/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Alapjaiban újult meg a Porsche Cayenne

2023. április 18. 18:10   |   Autoblog
címkék:  

A Porsche alapjaiban újítja meg a Cayenne harmadik generációját, fejlesztve a hajtásláncokat, a futóművet, a formatervet és a felszereltséget. A megújulás nem csupán a közúti és a terepjárós képességeket fokozza, hanem a hétköznapi luxust is magasabb szintre emeli.

A Porsche teljes mértékben újragondolt vezérlési és kijelzőkoncepciót valósított meg a megújult Cayenne-ben. Az elsőként a Porsche Taycanban bemutatott, új Porsche Driver Experience elrendezés a vezetőt helyezi a középpontba és könnyebb kezelhetőséget biztosít. A vezető által gyakran használt funkciók közvetlenül elérhetők a kormánykerékről vagy annak közeléből. Például a kormány mögött balra található kar további funkciókkal rendelkezik a vezetési segédrendszerek működtetésére.

Az automata váltó előválasztó karja a műszerfalra került. Ennek köszönhetően az új középkonzol még tágasabb, a nagyobb klímapanel pedig elegáns black panel kialakítással segíti a kezelést. Nagy, könnyen elérhető vezérlők és mechanikus klímavezérlő kapcsolók, valamint haptikus hangerőszabályozó kínál optimális működtethetőséget és kifinomult megjelenést.

A Cayenne átalakult műszerfalán első ízben találunk teljes mértékben digitális, 12,6 colos műszercsoportot, méghozzá ívelt és szabadon álló kialakítással, személyre szabható tartalommal. A továbbfejlesztett Head-Up Display szélvédőre vetített kijelző opcionálisan elérhető. Az alapfelszereltség részét képező, 12,3 colos kijelzővel rendelkező Porsche Communication Management (PCM) központi rendszer összeolvad az új műszerfallal és a jármű minden releváns funkciójához hozzáférést biztosít.

A natív alkalmazások, mint például a Spotify és az Apple Music még tovább optimalizálják a megújult Cayenne kapcsolódási lehetőségeit. Az utas oldalán elsőként elérhető egy 10,9 colos képernyő, amely fokozza az ott helyet foglaló személy utazási élményét. A teljesítményadatok kijelzése mellett a megjelenítő különálló hozzáférést biztos az infotainment rendszer vezérléséhez és piactól függően lehetőség van streamelt videók megtekintésére is menet közben. Egy különleges fóliaréteg garantálja, hogy a vezető nem láthatja ennek a kijelzőnek a tartalmát.

A megújult Cayenne különösen kifejező megjelenéssel rendelkezik. Az új orr erőteljesebben kihangsúlyozott légbeömlőkkel, új motorháztetővel és a jármű szélességét még jobban kihangsúlyozó első fényszórókkal rendelkezik. A háromdimenziós hátsó fényszórók, a kiterjedt alsó felületek és az új, integrált rendszámtábla-tartóval rendelkező hátsó lökhárító szintén a megújult Cayenne érzelmes oldalát helyezi előtérbe. A kibővített színpaletta három új árnyalattal érkezik, a sportcsomagokkal pedig akár 33 kilogrammal is csökkenthető a Cayenne Coupé tömege. A 20, 21 és 22 colos keréktárcsák átfogó kínálatával is személyre szabható az autó.

A Matrix LED fényszórók ezúttal már az alapfelszereltség részét képezik. A HD Matrix LED rendszer pedig újdonságként érkezik. A két nagyfelbontású modulból álló, fényszórónként több mint 32 000 pixeles innovatív világítási rendszer azonosítja a többi úthasználót és úgy irányítja pixelnyi pontossággal a fényszórót, hogy az maximális megvilágítás mellett se vakítsa el őket. A modulok fényereje több mint 1000 lépésben variálható az adott helyzet függvényében. Az egyedileg szabályozható világítási modulok fokozzák a biztonságot és a kényelmet.

A Porsche új klímaberendezést is bemutat a megújult Cayenne esetében. A jármű alapfelszereltségként használja például a navigáció adatait a közelgő alagút kapcsán és automatikusan belső levegő keringetésre kapcsol. Különálló érzékelő elemzi a levegő finompor-koncentrációját és szükség esetén többször is megszűri azt. Emellett ionizátor távolítja el a kórokozók és a szennyező anyagok nagy részét, ami különösen előnyös az allergiában szenvedők számára.

