/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

1600-zal száguld az ausztrál rakétaautó

2012. október 21. 15:15   |   Autoblog
címkék:  

A szárazföldi sebességrekord megdöntésére készül egy gyorsasági versenyekben utazó ausztrál mérnökcsapat, amely csütörtökön mutatta be rakétameghajtású csodajárgányának néhány alkatrészét. Azt remélik, hogy még a brit riválisok előtt elkészülnek a lövedékformájú szuperautóval.

Rosco McGlashan azóta álmodik arról, hogy egyszer ő lesz a szárazföldi sebességi rekorder, amióta 12 évesen látta a brit Donald Campbellt átlépni a 645 kilométeres óránkénti sebességet az ausztrál Eyre-tónál. A rekordot azóta számtalanszor megdöntötték. A jelenlegi csúcstartó Andy Green, aki 1997-ben 1227 kilométer per órás sebességgel – a hangsebességnél gyorsabban – repesztett szuperautójával.

McGlashan és csapata most nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy rakétameghajtású, 200 ezer lóerős szuperautójukkal elérjék az 1600 kilométeres óránkénti álomsebességet. Az Aussie Invader 5R névre keresztelt járgány a tervek szerint 2014-ben gördül ki a műhelyből, pontosan 50 évvel azután, hogy McGlashan először látta Campbell száguldását.


Az ausztrál csapatnak azonban nemcsak a sebességgel, de az idővel is kalkulálnia kell, a brit Green ugyanis szintén az 1600 kilométer per órás rekord felállítására készül Bloodhound SSC nevű hibridjével. A 16 méteres Invader 5R-t folyékony oxigénnel és kerozinalapú bioüzemanyaggal működő rakéta fogja hajtani. A teljesen feltankolt járgány kilenctonnás lesz.

A 62 esztendős McGlashan reményei szerint az áramvonalas, lövedékformájú autó tesztjei már jövőre megkezdődhetnek előkészítve a terepet a 2014-es rekordkísérlethez. A britek eközben minden erejükkel azon vannak, hogy két év múlva ők is rajtvonalhoz állíthassák saját szuperszonikus autójukat.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/