/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A világ legkisebb autója visszatér

2012. január 25. 18:22   |   Autoblog
címkék:  

Akinek a smart fortwo és a Toyota iQ túl nagy, megtalálhatja a számítását a Peel P50-ben, amely hivatalosan a világ legkisebb sorozatgyártású autója. A háromkerekű, moped-motoros jármű 137 centiméter hosszú és 104 centiméter széles. A végsebesség a sofőr méretétől függ, és attól, hogy mennyit reggelizett. Legalábbis Jeremy Clarkson szerint, aki egyszer egy ilyennel ment munkába.

A man-szigeti Peel Engineering Company 1963-tól 1965-ig gyártotta a P50-es modellt, a világ legkisebb autóját. Néhányan úgy gondolták, hogy ma is igény lenne egy ekkora méretű közlekedési eszközre, ezért tavalyelőtt felélesztették a márkát.

Az eredeti modellt egy 49 köbcentiméteres, 4,2 lóerős kétütemű DKW blokk hajtotta, amely akár 61 km/órával is repíthette a mindössze 59 kilogramm súlyú mikroautót. A blokkhoz háromfokozatú kézi váltót csatlakozattak, amely nem rendelkezett hátramenettel. Ez persze nem okozott különösebb gondot, a P50-et könnyűszerrel lehetett kézi erővel is mozgatni.

A 2011-es Peel P50 replikát ugyancsak 49 köbcentis, de négyütemű blokk hajtja, amely acélos 3,35 lóerőt ad le, és fokozatmentes, hátramenettel is rendelkező automataváltó tartozik hozzá. A végsebességet gyárilag 45 km/órára korlátozták, de a vevő kérésére boldogan kiiktatják a limitet. A környezettudatosak villanymotorral is megvásárolhatják a kocsit, amely egy feltöltéssel 80 kilométert képes megtenni.   

Egy példányért minimum 10 700 dollárt kell leszurkolni, ám az első 50 darabos limitált szériát már így is elkapkodták.

S akkor jöjjön minden idők egyik legviccesebb Top Gear videója 2007-ből, amelyben a 196 centiméter magas Jeremy Clarkson beküzdi magát egy Peelbe és elindul a munkahelyére.   

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/