/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A 70 ezret is elérheti az idén behozott használt autók száma

2013. december 11. 21:15   |   Autoblog
címkék:  

Bár az euró árfolyama az év legnagyobb részében 295 forint felett alakult, az idei évben behozott használt autók mennyisége év végére akár a 70 ezres szintet is elérheti – ez 30 százalékkal haladja meg a 2012-es szintet. Továbbra is jellemzően német márkájú, de idősebb autók gyarapítják ily módon a hazai autóparkot. Eközben a belföldi utánpótlást biztosító újszerű autók piacán az áttörés továbbra is várat magára, igaz, már ez a szegmens is a lassú élénkülés szakaszába lépett.

A regisztrációs adó enyhítésének hatására 2012-ben 71 százalékkal ugrott meg a használtautó-behozatal volumene, miközben az idei évben várhatóan újabb 30 százalékkal több – mintegy 70 ezer – külföldről származó használt autót fognak forgalomba helyezni.

A növekedés lendületét az sem törte meg, hogy a tavalyihoz képest magasabb sávban mozgott az euró árfolyama (több időszakban is átlépve a 300 forintos lélektani határt). Ezzel az import egyre nagyobb mértékben befolyásolja a piacot: míg a behozott személygépkocsik 2011-ben csupán 7 százalékát, 2012-ben 11 százalékát tették ki a hazai használtautó-vásárlások teljes mennyiségének, addig idén ez az arány már eléri a 15 százalékot is.

Az idén importált használt járművek fele alsó- és felső-középkategóriás személyautó volt, a legnépszerűbb hat gyártmány (Volkswagen, BMW, Opel, Ford, Audi és Mercedes) zömmel továbbra is a legnagyobb presztízsnek örvendő német márkákból kerül ki. Tavalyhoz képest annyi változás történt, hogy idén az Audik száma megelőzte a behozott Mercedesek mennyiségét.

„Az átírások adataiból az is kitűnik, hogy a külföldi gépkocsik vásárlásakor fontosabb szempont a vágyott embléma, mint az életkor – magyarázza Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – A rendelkezésre álló anyagi források miatt főként itt kötnek kompromisszumot az autósok, mivel ezeknek a járműveknek az átlagéletkora tíz év körül jár, vagyis jellemzően már több százezer kilométert futottak. Kérdés, hogy a Németországban sem ismeretlen óratekerések miatt később idehaza a vásárlók hány százalékának kell majd kényszerűen ismét a zsebébe nyúlnia, hogy a korral járó meghibásodás vagy az elmaradt karbantartási lépések miatti problémákat orvosolja.”

Eközben az újszerű autók piacán…

Az autópark utánpótlásának belföldi forrása, az új autók piaca eközben szintén kezd felkapaszkodni a gödör aljáról. Az idén várhatóan 56 ezer darab körül alakul az újonnan forgalomba helyezett személyautók száma, ami 5-6 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket. Az érdeklődés jelentősen erősödött e korcsoport iránt. a Használtautó.hu oldalain idén 40 százalékkal többen kerestek rá a legfrissebb évjáratú, új vagy újszerű autókra, mint tavaly. Ugyanakkor az anyagi korlátok – a megtakarítások alacsony szintje, illetve a finanszírozás újraindulásának lassúsága – még sokáig a jelentősebb fellendülés komoly gátjai maradnak.

Kedvező jel az is, hogy a Használtautó.hu hirdetői állományának adatai alapján egyes autómárkák esetében (pl.: Dacia, Ford) idén már ismét bővülni kezdett a hazai szalonhálózat, ami márkakereskedői oldalon azt mutatja, hogy pozitív növekedési kilátásokkal tekintenek a következő időszakra.

2014-es kilátások

„Az autóimport szabályozásában a következő év elején sem várható lényegi változás, ezért a jövő évben is tovább özönlenek majd a használt autók az országba – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője. – Akár újabb kétszámjegyű százalékos növekedésre is sor kerülhet, miközben továbbra is zömében idősebb, külső finanszírozás nélkül is megvásárolható személyautók behozatalával számolhatunk.”

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/