/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Még ütősebb lett a Hyundai i30 N

2020. szeptember 24. 19:15   |   Autoblog
címkék:  

A Hyundai bemutatta az új i30 N modellt, amely továbbfejlesztett formavilággal, új, nyolcsebességes duplakuplungos sebességváltóval, valamint új vezetőtámogató és biztonsági funkciókkal lép színre, hogy közúton és a versenypályán egyaránt még intenzívebb élményt nyújtson vezetőjének.

Az i30 N a Hyundai első sorozatgyártású, nagyteljesítményű modelljeként lépett színre 2017-ben. A mai napig több mint 25 ezer i30 N talált gazdára Európában; a modell első kiadása számos szakmai elismerésben részesült, többek között az Auto Bild szerkesztői megválasztották a 2018. év sportautójának. A Hyundai N modellek körül egész rajongói közösségek alakultak ki.

Az új i30 N folytatja elődjének sikertörténetét. Formai megoldásai és vezethetősége egyaránt javult, míg a kistömegű anyagok nagyobb arányú alkalmazásának köszönhetően még dinamikusabb, még pontosabban vezethető lett. Akárcsak az előző modell, az új i30 N is elérhető ferdehátú, illetve Fastback karosszériával.

Az új i30 N dizájnja több stílusgyakorlatnál: az exkluzív módosítások mind a teljesítmény fokozását szolgálják. Minden egyes formai elem megtervezésekor a dinamikus teljesítmény lebegett a dizájnerek szeme előtt; az új i30 N megjelenése egyértelműen arról árulkodik, hogy a modell a versenypályára született.

Elöl N típusjelzés díszíti a széles központi hűtőmaszkot. Egyedi, határozott rácsmintázata a repülőgépek szárnyát idézi, kialakítása optimálisan segíti a hatékony motorhűtést. Az N logó a keréktárcsákon is visszaköszön. A további egyedi formai részletek között említést érdemelnek a V-alakú nappali világítással szerelt, új LED-es fényszórók. A lökhárító sarkain a szokásos aerodinamikai szárnyacskák mellett helyet kaptak a légáramlást számottevően javító, a kerékdobon belüli légörvények keletkezését hatékonyan csillapító légfüggöny bevezető nyílásai is.

Az új i30 N ferdehátú változata módosított első és hátsó kialakítással lép színre, míg az új i30 N Fastback változatlan farral folytatja pályafutását. A ferdehátú modellváltozaton az N márkára jellemző, háromszögletű féklámpával szerelt, nagyméretű légterelő valós leszorítóerőt és kiegyensúlyozott aerodinamikát eredményez; a hátsó lámpák módosított kialakítással és új LED-es fényrajzolattal csábítanak. Az i30 N határozott, sportos karakterét a hátsó lökhárítót tagoló diffúzorba integrált két, nagy átmérőjű kipufogó teszi teljessé. Az új i30 N hétféle karosszériaszínben – köztük a kizárólag a Hyundai N típusokhoz kínált Performance Blue árnyalatban – rendelhető.

Az új i30 N alapfelszereltségként 18 colos könnyűfém keréktárcsákat kap. A típushoz rendelhető Performance csomag számos extra stíluselemet, többek között frissen tervezett, 19 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsákat tartalmaz. A könnyű, optimális kialakítású, öt duplaküllős keréktárcsa minimális rugózatlan tömeget és fokozott szerkezeti szilárdságot kínál. A 19 colos kovácsolt keréktárcsák együtt 14,4 kilogrammal nyomnak kevesebbet, mint az alapkivitelű 19 colos keréktárcsák. A matt sötétszürke felnik – és a velük éles kontrasztot mutató, N logóval díszített, piros N féknyergek – még erőteljesebben kihangsúlyozzák az autó motorsport-karakterét. Az új i30 N-hez kínált Performance csomag kifejezetten az i30 N-hez kifejlesztett Pirelli P-Zero sportabroncsokat is tartalmaz; az alapkivitelű modellt Michelin Pilot Super Sport abroncsokkal szerelik.

