/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A legújabb Lamborghini a pálya ördöge

2020. november 23. 19:35   |   Demcsák Gergely
címkék:  

A Lamborghini bemutatta a Huracan STO modellt (Super Trofeo Omologata), amelyet a Huracan Super Trofeo kupás versenyautó ihletett. A teljesen egyedi konstrukciójú Huracan STO az eddigi legextrémebb „kis” Lamborghini, versenyautós menetdinamikával.

A Huracán STO teljesen egyedi dizájn, az aerodinamikai hatékonyságnak és a könnyűszerkezetes építésnek alárendelve. A forma követi a funkciót: az első fedél, a sárvédők és az első lökhárító itt egyetlen elemet képez, amelyet a mérnökök ’cofango’-nak neveztek el. Nemcsak könnyű, de könnyű kezelhetőséget is eredményez. Az első fedélben kialakított légnyílások fokozzák a légáramot a központi hűtőn át és javítják a motor hűtését, amellett, hogy a leszorítóerőt is növelik.

A cofango kialakítása olyan, hogy önmagában is növeli a leszorítóerőt az első tengelyen. A hátsó sárvédők közvetlenül a Super Trofeo EVO versenyautótól érkeztek és ugyancsak hozzájárulnak az autó aerodinamikai hatékonyságához. A hátsó sárvédőkbe vágott NACA beömlők pedig a motor légszívó nyílásaiként funkcionálnak. Hátul nemcsak a motorházfedél egyedi kialakítású, de látunk egy középső cápauszonyt is, amely stabilizáló hatásával fokozza a menetdinamikát, főként kanyarokban. A többrészes hátsó légterelő szárny háromféle pozícióban rögzíthető.

A Huracán STO osztályában a legnagyobb leszorítóerőt produkálja és a hátsókerék-hajtású szupersportkocsik között a legjobb aerodinamikai egyensúllyal büszkélkedhet.  Az utóbbi 37 százalékkal, míg a termelt leszorítóerő 53% százalékkal jobb, mint a Huracán Performante értékei.

A Huracán STO külső paneljeinek kétharmada szénszál erősítésű műanyagból készült. Száraz tömege mindössze 1339 kilogramm, így 43 kilóval könnyebb, mint az eleve könnyű Huracán Performante. Az STO szélvédője például 20 százalékkal könnyebb a Performante modellénél, kerekei pedig magnéziumból készültek. A felniken egyedi Bridgestone Potenza abroncsok feszülnek, amelyek kétféle verzióban állnak rendelkezésre: az egyik közúti, a másik versenypályás használatra alkalmasabb.

A Huracán STO-ban ugyanaz a V10-es szívómotor dolgozik, mint az összes többi Huracán modellben. Teljesítménye 640 lóerő, maximális nyomatéka pedig 565 Nm. Elegendő neki 3 másodperc, hogy a hátsókerék-hajtású STO-t százra gyorsítsa, s újabb 6 másodperc elteltével már a kétszázas tempó is megvan. A csúcssebesség 310 km/óra. Attól a pillanattól kezdve azonban, hogy a tízhengeres aggregát beindul, a sofőr szíve máris hevesebben ver. A szélesebb nyomtávok, a merevebb futóműágyazások, az egyedi stabilizátorok és a MagneRide 2.0 felfüggesztés, valamint a felgyorsított váltási idők versenyautós élményt okoznak. Szintén az autóversenyek világához passzol a hátsókerék-kormányzás és a közvetlen áttételezésű kormány, melyek révén a pilóta együtt él az autóval, minden rezdülését érezheti. Az STO-val szédületesen gyorsan vehetők a kanyarok, a kijáratnál pedig maximális a tapadás.

Háromféle vezetési üzemmódot is építettek a kocsiba (STO, Trofeo, Pioggia). Az STO a mindennapos vezetéshez ideális, a Trofeót száraz aszfalton a lehető legjobb köridők eléréséhez találták ki, míg a Pioggia (eső) üzemmód a kipörgésgátló, a nyomatékvektor-szabályzó rendszer, a hátsókerék-kormányzás és az ABS működését a nedves körülményekhez igazítja.

Az utastérben az uralkodó elem a karbon: ebből készültek a kagylóülések, az ajtópanelek és a műszerfal nagy része, de lábszőnyegek helyet is karbonlapokat találunk. Az ülések mögé titánium keresztmerevítőt szereltek, amihez négypontos biztonsági öveket rögzítettek. A kocsi első tárolórekeszében pedig elfér két bukósisak. Az infotainment rendszerből nem maradt ki a telemetria rendszer sem.

Az új Lamborghini Huracán STO első példányait a jövő év tavaszán vehetik át a szerencsés tulajdonosok, akik minimum 249 412 eurót szurkoltak le érte.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/