/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A Ford más autógyártókkal is megosztja a kommunikáló autókból származó adatait

Egy közlekedésbiztonsági adatmegosztó megállapodás keretében a Ford ezentúl több márkára is kiterjeszti fejlett figyelmeztető rendszerének szolgáltatását, ami az úton kialakult veszélyes helyzetekről tájékoztatja az autósokat.

Ford Shares Connected Car Data with Other Manufacturers to Help

Az új Ford Puma modellben 2020 elején bevezetett, és azóta az újonnan gyártott Fordokban – köztük a vadonatúj Kugában – is elérhető vészhelyzeti előrejelzés rendszer már ma is hatékonyan működik, tájékoztatva a vezetőt a balesetveszélyről – még akkor is, ha az egyelőre nem látható egy kanyar miatt, vagy a többi járműtől. Az új megállapodásnak köszönhetően ezentúl más márkájú autók vezetői is megkaphatják ezeket a figyelmeztetéseket, így még többen értesülhetnek a veszélyes helyzetekről, ami tovább javítja a közlekedés biztonságát.

Az Európai Bizottság által támogatott Adatok a Közlekedésbiztonságért kezdeményezés alapjául az a több tízmillió, közlekedésbiztonsági információt tartalmazó üzenet (SRTI) szolgál, amelyeket különféle járművek váltottak egymással 16 hónapon át, figyelmeztetve a többieket az utat elfoglaló, mozgásképtelen autókra, a csúszóssá vált utakra vagy a rossz látási viszonyokra. A kezdeményezésben a Ford mellett részt vesz még a BMW, a Volvo és a Mercedes-Benz is, és az adatmegosztó ökoszisztémába új tagokat is várnak.

A lehetséges vészhelyzetek kialakulását és lokációját olyan anonim adatokból következteti ki a rendszer, mint például a ködlámpa használata, a vészfékezés, vagy a légzsák aktiválása. Az ilyen SRTI információk alapján a rendszer a FordPass Connect modemen keresztül figyelmeztető üzenetet küld a Ford szerverére, ahonnan az tovább kerül a vészhelyzeti figyelmeztetéseket több forrásból is gyűjtő partnerekhez, akik ezután több autógyártóval is megosztják az üzeneteket.

Az üzenetet azonnal kiküldik – mobiltelefonos kommunikációval is – a veszélyeztetett területen tartózkodó autóknak, és a figyelmeztetés megjelenik a jármű műszerfali kijelzőjén. Az autósok tájékoztatása mellett ez az információ a mentők és más vészhelyzeti szolgálatok riasztására is alkalmas, hiszen a helyszín pontos közlése meggyorsíthatja a segítségnyújtást.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/