Az új i30 N mindkét karosszéria-változatban sportos fémpedálokat és Performance Blue öltéseket kapott. A típus újdonsága a Performance Blue díszítésű biztonsági öv. A belső tér egyszínű fekete kivitelű, szövetkárpitozással vagy bőr / mesterséges nyersbőr kombinációval. Az i30 N-hez most először kis tömegű, sportos N Light első ülések is rendelhetők. Ezek a speciális kialakítású sportülések 2,2 kilogrammal könnyebbek, mint az alapkivitelű ülések. Határozott oldalsó párnázatuk kiválóan támasztja meg a testet. Az N Light ülések prémium bőr/Alcantara kárpitozást kapnak, Performance Blue öltésekkel; az integrált fejtámaszt megvilágított N logó díszíti.

Az új i30 N 2,0 literes turbómotorjához hatfokozatú manuális sebességváltó vagy – most első ízben – nyolcfokozatú duplakuplungos sebességváltó társul. A hatfokozatú kézi váltóval szerelt, alapkivitelű új i30 N legnagyobb teljesítménye 250 LE, maximális forgatónyomatéka 353 Nm. A Performance csomaggal a motor 280 lóerőt ad le. Ez 5 lóerővel több, mint az előző generációs i30 N esetében; a variáns 6MT és N DCT sebességváltóval egyaránt elérhető. A Performance csomag 39 Nm-rel nagyobb (392 Nm) maximális forgatónyomatékot biztosít.

Az i30 N az 1950-4600/perc fordulatszám-tartományban végig biztosítja maximális forgatónyomatékát, a csúcsteljesítmény 5200/percnél ébred. Ezzel a közepes és felső fordulatszám-tartományban javult a gyorsítóképesség; a motor a legváltozatosabb körülmények között képes kiszámíthatóan nagy teljesítményt leadni. Mindkét kivitel végsebessége 250 km/óra. A Performance csomaggal szerelt változat elődjénél 0,2 másodperccel gyorsabban, 5,9 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára. Ahogy az előd, az új i30 N is bővelkedik olyan menetdinamikai segédfunkciókban, mint a fordulatszám-igazítás, a rajtautomatika, a hátsó merevítés és így tovább.

Ahogy az előző generációs i30 N esetén, az N Grin Control rendszer ezúttal is ötféle, markánsan eltérő üzemmódot (öko, normál, sport, N és N egyedi) tesz elérhetővé. Az egyes üzemmódokban módosulnak a motor, a felfüggesztés, a menetstabilizáló elektronika, a részlegesen önzáró differenciálmű, a kipufogó hangzás, a kormányzás és a sebességváltó beállításai, igazodva az aktuális menetkörülményekhez. ‘N egyedi’ üzemmódban a vezető ezeket az alkotóelemeket külön-külön, négy fokozatban beállítva tökéletesen saját ízléséhez igazíthatja.

Ahogy elődjét, az új i30 N modellt is elektronikusan szabályozott felfüggesztéssel szerelték fel. A felfüggesztést és a kormányművet egyaránt áthangolták, így az autó mindkét erőátviteli rendszerrel komfortosabb rugózást és pontosabb vezethetőséget nyújt. A Performance csomaghoz elektronikusan szabályozott, részlegesen önzáró differenciálmű is tartozik. Szintén a Performance csomag hozadéka a jobb fékteljesítményt biztosító, 345 helyett 360 mm átmérőjű első féktárcsa.

Az új i30 N a Hyundai SmartSense aktív biztonsági és vezetőtámogató funkciók szélesebb körét kínálja. Az elülső ütközés-elkerülő támogatás mostantól gyalogosfelismerés funkcióval is szolgál. A sávkövető segédlet funkció a forgalmi sáv középvonalában tartja a járművet. Az i30 N ferdehátú, N DCT sebességváltóval szerelt kiviteléhez holttéri ütközésre figyelmeztető rendszer rendelhető. Ugyancsak az N DCT váltóval szerelt, ferdehátú i30 N modellhez rendelhető hátrameneti keresztirányú ütközéselkerülő támogatás.

Az i30 N opciós 10,25 colos érintőképernyős navigációs rendszere Apple CarPlay és Android Auto kompatibilis. A rendszer a Hyundai ultramodern csatlakoztatott jármű szolgáltatásának, a Bluelink funkciónak a legújabb verzióját is tartalmazza. A rendszer számos új előnyt és szolgáltatást kínál a Hyundai ügyfeleinek, az online útvonaltervezéstől kezdve az utolsó útszakaszra vonatkozó navigációs útbaigazításon és a valós idejű parkolóhely-információkon át az új Felhasználói profil funkcióig.

Az új i30 N 2021 elejétől rendelhető Európában. A bevezetés pontos időpontja, valamint a vételár piaconként eltérő.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/