/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

840 lóerős a Dodge Demon

2017. április 12. 16:40   |   Autoblog
címkék:  

A Dodge megrengette az izomautó világot, amikor 2014-ben piacra küldte a 707 lóerős Charger SRT Hellcat és Challenger SRT Hellcat modelleket. Előtte senki sem kínált még ilyen erős és gyors izomautót, a Dodge azonban még feljebb tette a lécet. Ma leleplezte a Challenger SRT Demon modellt, melynek nincs ellenfele az utcai autók között, legalábbis egyenesben.

Nézzük a számokat mindjárt az elején: a Challenger SRT Demont egy 840 lóerős, 6,2 literes kompresszoros Hemi Demon V8-as erőforrás hajtja, melynek segítségével 2,3 másodperc alatt lő ki 96 km/órára, a negyed mérföldes távot pedig 9,65 másodperc alatt, 224 km/órás célvonali sebességgel futja. A Demon a világ legerősebb és leggyorsabb V8-as motorral szerelt utcai autója, s az első, amelyik álló helyzetből nekirugaszkodva elemeli az első kerekeit a földről. Két kiemelkedő teljesítményét a Guinness Világrekordok is elismerte: elindulásnál 89 centiméter hosszan tartotta a levegőben az első kerekeit, eközben pedig 1,8 g-s gyorsulást produkált.

A Challenger SRT Demon kétségkívül a legelvetemültebb és legzseniálisabb utcai autó, ami valaha készült, s hátbaveregetés illeti a Dodge-ot, amiért bevállalta. A Demon egyenes vonalú gyorsulásra készült, minden alkatrészét ebben a szellemben alakítottak át és optimalizáltak. Először is 100 kilogrammal könnyebb, mint a mezei Challenger SRT Hellcat. Másodszor a legális utcai drag gumijai és speciális felfüggesztése révén kétszer olyan jól tapad, harmadszor pedig sokkal komolyabb hűtéssel rendelkezik.

Hihetetlen, de a Demon 6,2 literes kompreszoros erőműve teljesíti a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásokat, miközben 100-as oktánszámú benzinnel 840 lóerőt és 1044 Nm nyomatékot mozgósít. Nem pusztán egy Hellcat motor feltekert töltőnyomással. 25 fő alkatrésze módosított, például a kompresszor, a dugattyúk és hajtókarok, a szelepsor és az üzemanyag-befecskendező rendszer. A kompresszor immár 2,4 helyett 2,7 literes, a töltőnyomás 0,8 helyett 1 bar, a maximális fordulatszám 6200 helyett 6500, üzemanyagpumpából pedig immár kettő van.

A légszívó rendszer is egyedi; a Demon a motorháztetőn, a vezetőoldali fényszórón és egy kerékjárati bevezetőn át jut friss levegőhöz, nagyobb mennyiséghez, mint bármely más autó. Percenként 32 500 liter levegő áramlik át rajta, 18 százalékkal több, mint a Hellcat esetében. A géptető légnyílása az autóipar legszélesebbje, csaknem 115 centis, s rekord mennyiségű levegőt szív be. A Demon tartozéka az innovatív SRT Power Chiller rendszer is, amely a hűtőfolyadékot a feltöltő hőcserélőjébe is bevezeti. Az After-Run Chiller, azaz a futam utáni hűtő pedig a motor leállítása után is működteti a hűtőventilátort és a hűtőkört annak érdekében, hogy alacsonyabban tartsa a kompresszor/köztes hűtő hőmérsékletét. A sofőr mindenkor a belső monitoron ellenőrizheti a kompresszor hűtőfolyadékának hőmérsékletét.

A Challenger SRT Demon 91-es oktánszámú benzinre konfigurálva hagyja el a gyárat, de néhány mozdulattal, menüből átállítható 100-asra is, amely esetben nő a teljesítménye. Két kulccsal érkezik, akárcsak a Hellcat, a fekete 500 lóerőben limitálja a motorteljesítményt, míg a piros szabadjára engedi mind a 808 lovat és 958 Nm nyomatékot. Mindkét esetben rendelkezésre áll az Eco és a Valet, azaz inas üzemmód is, amely 4000-nél maximálja a fordulatszámot. A Demon a feláras Direct Connection modullal hozhatja ki magából a 840 lóerőt és az 1044 Nm-es nyomatékot. Nem meglepő módon a brutális Hemi motorhoz a Hellcat nyolcfokozatú robusztus automataváltóját kapcsolták, persze némi megerősítés után.

A Challenger SRT Demonnal rém könnyű gumit melegíteni és ideális startot venni. A line lock lefékezi az első kerekeket, de a hátsókat szabadon hagyja, így azok melegíthetők egy-egy futam előtt. A TransBrake segítségével pedig a sofőr álló helyzetben 2350-es fordulatszámot tarthat a fékek terhelése nélkül, s már elrugaszkodáskor kihasználhatja a motor teljes nyomatékát. A tengelyvégeken 315/40 R 18 méretű Nitto NT05R utcai drag gumik feszülnek, melyek kétszer jobban tapadnak, mint a Hellcat Pirelli köpenyei. A Demonhoz keskeny első drag gumikat is mellékeltek, ezek a csomagtartóban utaznak (tehát akár két szett széles gumi is használható). A Bilstein adaptív felfüggesztés a lehető legnagyobb súlyt csoportosítja a hátsó gumikra, ami önmagában 11%-kal jobb tapadást jelentett. A gátlók húzó és nyomófokozata menet közben folyamatosan változik.

A Demon a sofőrre helyezi hangsúlyt, szó szerint, ugyanis kihagyták belőle az anyósülést és a hátsó üléspadot. A vásárlók persze plusz pénzért megrendelhetik, de akkor elvész a súlyelőny tetemes része. Extraként szerszámosláda, bukóketrec, és négypontos öv is elérhető.

A Dodge Challenger SRT Demon gyártása idén nyáron indul és ősszel kerül a márkakereskedésekbe. Limitált példányszámú modell, így az Egyesült Államokban összesen 3000, Kanadában pedig csak 300 darabot fognak értékesíteni. Vételára egyelőre nem ismert.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/