/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A Toyota megszerezte második Dakar bajnoki címét

2022. január 17. 17:45   |   Autoblog
címkék:  

A Toyota Gazoo Racing színeiben a GR DKR Hilux T1+ versenyautóval versenyző Nasser Al-Attiyah – Mathieu Baumel páros gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratva, az összesítésben mindvégig az élen állva megnyerte a 2022-es Dakart.

A dobogó harmadik fokára egy, a világ legkeményebb terepraliját ugyancsak Toyota Hilux versenygéppel teljesítő páros, az Overdrive Toyota színeiben versenyző Yazeed Al Rajhi – Michael Orr páros állhatott fel. Ezzel 6 Toyota zárta a versenyt a TOP10-ben, a TOP20-ba nem kevesebb, mint 13 Toyota került.

A Toyota Gazoo Racing versenyzője, Nasser Al-Attiyah és navigátora, Mathieu Baumel teljes biztonságban teljesítették GR DKR Hilux T1+ versenyautójukkal a 2022-es Dakar-rali utolsó szakaszát, és összetettben 27 perc 46 másodperccel megnyerték a versenyt. Ez a katari pilóta második győzelme a csapat színeiben (és egyben negyedik Dakar győzelme) hiszen korábban, 2019-ben is diadalmaskodott már a megmérettetésen egy Toyota volánjánál. Mindeközben Henk Lategan és Brett Cummings megnyerte a rali zárószakaszát, 49 másodpercet verve a második helyezettre. Nasser és Mathieu számára az utolsó szakasz a kihívást jelentő navigáció ellenére sem hozott sok nehézséget.

Ez a győzelem nagy jelentőséggel bír Nasser számára, hiszen azóta reménykedett egy újabb diadalban, amióta a Dakar 2020-ban először az Arab világba, Szaúd-Arábiába költözött. A pilóta 2020-ban és 2021-ben is fájóan közel került ahhoz, hogy megnyerje a versenyt, és végül 2022-ben sikerült győznie. Ezzel párhuzamosan a győzelem az új, nagyobb kerekekkel és gumiabroncsokkal, nagyobb rugóúttal és az új 3,5 literes ikerturbós, V6-os motorral szerelt GR DKR Hilux T1+ fejlesztőcsapata számára is nagyon sokat jelent.

Az utolsó szakasz egyben elégtételt is jelentett Henk és Brett számára, akik a 11. szakaszon feláldozták saját szakaszgyőzelemi esélyeiket, amikor önzetlenül bevárták, hogy az összetettben élen haladó csapattársaik megelőzzék őket, és így szükség esetén támogatást tudjanak nyújtani számukra. A páros azonban úgy döntött, hogy a 12. szakaszon annak ellenére is megcélozza a győzelmet, hogy az etapot jóval kedvezőtlenebb helyről kezdték. 1 óra 35 perc 19 másodperc alatt értek be a célba a Hiluxszal, ezzel a legjobb időt autózva annak ellenére, hogy a szakasz közepén ki kellett cserélniük egy defektes gumit.

Giniel de Villiers és navigátora, Dennis Murphy számára a világ legkeményebb tereprali versenyének 2022-es kiírása számos csúcs- és mélypontot tartogatott. A dobogós álmaikról azonban egy törött olajcső miatt kellett lemondaniuk a megmérettetés középső szakaszában. Mindezek ellenére a dél-afrikai páros tovább küzdött, megnyertek még egy szakaszt, és bejutottak a legjobb öt közé. A zárószakaszon 5 perc 30 másodperccel végeztek Henk és Brett mögött, de ez elég volt ahhoz, hogy bebiztosítsák az összetett ötödik helyüket.

A 2022-es Dakar Rali volt a 44. alkalom, hogy megrendezték az ikonikus eseményt, amely először 1978 januárjában mérettette meg a versenyzőket. A Dakar egészen 2007-ig Észak-Afrikában zajlott, ám a 2008-as versenyt terrorfenyegetések miatt törölni kellett. Ezután, 2009-ben költözött Dél-Amerikába az ikonikus megmérettetés, ahol egy évtizeden keresztül élvezhették a nézők és a versenyzők a lenyűgöző tájat és a kemény terepet. 2020-ban rendezték meg először Szaúd-Arábiában a versenyt, 2022-ben pedig 4261 kilométernyi mért szakaszt kellett megtenniük a csapatoknak.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/