/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A BMW bemutatta történetének legerősebb modelljét

2023. április 12. 16:10   |   Autoblog
címkék:  

Az új BMW XM sorozatgyártásának beindítása után néhány hónappal a BMW M GmbH első hálózatról tölthető nagyteljesítményű modellje csúcsverziójáról is lerántja a leplet. A BMW XM Label Red 748 lóerős teljesítményével a sorozatgyártásban kínált eddigi legerősebb BMW M modell.

748 lóerő maximális rendszerteljesítményével a csúcsverzió 95 lóerővel múlja felül a 2022 decembere óta gyártott BMW XM maximális teljesítményét. A rendszer csúcs-forgatónyomatéka 200 Nm-rel 1 000 Nm-re nőtt. A hajtáslánc erejét az M xDrive intelligens összkerékhajtás továbbítja az aszfaltra.

A BMW XM Label Red M HYBRID hajtáslánca mesterien ötvözi a hálózatról tölthető technológiákban rejlő lehetőségeket a magas fordulatszám-tartományig kalibrált nyolchengeres benzinmotor legendás kvalitásaival. A V8-as erőforrás legújabb generációját extrém gyors teljesítmény-leadás, megnövelt belső hatékonyság és minimalizált emisszió jellemzi. A hengersorok közé épített kipufogócsonk mellett a motor megerősített főtengelyt, elektronikusan vezérelt lefújószeleppel dolgozó turbófeltöltőt, valamint tovább optimalizált kenési rendszert és olajleválasztó technológiát kapott.

A benzinmotor 585 lóerős teljesítményét percenkénti 5 600 főtengely-fordulatnál adja le. Csúcs forgatónyomatéka 750 Nm, amely percenkénti 1 800 és 5 400 főtengely-fordulat között mindvégig a vezető rendelkezésére áll.

Akárcsak a V8-as benzinmotor, az M HYBRID hajtáslánc villanymotorja is innovatív technológiai arzenállal gondoskodik az érezhetően sportos vonóerőről. A minden pillanatban rendelkezésre álló erőforrást a mérnökök a vezérlőelektronikával együtt a nyolcfokozatú M Steptronic automataváltóba építették be, ahol az elektromos motoroktól megszokott módon, már a gázpedál enyhe érintésére is azonnali teljesítmény-leadással reagál.

A villanymotor maximális teljesítménye 145 kW/197 LE, névleges csúcs forgatónyomatéka pedig 280 Nm. A BMW által szabadalmazott előváltó szakaszban az elektromos motor ideiglenesen akár 450 Nm tényleges forgatónyomaték leadására is képes. A BMW XM Label Red 3,8 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra. Végsebességét a vezérlőelektronika 250 km/óránál maximálja, az extraként megrendelhető M Driver’s Package teljesítménynövelő csomaggal azonban 290 km/óráig kitolható.

A gyorsulások és gyorsítások közben érezhető elektromos rásegítés mellett a villanymotor a V8-as erőforrás folyamatos terhelésének csökkentésével is besegít a hajtásba, ezzel is növelve a belsőégésű erőforrás hatékonyságát. A BMW XM Label Red így a WLTP tesztciklus mérései szerint 100 kilométeren átlagosan 1,7 liter üzemanyagot és kombináltan 33,0–34,5 kWh energiát fogyaszt, kilométerenként 35–39 gramm kombinált károsanyag-kibocsátás mellett.

A BMW XM Label Red villanymotorja a padlólemezbe épített, nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátorból meríti a működéséhez szükséges energiát. Az akkumulátor nettó kapacitása 25,7 kWh, amely egy feltöltéssel 75–83 kilométer tisztán elektromos hatótávolsággal kecsegtet, a WLTP tesztciklus mérései szerint. Tisztán elektromos meghajtással a modell végsebessége 140 km/óra.

Az M HYBRID hajtáslánc-technológia kombinált töltőegysége akár 7,4 kW töltési kapacitású AC járműtöltést is lehetővé tesz. Ez azt jelenti, hogy a telep 4,25 óra alatt 0 százalékról teljesen feltölthető. Az energiatároló egység töltési idejét hatékonyan csökkenti az előrelátó hőkezelő rendszer, amely az akkumulátor előzetes felmelegítéséért vagy lehűtéséért felelős. A BMW XM Label Red széleskörű alapfelszereltségének a háztartási és ipari aljzatokkal egyaránt kompatibilis töltőrendszer, valamint a nyilvános töltőállomásokon használható Professional töltőkábel is része.

A belsőégésű erőforrás és a villanymotor rendszerteljesítményét az M xDrive intelligens összkerékhajtás precízen, gyorsan és minden pillanatban az adott vezetési szituáció követelményei szerint osztja el a négy hajtott kerék között. A technológia a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint működik, amely tovább fokozza a BMW XM Label Red agilitását és kiváltképp 4WD Sport hajtáslánc-üzemmódban kerül előtérbe. A menetstabilizáló rendszer teljes kikapcsolásával az M Setup menüpontban a kifejezetten dűnéken és hasonlóan laza terepeken történő vezetéshez kifejlesztett 4WD Sand üzemmód is aktiválhatóvá válik.

