/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A német autók futásteljesítményét hamisítják a legtöbbször

2023. január 11. 16:20   |   Autoblog
címkék:  

A leggyakrabban elkövetett visszaélés a használtautó-piacon még mindig a kilométeróra visszatekerése. Ugyan a vásárlók egyre jobban odafigyelnek a gépjárműveket érintő csalásokra, a carVertical tanulmányai szerint még mindig igen magas számban tekerik vissza a kilométerórákat. A futásteljesítmény meghamisítása nem kizárólag a fenntartási költségeket növeli, hanem jelentősen csökkenti a gépjármű értékét is. A kilométeróra-visszaállítást érintő csalások közel 8,77 milliárd eurós veszteséget jelentenek évente, ezért is lenne fontos minél többet megtudni erről az igen költséges problémakörről.

Legnagyobb számban a német autókat érinti a csalás

HU_Clocked cars articleAz autótörténetet kutató carVertical cég az elmúlt 12 hónapban 1,11 millió autótörténeti jelentést elemzett mintegy 24 piacon, lefedve ezzel az Egyesült Államokat és Európa nagy részét. A kutatások rávilágítottak, hogy leggyakrabban az Audi A8 kilométeróráját tekerik vissza. A platformon ellenőrzött Audi A8-sok 30,6 %-nak volt hamisított futásteljesítménye.

Valójában 10 manipulált kilométerórájú autó közül minden hatodik egy nagy értékű német autó volt, például Audi A7, BMW X5, BMW 7-es széria vagy a Volkswagen Tuareg. Ezek az autók a magas értéküknek köszönhetően tökéletes célponttá váltak a használtautó-piac kilométeróra csalói számára.

Más gyártók modelljei közül a második legtöbbet visszatekert autó a Ford Mustang volt a listán (25,7%-a visszatekert), míg a tizedik (22%-a visszatekert) a Ford Fusion, a 14. a Volvo XC70 (21,1%-a visszatekert), a 19. pedig az Opel Insignia volt (19,5%-a visszatekert).

A hibrideknél és a villanyautóknál is előfordulnak csalások

A használtautó-piacon hagyományosan leginkább a benzines és a dízelmotoros használt autók voltak kitéve a kilométeróra visszaéléseknek. Azonban a kevésbé szennyező járművek iránti növekvő kereslet hamar megváltoztatta a helyzetet. A felmérések arra utalnak, hogy a motor típusa a legkevésbé sem határozza meg, hogy az adott jármű népszerű-e a kilométeróra-csalások szempontjából.

Ugyan egyes modelleknél, mint például a BMW 7-es, a dízel és benzines autók még mindig jobban ki vannak téve a futásteljesítmény hamisításoknak, mint hibrid társaik, azonban a többi autómárkánál a hajtás típusa nem szempont. Jó példa erre a Volkswagen Jetta, melynél a hibrid változat kilométeróráját nagyobb számban (27%) tekerik vissza, mint a dízel (24,1%) vagy a benzines (22,4%) kivitelek esetében.

Míg a visszatekert elektromos autók teljes aránya (14,6%) alacsonyabb az európai átlagnál (15,6%), a különbség elhanyagolható. Mi több, ha manipulált elektromos autót veszünk, óriási javítási költségeket vehetünk a nyakunkba. Egy manipulált kilométerórájú elektromos jármű kifejezetten magas kockázatot jelent, mivel a károsodott akkumulátorcsomagok javítása kiürítheti a pénztárcánkat. Mindezek miatt a valós futásteljesítmény megállapítása a használt hibrid és elektromos autók tekintetében kulcsfontosságú.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/