/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

150 éve született Henry Ford

2013. július 31. 14:55   |   Autoblog
címkék:  

Tegnap volt 150 éve, hogy megszületett Henry Ford, akinek újító ötletei forradalmasították a közlekedést, hatalmas tömegek számára téve elérhetővé a mobilitást. Henry Ford világunkra gyakorolt hatásáról ma számos beszédben és nyilatkozatban emlékeztek meg az Amerikai Egyesült Államokban és világszerte.

A Ford Motor Company dearborni központjában tartott ünnepségen egy különleges bejelentés is elhangzott: Michigan állam ezt a napot „Henry Ford Napjává” nyilvánította. Washington D.C. belvárosában és a Capitol Hill negyedben egy teherautó szállította ki az ünnepi süteményeket – egy olyan mobil mozgalom keretében, amit Henry Ford is támogatott volna. Bár a tegnapi napon számtalan rendezvényen emlékeztek meg Henry Ford születéséről, mindez csupán egy része az egész éven tartó ünnepségsorozatnak, amely e jelentős személyiségnek és az általa elért eredményeknek állít emléket.

Henry Ford honosította meg az autók tömeggyártását, átformálva ezzel az addig jellemzően agrárkultúrára épülő Amerikai Egyesült Államokat – és a teljes világgazdaságot –, felpörgetve ezzel az ipart és a városiasodást. Számos történész neki tulajdonítja az amerikai középosztály megteremtésének érdemét. Az általa megállapított magas minimálbér – ami akkor forradalmi lépésnek számított – példaként szolgált a vállalati vagyon méltányos elosztására, és idővel más iparágakban is hatásosan befolyásolta ennek gyakorlatát.

Henry Ford eleinte azért küzdött, hogy szilárd pénzügyi alapokat teremtsen a Ford Motor Company számára, de a magyar Galamb József által tervezett T-Modell meghozta számára az áttörést. A legendás autót 1908 októberében mutatták be, s ezzel új korszak köszöntött Amerikára. A Ford Motor Company több mint 15 millió T-Modellt gyártott és értékesített, a kormánykerék mögé ültetve ezzel az amerikai népet.

A T-Modell sikere után Henry Ford újító szelleme számos más kezdeményezésben is testet öltött:

  • futószalag-rendszer: 1913-ban Henry Ford üzembe állította az első, autók összeszerelésére megalkotott futószalagot. 18 hónap alatt a T-Modell összeszereléséhez szükséges idő 12,5-ről 1,5 munkaórára csökkent – s ezzel megszületett a modern autóipar
  • 5 dolláros napidíj: a munkavállalók magas fluktuációjának megelőzésére Henry Ford 1914-ben több mint kétszeresére emelte a munkabért: a korábbi, kilencórás munkanapért járó 2,34 dollár helyett 5 dollárt fizetett egy nyolcórás munkanapra
  • vertikális integráció: A minőség biztosítása érdekében Henry Ford arra törekedett, hogy a vállalat minden, a teljes autógyártási folyamathoz szükséges forrást maga birtokoljon, működtessen és koordináljon. A vertikális integrációnak nevezett elvet 1927-ben az A-Modell gyártása során ültették át a gyakorlatba

„Mindaz, amit a dédapám megalapozott – különös tekintettel az innováció iránti elkötelezettségre – továbbra is a szilárd üzletmenet biztosít számunkra, és az egyre jobb termékek létrehozására és egy jobb világ megteremtésére ösztönöz minket.” – fogalmaz a Ford elnök-vezérigazgatója, Bill Ford. „Emberek milliói számára tesszük elérhetővé a legmagasabb szintű technológiákat, egyre gyorsabb ütemben fejlesztve ki új termékeinket, értéket teremtünk azzal, hogy munkahelyeket létesítünk, és a mobilitás szabadságával ajándékozzuk meg a világot.”

Henry Ford újító szellemisége ma is iránymutatást jelent a Ford Motor Company számára: erre kiváló bizonyíték a sokszínű modellkínálat, amiben ugyanúgy megtalálható az F-150 pickup, mint a Mustang sportkocsi vagy a Fusion Hybrid szedán. Ez a szemlélet hívta életre az olyan technológiákat, mint a Ford SYNC vagy az EcoBoost motorcsalád – és ez a szellemiség irányítja a vállalat munkatársait is, akik hat kontinensen szolgálják a vásárlók érdekeit.

Henry Ford 1947. április 7-én, 83 éves korában hunyt el. Halála után több mint 50 évvel, 1999-ben a Forbes magazin „Az Évszázad Üzletemberének” nevezte, 2012-ben pedig szerepelt a History Chanel “Férfiak, akik felépítették Amerikát” című dokumentumfilmjében.

„A dédapám arról álmodott, hogy megfizethető autókkal tegye jobbá az emberek életét.” – emlékezik Bill Ford. “Törekvése, hogy ésszerű árképzésű, megbízható és takarékos autókat gyártson, máig áthatja és meghatározza üzleti szemléletünket.”

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/