/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Lexus LC Aviation: a repülés szabadsága, négy keréken

2020. november 03. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Japán legismertebb műrepülőjének tanácsait követve alakította ki az LC Aviation limitált széria különleges aerodinamikai elemeit a Lexus. Az eredmény egy minden eddiginél kezesebb, könnyebben vezethető luxuskupé.

Legyen szó a CO2-kibocsátás mérsékléséről vagy a menetteljesítmények javításáról, az autótervezők egyre kevésbé hagyhatják figyelmen kívül az autók és az őket körülvevő levegő közötti kölcsönhatást.

A megfelelő mértékű leszorítóerő fokozza az abroncsok tapadását, ezáltal a jármű irányíthatóságát, stabilitását, valamint erőátviteli képességét. Ehhez jöhet még a fékek hatékony hűtésének, a motor oxigénellátásának az igénye, ám egy átlagos autónál nemigen játszanak közre más szempontok az aerodinamika kialakításában.

A Lexus LC kupé azonban a legkevésbé sem átlagos autó, ezért gyártója Japán első számú műrepülő pilótájához, Yoshihide Muroyához fordult tanácsért. A levegő 47 éves akrobatája pontosan tudja, hogy a sebesség mit sem ér elegancia nélkül, hogy a könnyedség fontosabb a nyers erőnél – és ezt a tudását most egy hetven darabra korlátozott limitált széria, a stílusosan LC Aviation (azaz „repülés”) névre keresztelt különkiadás megvalósításában kamatoztatta.

Yoshi-szan útmutatását követve kézzel formálták meg azt a szénszálas kompozitból készült hátsó légterelőt, amely különleges kialakításának (a lefelé mutató szárnyvégek a légellenállást és a vibrációkat csillapító, függőleges örvényeket ébresztenek) köszönhetően stabil egyenesfutással, közvetlen kormányreakciókkal és kezes manőverezhetőséggel ruházza fel a kupét – ezek az értékek minden más esetben kizárnák egymást.

Az alkotók az egyedi, ötküllős, kovácsolt könnyűfém keréktárcsák áramlástani jellemzőit is optimalizálták, így az LC Aviation széria anélkül vált még tökéletesebbé, hogy a futóművet vagy a hajtásláncot módosították volna – az egyetlen mechanikus komponens, amelyet áthangoltak, a Torsen rendszerű, részlegesen önzáró hátsó differenciálmű volt.

A műrepülőgépek könnyed precizitásához tekintélyt parancsoló megjelenés társult. A fehér, ezüst vagy fekete színben rendelhető autó hűtőmaszkja, valamint hátsó lámpatestjei ugyanúgy feketék, mint a beltér. Alcantara borítja a tetőt, a napellenzőt, a kormánykereket, a sebességváltó kart, a padlókonzolt és az ajtópaneleket, így vezetés közben minden felületen egységes tapintási érzet segíti a pilótát az összpontosításban.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/