Az M xDrive intelligens összkerékhajtás munkáját a hátsó tengelyen egy elektronikusan vezérelt differenciálzár is segíti, amely tovább optimalizálja a modell tapadását, agilitását és iránystabilitását. Az M sport differenciálmű minden vezetési szituációban 0-100 százalék között képes elosztani a forgatónyomatékot a bal hátsó és a jobb hátsó kerék között. A kifinomult futómű-technológia rendkívül széles vezetési tulajdonságokkal ruházza fel a modellt, a versenyautósan dinamikus tempózástól egészen a fejedelmi kényelmet kínáló ringatózásig.

A nóvum alapfelszereltségének a BMW M Professional adaptív futómű és az aktív hátsókerék-kormányzás is része. Előbbi elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókkal és aktív borulásgátló rendszerrel előzi meg a karosszéria bármely oldalirányú kilengését. Az M sport fékrendszer az első tengelyen hatdugattyús nyergekkel, a hátsó tengelyen pedig egydugattyús úszónyergekkel dolgozik.

A BMW XM csúcsverzióját olyan jellegzetes stílusjegyek színesítik, mint a karosszéria Toronto Red metál színű karaktersávjai, amelyek fekete árnyalatban is megrendelhetők. A Toronto Red metál szín a típusjelzéseken és a keréktárcsákon is visszaköszön. A BMW XM Label Red alatt alapfelszereltségként 21” méretű könnyűfém felnik gurulnak. A BMW M hűtőrács és a diffúzor kerete magasfényű Black színben pompázik.

A BMW XM Label Red – világszerte 500 példányban elérhető – limitált kiadása még több egyedi részlettel maximalizálja a modell exkluzivitását. A BMW M hűtőrács mellett a diffúzor is Toronto Red metál színben ragyog, a karosszéria pedig a BMW Individual Frozen Carbon Black metál árnyalatot ölti magára. A fekete és a vörös árnyalatok kontrasztja a BMW XM Label Red utasterét is a sportos exkluzivitás hangulatával ruházza fel. A háromdimenziós tetőkárpit és az oszlopok belső kárpitja fekete színt visel, miközben a vörös árnyalat az első ülések háttámláinak és integrált fejtámláinak gyémánt alakú felső részén, valamint a külső hátsó üléseken is visszaköszön.

Az ülések, a műszerfal, az ajtókárpitok és a középkonzol fekete felületein mindehhez vörös kontrasztvarrás társul, a műszerfal szellőzőrostélyai pedig ugyancsak vörös betéteket viselnek. A BMW XM Label Red exkluzivitását fokozza továbbá a központi kijelző alatt olvasható, vörös „XM” logó és a szénszálból készült, szaténhatású, vörös és kék csíkokkal díszített dekorbetét is. A BMW XM Label Red limitált kiadásának utasterében az ügyfelek egy „1 of 500” feliratú, sorszámozott plakettet is találnak a központi kijelző alatt.

Az M HYBRID gomb a kívánt hajtáslánc-üzemmód aktiválását szolgálja, a SETUP gombon keresztül pedig a hajtáslánc, a futómű, a kormánymű, a fékrendszer és az összkerékhajtás karakterisztikája, illetve a fékezési energia visszatáplálásának intenzitása szabható személyre. A BMW M bőrkormány elegáns Black Chrome betéteket, M1 és M2 memóriagombokat, valamint vörös + és – jelzéssel ellátott, szénszálból készült váltófüleket visel. A bal oldali váltófülön olvasható Boost Mode a BMW XM Label Red exkluzivitása.

A BMW XM Label Red hátsó üléssorát bőséges helykínálat, prémium minőségű anyaghasználat és extravagáns formai megoldások varázsolják exkluzív BMW M Lounge komfortkörnyezetté. A kényelemről az extrafelszereltség részeként fűthető háttámlák és ajtókárpitok, valamint Merino bőrből készült, vörös kontrasztvarrást és „XM” logót viselő párnák gondoskodnak. Látványos prizmatechnológiájának, festményszegélyeket idéző keretezésének és 100 darab világító LED-fényforrásának köszönhetően a háromdimenziós tetőkárpit abszolút egyedülálló.

A BMW XM Label Red áprilisban, a Sanghaji Nemzetközi Autószalonon ünnepli világpremierjét. Kína az Egyesült Államok és a Közel-Kelet mellett a modell egyik legfontosabb értékesítési piacának számít. Az újdonság 2023. április 28-tól rendelhető a márkakereskedésekben.

Sorozatgyártása 2023 augusztusában kezdődik a BMW Group spartanburgi létesítményében. A csúcsverzióból a tervek szerint egy 500 példányban limitált exkluzív kiadás is napvilágot lát majd, BMW Individual Frozen Carbon Black metál karosszériafényezéssel.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/