/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

150 éve született Henry Ford

2013. július 31. 14:55   |   Autoblog
címkék:  

Tegnap volt 150 éve, hogy megszületett Henry Ford, akinek újító ötletei forradalmasították a közlekedést, hatalmas tömegek számára téve elérhetővé a mobilitást. Henry Ford világunkra gyakorolt hatásáról ma számos beszédben és nyilatkozatban emlékeztek meg az Amerikai Egyesült Államokban és világszerte.

A Ford Motor Company dearborni központjában tartott ünnepségen egy különleges bejelentés is elhangzott: Michigan állam ezt a napot „Henry Ford Napjává” nyilvánította. Washington D.C. belvárosában és a Capitol Hill negyedben egy teherautó szállította ki az ünnepi süteményeket – egy olyan mobil mozgalom keretében, amit Henry Ford is támogatott volna. Bár a tegnapi napon számtalan rendezvényen emlékeztek meg Henry Ford születéséről, mindez csupán egy része az egész éven tartó ünnepségsorozatnak, amely e jelentős személyiségnek és az általa elért eredményeknek állít emléket.

Henry Ford honosította meg az autók tömeggyártását, átformálva ezzel az addig jellemzően agrárkultúrára épülő Amerikai Egyesült Államokat – és a teljes világgazdaságot –, felpörgetve ezzel az ipart és a városiasodást. Számos történész neki tulajdonítja az amerikai középosztály megteremtésének érdemét. Az általa megállapított magas minimálbér – ami akkor forradalmi lépésnek számított – példaként szolgált a vállalati vagyon méltányos elosztására, és idővel más iparágakban is hatásosan befolyásolta ennek gyakorlatát.

Henry Ford eleinte azért küzdött, hogy szilárd pénzügyi alapokat teremtsen a Ford Motor Company számára, de a magyar Galamb József által tervezett T-Modell meghozta számára az áttörést. A legendás autót 1908 októberében mutatták be, s ezzel új korszak köszöntött Amerikára. A Ford Motor Company több mint 15 millió T-Modellt gyártott és értékesített, a kormánykerék mögé ültetve ezzel az amerikai népet.

A T-Modell sikere után Henry Ford újító szelleme számos más kezdeményezésben is testet öltött:

  • futószalag-rendszer: 1913-ban Henry Ford üzembe állította az első, autók összeszerelésére megalkotott futószalagot. 18 hónap alatt a T-Modell összeszereléséhez szükséges idő 12,5-ről 1,5 munkaórára csökkent – s ezzel megszületett a modern autóipar
  • 5 dolláros napidíj: a munkavállalók magas fluktuációjának megelőzésére Henry Ford 1914-ben több mint kétszeresére emelte a munkabért: a korábbi, kilencórás munkanapért járó 2,34 dollár helyett 5 dollárt fizetett egy nyolcórás munkanapra
  • vertikális integráció: A minőség biztosítása érdekében Henry Ford arra törekedett, hogy a vállalat minden, a teljes autógyártási folyamathoz szükséges forrást maga birtokoljon, működtessen és koordináljon. A vertikális integrációnak nevezett elvet 1927-ben az A-Modell gyártása során ültették át a gyakorlatba

„Mindaz, amit a dédapám megalapozott – különös tekintettel az innováció iránti elkötelezettségre – továbbra is a szilárd üzletmenet biztosít számunkra, és az egyre jobb termékek létrehozására és egy jobb világ megteremtésére ösztönöz minket.” – fogalmaz a Ford elnök-vezérigazgatója, Bill Ford. „Emberek milliói számára tesszük elérhetővé a legmagasabb szintű technológiákat, egyre gyorsabb ütemben fejlesztve ki új termékeinket, értéket teremtünk azzal, hogy munkahelyeket létesítünk, és a mobilitás szabadságával ajándékozzuk meg a világot.”

Henry Ford újító szellemisége ma is iránymutatást jelent a Ford Motor Company számára: erre kiváló bizonyíték a sokszínű modellkínálat, amiben ugyanúgy megtalálható az F-150 pickup, mint a Mustang sportkocsi vagy a Fusion Hybrid szedán. Ez a szemlélet hívta életre az olyan technológiákat, mint a Ford SYNC vagy az EcoBoost motorcsalád – és ez a szellemiség irányítja a vállalat munkatársait is, akik hat kontinensen szolgálják a vásárlók érdekeit.

Henry Ford 1947. április 7-én, 83 éves korában hunyt el. Halála után több mint 50 évvel, 1999-ben a Forbes magazin „Az Évszázad Üzletemberének” nevezte, 2012-ben pedig szerepelt a History Chanel “Férfiak, akik felépítették Amerikát” című dokumentumfilmjében.

„A dédapám arról álmodott, hogy megfizethető autókkal tegye jobbá az emberek életét.” – emlékezik Bill Ford. “Törekvése, hogy ésszerű árképzésű, megbízható és takarékos autókat gyártson, máig áthatja és meghatározza üzleti szemléletünket.”


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/