/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

70 éves az Aston Martin DB modellcsaládja

2018. április 28. 12:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Szinte hihetetlen, de 1948-ban született meg az Aston Martin DB márkaneve, miután David Brown megvásárolta a céget, és piacra bocsátotta első modelljét, a DB1-est. A széria azóta is virágzik, a jelenlegi DB11-est többen választják, mint eddig bármelyik testvérét.

Idén ünnepeli fennállásának 70. születésnapját az Aston Martin DB modellcsaládja.

A sort természetesen a DB1 indította 1948-ban, ami előtt egy évvel David Brown (az ő nevének monogramjából ered a sorozat két betűje) megvásárolta a céget. Az első tag 2-Litre Sports volt, amely 1950-től simán DB1 név alatt futott tovább.

Ekkor már készült a DB2 is, amelyet egészen 1959-ig, az utód érkezéséig finomított folyamatosan a gyártó. A DB4-est már az új gyártósoron, Newportban kezdték összeszerelni, és ötféle verzió is volt belőle, köztük a híres DB4 GT.

1963-ban aztán megérkezett a DB5, amely a James Bond: Goldfinger című filmben vált híressé, s csupán két évig készítették, majd leváltotta a nagyobb és kényelmesebb DB6 (ettől is lett olyan értékes napjainkra az 5-ös), amely 1970-ig maradt gyártásban.

Ezt követően egy nagyobb szünet következett, így 23 évig kellett várni, mire a DB7-es bemutatkozott, ezt pedig David Brown sajnos már nem érte meg, ugyanis épp az előző évben elhunyt. 2003-ban jött az ismét James Bond filmben megreklámozott DB modell, a DB9, amit az új főhadiszálláson, Gaydonban csináltak, és sokan napjainkig az egyik legszebb Aston Martin modellnek tartanak.

A DB10-es csak egy filmszerephez jutott (természetesen James Bond oldalán), a DB11 azonban egy megvalósult sportautó lett, mely napjainkban is aktívan írja a brit luxus-sportmárka történelmét.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/