/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jól teljesít a magyar autópiac, viszik a zöld autókat is

2019. október 01. 20:00   |   Autoblog
címkék:  

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének értékelése szerint az idén akár 160 ezernél is több új autót helyezhetnek forgalomba. A piacot meglökte a kormány nagycsaládosokat támogató programja is, eddig már 12 ezer igénylés érkezett hétüléses autókra. Elektromos autókból is hónapról hónapra több fogy.

Idén szeptemberben 9655 darab személygépjárművet helyeztek forgalomba, ami 8,6 százalékkal több, mint tavaly szeptemberben. Ebből 256 volt tisztán elektromos jármű és 103 volt plug-in hibrid modell, ami 216, illetve 194 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberi mennyiségeket. Ha az év első kilenc hónapját vizsgáljuk, a személyautó forgalomba helyezések elérik a 115 106 darabot. Ennek töredéke, csupán 1352 darab volt villanyautó és mindössze 693 darab hálózatról tölthető hibrid modell. A tavalyi év hasonló időszakával összevetve hazánkban idén 10 százalékkal több kocsi kapott rendszámot (elektromos +56%, PHEV +19%).

Az első háromnegyed évi értékesítési számok nagyon közel vannak a növekedési várakozásokhoz, így az év végére várt értékesítési volumen reálisnak, sőt inkább túlteljesíthetőnek látszik, különös tekintettel az év utolsó hónapjaiban várható forgalomba helyezési dömpingre. A személyautó-piac teljesíteni látszik az előre jelzett 160 ezres volument.

A tisztán elektromos gépkocsik forgalomba helyezése kis mennyiség mellett növekszik, de a növekedés dinamikája alacsony, mert a felvevőpiac egyelőre korlátozott és alatta van az év eleji várakozásoknak. Ugyan a töltőhálózat fejlődik és sok esetben az otthoni és munkahelyi töltés is megoldott, de ezen autók beszerzési ára továbbra is igen magas, használhatóságukkal és ár-érték arányukkal kapcsolatosan a vevői bizalmatlanság lassabban oldódik. A plug-in hibrid autók visszaszorulóban vannak a hibridekkel és a tisztán elektromosokkal szemben.

A kormány nagycsaládosokat támogató programja nagyon sikeresen indult, szeptember végéig több mint 12 000 igénylés érkezett, ami jelentősen meghaladja a várakozásokat. Az átadásra, illetve támogatásra jóváhagyott autók száma 1000 körül van. Jelen pillanatban sokkal inkább jellemzi a piacot, hogy szállítási csúszások várhatóak.

Továbbra is kiemelten kell foglalkozni a Magyarországra beáramló használt autók korösszetételével és azzal, hogy a Nyugat-Európában levetett és szubvencióval cserélt korszerűtlen dízel és benzines autók ne árasszák el hazánkat. Az MGE sajtóközleményben és minden lehetséges fórumon sürgette és sürgeti a használt autók importjának mederbe terelését annak érdekében, hogy a fejlettebb országokban levetett régebbi, nagyobb károsanyag-kibocsátású autók ne, vagy ne ilyen mértékben nálunk kerüljenek forgalomba.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/