/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

67 ezer új autót vettünk tavaly

2015. január 06. 10:25   |   Autoblog
címkék:  

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének értékelése szerint 2014-ben 20,3 százalékkal nőtt a hazai személyautó-piac, 67 476 darab gépkocsit helyeztek forgalomba. A decemberi növekedés is több mint 20 százalékos volt, 6079 eladott új autóval. A kishaszonjárművekből is sok fogyott, 15 967 darab kapott rendszámot, 39,5 százalékkal több, mint 2013-ban.

A személyautó-piac növekedése tavaly az alacsony bázishoz képest folytatódott és az előre jelzettnél nagyobb növekedést mutatott. Annak ellenére, hogy most már vannak versenyképes finanszírozási ajánlatok a piacon, finanszírozást elsősorban a cégek vesznek csak igénybe zömében operatív lízing (80-90%), vagy nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban, mivel ezek az ÁFA részbeni vagy teljes visszaigénylését lehetővé teszik.

A magán vásárlók továbbra is inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része magánjellegű, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba. Sajnálatos és a vásárlók és a magyar állam érdekeit sem szolgálja, hogy az importált használt személyautók korösszetétele kedvezőtlenül változott meg az utóbbi években, az importált használt autók átlag életkora némileg meghaladja a 11 évet. Ez pl. azt jelenti, hogy egyetlen importált 3 éves autó „statisztikai korának eléréséhez” 52 évnyi egyéb korú autó importja szükséges, ami lehet például 4 darab 13 éves, vagy 3 darab 17 éves jármű, de a lehetőségek tárháza matematikailag végtelen. A lényeg az, hogy az autópark öregszik, károsanyag-kibocsátása nő, közlekedésbiztonsága csökken, miközben a használtautó-import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár.

A haszonjármű-piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, így az a válság előtti potenciál immár 70-75%-a körül van, ami pozitív folyamatnak tekinthető. A nagyhaszonjármű-piac esetében az Euro 5-6 átállás szerencsére nem okozott jelentősebb visszaesést. Az autóbusz-piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést látunk.

Az MGE megtette piaci előrejelzését is az idei évre, eszerint személygépkocsiból 75 ezer darab fogy majd (+15%), kishaszonjárműből 17 ezer darab (+6%), nagyhaszonjárműből 4 500 darab (-7%), motorkerékpárból 2 200 darab (+16%), autóbuszból pedig 500 darab (+8)% a várható forgalomba helyezési mennyiség. A piaci előrejelzés során figyelembe vették a gazdasági környezet várható alakulását, a támogató programok fennállásának eddig eltelt és várható idejét, valamint a vásárlóerő esetleges várható változásait, illetve az elmúlt évek értékesítési válsága által kialakult hiányt, valamint az állami ösztönzés hatását. Az előrejelzést 2015 júniusa után korrigálják, amennyiben a folyamatok jelentősen eltérnek a becsülttől.

A JATO Dynamics mindezeket saját felmérésének adataival egészítette ki. Kimutatása szerint decemberben a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Ford volt, 1268 darabbal, mellyel a hazai piac 15,2%-át sikerült lefednie. Ha csak a személyautók piacát nézzük, akkor az év utolsó hónapjának győztese a Skoda 785 darabbal és 12,9%-os piaci részesedéssel. A második a Ford (728 db), a harmadik az Opel (637 db), akit a Dacia (402 db) és a Toyota (353 db) követ a toplistán.

Modell szinten a legtöbb Skoda Octaviából (446 db), Ford Focusból (308 db), Dacia Dusterből (199 db), Suzuki SX4 S-Crossból (186 db), Opel Astrából (185 db), Renault Fluence-ből (145 db) és Nissan Qashqaiból (121 db) kelt el decemberben. A kishaszonjárművek eladása terén a december a Fordnak kedvezett 207 darabos Ranger forgalomba helyezéssel, mögötte a Fiat Ducato (189 db) és a Ford Transit ért be 123 darabbal, negyedik helyen pedig a Peugeot Boxer végzett 103 darabbal.

Az új autó forgalomba helyezések többsége céges (81%) míg a magán eladások a piac 19%-át teszik csak ki.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/