/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

22 éves a világ legvadabb egyterűje – videóval

2016. június 11. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Talán kevesen gondolnák, hogy a Renault Espace név már a ’80-as évek közepe óta él a szakmában, azt azonban még kevesebben tudják, hogy létezett belőle egy darab F1-es motorral szerelt 820 lóerős állatság. Ez az 1994-ben bemutatott Espace F1.

Az 1994-es Párizsi Autószalon sokáig emlékezetes maradt annak köszönhetően, hogy a Renault egy nem mindennapi koncepciót mutatott be rajta.

Az egy dolog, hogy a franciák által megépített Espace F1 kívülről is megkapóan nézett ki, de motorterében egy 3.5 literes V10-es, 1993-as Williams-Renault FW15C Forma-1-es egység duruzsolt 820 lóerőre húzva, ráadásul a modell teljesen működőképes is volt.

A mindössze 1300 kilogrammos, négy fő befogadására képes szénszálas testet a szívó versenytechnika a hátsó kerekeken keresztül egy hatfokozatú félautomata váltó segítségével gyorsította álló helyzetből százra mindössze 2,8 másodperc alatt, végsebessége pedig meghaladta a 312 km/órát. Nem elhanyagolható adat, hogy 600 méter alatt állásról 270-re gyorsult, majd ismét állásba lassult.

Érdekesség hogy a szuper egyterű bizonyos elemei eredeti, módosítatlan valójukban kerültek felszerelésre. Ilyen például a motorháztető, tetőlemez, az üvegek és a csomagtérajtó. a belső térbe a hatalmas motor és a kellő átalakítások miatt csak négy kagylóülés fért be, bár ezekben hatalmas élmény lehetett utazni.

Az autó, bár hatalmas siker lett, örökre egyke maradt, mivel a ritka alkatrészek és a közúton való használhatatlansága miatt túl drága és értelmetlen lett volna többet építeni belőle. Az Espace F1 jelenleg a Franciaországban található Matra Museum állandó lakója és egyelőre büszkén viseli a Renault eddigi legvadabb koncepciója címet.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/