/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

2023-tól az utakon: BMW és MINI modellek vegán utastérrel

2022. szeptember 15. 17:20   |   Autoblog
címkék:  

A BMW Group 2023-ban tervezi bemutatni első olyan modelljeit, amelyeket teljes egészében vegán utastérrel szerel. A jövőbe mutató innováció világpremierjét elsősorban a bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bíró, innovatív anyagok kifejlesztése teszi lehetővé.

P90477086-highRes

A forradalmi megoldás ráadásul a kormánykerekek prémium tapintású, rendkívül ellenálló bevonására is lehetőséget biztosít. A teljes egészében vegán utasterek első ízben 2023-tól válnak elérhetővé a BMW és a MINI palettáján. A müncheni központú vállalatcsoport ezzel maradéktalanul kielégíti a vegán és bőrmentes utasterek iránti ügyféligényeket, amelyek a közeljövőben még tovább fokozódnak majd – kiváltképp az Egyesült Államokban, Kínában és Európában.

A BMW Group célul tűzte ki maga elé, hogy sorozatgyártásban kínált modelljei teljes értékláncát legkésőbb 2050-re abszolút klímasemlegessé tegye, amelyben a károsanyag-kibocsátás csökkentéséé a főszerep. A gyártás során használt alapanyagok kiválasztása így kulcsfontosságú. Az állati eredetű nyersanyagok helyettesítése jelentős mértékben hozzájárul az autógyártás fenntarthatóságának növeléséhez. Az új kormánykerék-bevonat világpremierjével 1 százalék alá csökken a BMW és a MINI modelljeiben használt, állati eredetű nyersanyagokat nyomokban tartalmazó alkatrészek aránya. Ez utóbbi anyagok így kizárólag az ügyfelek számára láthatatlan területeken fordulnak majd elő, például olyan különböző viaszos anyagokban, mint a védőbevonatként használt zselatin, a festékekben használt lanolin, az elasztomerek adalékanyagaként használt faggyú és a festékek fluxusaként használt méhviasz.

A BMW Group már hosszú ideje kínál különféle szövetalternatívákat a bőrözés helyett, most először azonban arra is lehetősége nyílik, hogy a vezető és a jármű közötti legfontosabb kapcsolódási ponton, a kormánykeréken is a bőr megfelelő alternatíváját kínálja. A kormánykerék-bevonatnak kellemesnek és stabil tapintásúnak, rendkívül ellenállónak és tartósnak kell lennie. Az új anyag egyetlen ismertetőjegye a kormánykerék peremének újfajta szemcsézettsége lesz.

P90477087-highRes

A kormánykerék-bevonatok korábbi gyártásánál használt bőrrel megegyező tulajdonságokkal rendelkező, kiváló minőségű vegán anyagnak köszönhetően a mérnökök újabb jelentős lépést tettek a módszeres emisszió-csökkentés felé vezető úton, hiszen a bőr helyettesítése mintegy 85 százalékkal csökkenti az előállítási folyamat károsanyag-kibocsátását. Az emisszió nagy részét – hozzávetőlegesen 80 százalékát – eddig a szarvasmarhatartás során keletkező metángáz tette ki, a fennmaradó 20 százalék pedig a marhabőr rendkívül energia- és vízigényes feldolgozási folyamata során keletkezett.

Minden a részletekben rejlik: a különféle modellek szőnyegei mono-anyagból készülnek, amellyel elkerülhetők a nehezen újrahasznosítható anyagkeverékek. A BMW Group így évente mintegy 23 000 tonna szén-dioxid kibocsátását és további 1 600 tonna hulladék keletkezését előzi meg, hiszen a gyártási folyamaton belül az újrahasznosított szőnyegeket és a hulladékanyagokat is újra felhasználják.

A BMW Group a másodlagos és fenntartható anyagok terén végzett kutatásokra, illetve fejlesztésekre abszolút hangsúlyt fektet. A jövő modellgenerációi a bőr újabb és újabb alternatíváival kecsegtetnek. A müncheni központú vállalatcsoport számos startup oldalán dolgozik az innovatív bioalapú anyagok kifejlesztésén, amelyek előállítási folyamata a korábban használt, szintetikus bőrökhöz képest mintegy 45 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással jár. A teljes egészében bioalapú és kőolajmentes Mirum a hagyományos bőr, illetve a természetes fonalak és habok minden tulajdonságával rendelkezik, miközben a másik újdonságként kifejlesztett, bioalapú Deserttex poliuretán mátrixszal egyesített, porított kaktuszrostokból készült. Ezen anyagok használatával az állati eredetű nyersanyagok helyettesítése jelentős mértékű emisszió-csökkenéssel is párosul.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/