/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A Toyota Yaris Európa legkeresettebb autója idén

2021. március 06. 18:00   |   Autoblog
címkék:  

Egyetlen modell sem indította olyan erősen 2021-et, mint az új generációs Toyota Yaris. A hibrid városi modellből minden más típusnál többet adtak el Európában az év első hónapjában.

Csalódniuk kellett azoknak, akik varázslatos fellendülést vártak 2021-től: a JATO Dynamics legfrissebb adatai szerint januárban 26 százalékkal kevesebb autót adtak el Európa-szerte, mint egy évvel korábban. Utoljára 1982-ben zárt ilyen komor januárt az európai újautó-piac: mindössze 839 ezer 525 személygépkocsit adtak el a kontinens 27 országában.

Számos jelentős piacon drasztikus visszaesés mutatkozott – Németországban 32, Spanyolországban 52 százalékkal csökkent a forgalom. Az adatok értelmezésénél ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy a hónap eleve hátrányból indult. 2020 decemberében ugyanis számos piacon adó- és árkedvezmények segítették az eladásokat, ami felborította a vásárlási kedv egyensúlyát.

Az sem segített, hogy 2021. január elsejével lejárt az az egyéves türelmi időszak, amelyben a jogalkotók átmenetileg elnézték az autógyártóknak, hogy járműflottájuk CO2-kibocsátásának súlyozott átlaga nem éri el az új európai célértéket (95 g/km). Még az évek óta egyre jobban teljesítő szabadidőjárművek iránti kereslet is visszaesett – igaz, „csupán” 18 százalékkal. Ennek köszönhetően míg öt éve januárban az eladások 26 százalékát adta a szegmens, idén már 44 százalék volt a részarányuk.

Hiába uralják azonban a SUV-ok a piacot, az abszolút legnépszerűbb autó mégsem közülük került ki: a frissen bevezetett, negyedik generációs Toyota Yaris volt az egyetlen típus a kontinensen, amiből több mint 18 ezer darabot adtak el az év első hónapjában.

A második helyen álló modellel szemben több mint 4,5 százalék az előnye, míg a negyedik helyen landolt Volkswagen Golfhoz képest közel 19 százalékkal volt népszerűbb a Yaris.

A kizárólag új generációs hibrid hajtáslánccal kapható modell 2020 utolsó negyedévében kezdett említésre méltó szárnyalásba, majd decemberben annak ellenére lenyűgöző növekedést (+45%) könyvelhetett el, hogy az óév utolsó hónapja egyértelműen az elektromos autók eladásainak kedvezett Európában.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/