztrált Fernando Alonso, valamint a címvédő Sebastian Vettel követte.

Az elmúlt két nap során tapasztalt heves esőzések után a Forma-1-es Brit Nagydíj mapsütésben rajtolt el vasárnap délután Silverstone-ban. Az előrejelzések szerint minimális volt az esélye az esőnek a folytatásban, ami végül beigazolódott, a mezőny végig száraz aszfalton körözött. A rajtnál Alonso a pálya bal oldaláról átvágott Webber előtt a másik oldalra, így tudta megakadályozni, hogy az ausztrál lerajtolja őt a második helyről. Mögöttük Michael Schumacher megtartotta harmadik helyét, és a teljes mezőny megúszta komolyabb galiba nélkül. Paul di Resta és Romain Grosjean jó szereplésre való esélye azonban hamar elszállt, a rajtnál ők összekoccantak. Di Resta jobb hátsó defektet kapott, de autója komolyabban sérült, mert egymás után kétszer is a bokszba hajtott, és végül be kellett látniuk, hogy nem folytathatja. Grosjean egy gyorsszerviz után visszament a pályára Lotusával.

Felipe Massa is jól rajtolt, Sebastian Vettelt megelőzve fellépett a negyedik helyre. A Red Bull címvédőjének az első körben még Kimi Räikkönennel is meggyűlt a baja, de a Lotust maga mögött tudta tartani. A 10. kör végén az élmezőnyből elsőként Vettel állt ki a bokszba kerékcserére, a lágyról a kemény keverékre váltott. A következő körökben szép lassan érkeztek a többiek is, egyedül Lewis Hamilton várt ki, mivel ő eleve a tartósabb, kemény keverékű abroncsokon rajtolt. Eközben Massa utolérte Michael Schumachert, és nem is sokat várt, elment a Mercedes mellett. A Ferrari jó formát fogott ki erre a hétvégére, ezt a brazil jó tempója mellett természetesen Alonso is bizonyította. A spanyol nem várta meg, hogy előle Hamilton a bokszba hajtson végre első kerékcseréjére, és egy látványos csata után megelőzte a McLarent.

Eddigre a mezőny már újabb taggal rövidült meg (Vitaly Petrov motorhiba miatt fel sem állt a rajtrácsra), miután Pastor Maldonado talán kissé túlságosan is keményen védekezett az őt támadó Sergio Perez ellen. Mindketten kipördültek, és a remekül rajtoló, majd utána kifejezetten jó tempót futó sauberes pilóta a pálya mellett volt kénytelen kiszállni autójából. A versenyfelügyelők a leintés után foglalkoznak majd az esettel, és nem lenne meglepő, ha a Williams venezuelai pilótája büntetést kapna, hiszen két hete Valenciában a Hamilton elleni ütközésnél is ő volt a vétkes. Maldonado egyébként egy gyors szervizelés után vissza tudott állni a versenybe, ő egy defekttel megúszta. A 21. kör végén Hamilton is átesett első kerékcseréjén, Räikkönen mögé, a hetedik helyre állt vissza. Innen azonban hamar előrébb lépett egyet, mert finn riválisával karöltve megelőzték Michael Schumachert. Hamilton ekkor mindössze hét kör után – némileg váratlanul – lecserélte lágy abroncsait, és újra az autóján jól működő kemény gumikkal folytatta.

Amikor Mark Webber a második helyről kiállt második kerékcseréjére a verseny második felében, akkor néhány körön át a két Ferrari állt az élen, Alonso, Massa sorrendben. Alonso az utolsó 15 körre feltette a lágy gumikat, és ekkor kevesebb mint négy másodperc előnye volt Webberrel szemben, aki más taktikán volt, ő a kemény gumikon készült befejezni a versenyt. A Red Bull nem titkoltan arra számított, hogy az ausztrálnak lesz esélye a győzelemre, mert szerintük a Ferrarinak nem kedveznek a lágy Pirellik. A bokszban Kamui Kobayasi okozott némi riadalmat, mert megcsúszott, amikor kerékcserére érkezett, és több szerelőkét is elsodorta. Szerencsére talán egyikük sem sérült meg súlyosabban.

Tíz körrel a leintés előtt Alonso, Webber, Vettel, Massa, Räikkönen, Grosjean, Hamilton, Schumacher, Hülkenberg és Bruno Senna volt a legjobb tíz sorrendje, de az egyes pilóták közt látványosan nagy volt a tempóbeli különbség, így a hajrá ismét izgalmas helycseréket rejtett még magában – ahogyan azt idén már megszokhattuk. Már csak hét kör volt vissza az 52 körös versenyből, amikor Webber utolérte Alonsót. A csata tétje Alonso idei harmadik, Webber második győzelme volt. Öt körrel a leintés előtt a Red Bull ausztrálja viszonylag könnyedén meg is előzte Alonsót, aki higgadt maradt, és nem is vállalt felesleges kockázatot a nála sokkal gyorsabb Webberrel szemben.

A futamot Webber nyerte, három másodperces előnnyel Alonso előtt. A dobogóra a másik Red Bull-pilóta, Vettel állhatott még fel. A sormintát pedig a negyedik helyen célba érkező Massa tette teljessé. A két Lotus, Räikkönen és Grosjean az értékes 5-6. helyen futott be, Schumacher és Hamilton előtt. A körökön keresztül tartó csata az utolsó körben dőlt el Hülkenberg és Senna közt: a német rontott, és így nem csak a Williams-pilóta, de Button és Kobayasi is elment mellette. A Force India versenyzője így lemaradt a pontszerzésről. Webber idei második sikerével megszilárdította második helyét a pontversenyben is, 13 pontosra csökkentette Alonsóval szembeni hátrányát. A tabella harmadik helyére Vettel lépett fel. A bajnokság két hét múlva a Német Nagydíjjal folytatódik Hockenheimben.

F1Világ

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/