/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A vártnál gyorsabb ütemben nő a hazai autópiac

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének értékelése szerint idén júniusban 31,8 százalékkal több személyautót helyeztek forgalomba, mint a tavalyi év hatodik hónapjában. Ez a lendület akár azt is jelentheti, hogy év végéig az eladott új autók száma meghaladja majd az egyesület által év elején prognosztizált 80 ezer darabot.

A Datahouse adatai szerint júniusban 9685 új személyautó és 1859 új kishaszonjármű került forgalomba, ami 31,8, illetve 27,5 százalékkal haladja meg tavalyi júniusi mennyiséget. Ha az első félévet vizsgáljuk, 45 959 eladott személyautóról és 10 121 kishaszonjárműről beszélhetünk. Ezek a számok 24,1 illetve 23,7 százalékkal magasabbak a tavalyiaknál. Ha az autópiac lendülete nem lankad, 2016-ban 80 ezer fölé szökhet a forgalomba helyezett új személygépkocsik, és 18 ezer fölé mehet az új kisteherautók száma.

A magán vásárlók még mindig inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magán vásárlásnak tekinthető, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és nyílt végű (maradvány értékes) finanszírozásba.

Sajnálatos és senki érdekeit nem szolgálja, hogy a drasztikusan növekvő és az újautó-import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a károsanyag-kibocsátás növekedését, közlekedésbiztonsága csökkenését okozza, miközben a használtautó-import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár. Itt végre olyan állami intézkedésre lenne szükség, amely után legalább nem ösztönzött az idős használt autók behozatala, ahogy jelenleg. Ennek megfelelően az MGE javasolja a kW adó rendszerének felülvizsgálatát.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/