Emellett az ügyfelek új és továbbfejlesztett segédrendszerek átfogó arzenálját érhetik el. Ezek között megtalálható az aktív sebességhatároló és kikerülési asszisztens, valamint a kanyarodási asszisztens, illetve a továbbfejlesztett Porsche InnoDrive adaptív tempomattal. Az új felszereltségeknek köszönhetően a megújult Cayenne még jobban segíti a vezetőt a veszélyes helyzetekben, illetve torlódásoknál autópályán és főutakon.

A Porsche alapfelszereltségként Porsche Active Suspension Management (PASM) adaptív lengéscsillapítással szerelt acélfutóművel kínálja a megújult Cayenne-t. Az új, kétszelepes technológiával, ezáltal különálló összenyomódási és kirugózási jellemzőkkel bíró lengéscsillapítók optimális teljesítményt nyújtanak minden körülmények között.

Különösen az alacsony sebességű komfort, a dinamikus kanyarodásnál történő kezesség, valamint a dőlési jellemzők javultak érezhetően. A vezetési élmény tovább fokozható az új, kétkamrás, kétszelepes technológiával rendelkező légrugózással, amely lágy karakterisztikával kínál fokozott kényelmet, stabilabbá teszi a járművet és egyszerűbbé teszi a vezethetőséget közúton és terepen egyaránt. Ugyanakkor az adaptív légrugózás fokozza a precíz vezethetőséget és a menetteljesítményeket, illetve csökkenti a karosszéria mozgását dinamikus vezetésnél.

A megújult Cayenne három különböző motorváltozattal debütál Európában. A Porsche által fejlesztett, alaposan átdolgozott négyliteres, V8-as biturbó motor váltja a korábbi V6-os erőforrást a megújult Cayenne S-ben. 474 lóerős csúcsteljesítményével és 600 Nm-es nyomatékával – plusz 34 lóerő és 50 Nm az elődhöz képest – az erőforrás a SUV és a SUV Coupé változatot is 4,7 másodperc alatt gyorsítja álló helyzetből 100 km/órára. A végsebesség 273 km/óra. A megújult Cayenne világába a továbbfejlesztett háromliteres V6-os turbómotor jelenti a belépőt 353 lóerővel és 500 Nm nyomatékkal, ami 13 lóerővel és 50 Nm-rel több, mint korábban.

Ez a hathengeres motor szolgál alapként a Cayenne E-Hybrid változat esetében. Az új elektromotor teljesítménye 30 kW-tal 130 kW-ra (176 lóerőre) növekedett, így a hajtáslánc összteljesítménye 470 lóerő. A 17,9 kWh helyett immár 25,9 kWh-s akkumulátorral együtt a hatótáv a felszereltség függvényében a WLTP ciklus szerint akár a 90 kilométert is elérheti. Az új, 11 kW-os fedélzeti töltő megfelelő áramforrásról használva 2,5 óra alá csökkenti a töltési időt a megnövelt akkumulátor-kapacitás ellenére.

A Turbo GT továbbra is a Cayenne család csúcsmodellje lesz a Porsche legtöbb piacán. A kizárólag kupé változatban elérhető modell is profitál a megújulásból, emellett pedig a négyliteres, biturbó V8-as erőforrásának teljesítménye további 19 lóerővel 659 lóerőre növekedett. Ezzel nulláról százra mindössze 3,3 másodperc alatt gyorsul. A végsebessége 305 km/óra.

A megújult Cayenne alapfelszereltsége jelentősen kibővült, így például a Matrix LED fényszórókat, a Porsche Active Suspension Management futóműrendszert, a 20 colos keréktárcsákat, az első és hátsó Park Assist parkolórendszert és tolatókamerát, valamint 15 W-os vezeték nélküli töltést is magában foglal. A megújult Cayenne alapára Németországban bruttó 89 097 euró (a Coupé esetében bruttó 93 143 euró). A Cayenne E-Hybrid 103 344 eurótól indul (Coupé: 106 352 euró), míg a Cayenne S 107 542 eurótól (Coupé: 112 778 euró) teszi elérhetővé a V8-as erőforrást. Az új modellek már rendelhetők, a kiszállítások Európában 2023 júliusában kezdődnek.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/