/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Alonso és Hamilton példáját több másik sportág sztárja is követi

2024. február 27. 08:58   |   Autoblog
címkék:  

Egyes sportágak esetében a sportolók élettartama a 30-as éveik közepefelé kezd lejárni, mivel a reakcióidő kezd lassúbba válni, a mérkőzések utáni regenerálódás kicsit tovább tart, és az apró sérülések kezdik szedni a komolyabb áldozatokat.

Más sportágakban, mint például a golf vagy a darts, a világ legjobbjai – természetesen Luke Littler kivételével – már idősebbek, sokéves tapasztalattal rendelkeznek, és a tizenéves vagy húszas éveik elején járó fiatalok jelentik a kivételt.

Az F1-ben talán nem meglepő, hogy az utóbbi időkben a 40-es éveikben járó versenyzők, mint például Schumacher, Kimi Raikkönen, Fernando Alonso, még mindig versenyeztek. Ebbe a csoportba fog becsatlakozni Lewis Hamilton is majd 2025-ben a Ferrarival.

Ők együtt 1364 nagydíjon indultak, a 2023-as Abu Dhabi versennyel bezárólag 17 világbajnoki címet, és 247 nagydíjat nyertek, illetve az összes világbajnoki futam 22,43%-án 1,101 futamon vettek részt összesen.

A tapasztalat a modern nagydíjakon értékesebb, mint valaha, mivel a csökkentett tesztelés és az összerázódott mezőny miatt az újoncoknak minden eddiginél nehezebb érvényesülniük. Ezért hozta vissza a Haas 2023-ban Nico Hulkenberget.

Az egész sportvilágban a sporttudomány és a sporttáplálkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap, hiszen a steak, sült krumpli és egy korsó korsó sör a meccs előtt már régen a kukába került.

Ehelyett az F1-es pilóták étkezéseit minden egyes edzés előtt alaposan előkészítik, hogy a legjobb formában legyenek minden egyes edzésre.

Például a kvalifikáción ébernek kell lenned, és az érzékeidnek élesnek kell lenniük, hogy az utolsó cseppnyi teljesítményt is kihozd magadból – de ez nem igazán működne a versenyen, ahol az állóképesség, a kondíció és az energiatartalékok kulcsfontosságú szerepet töltenek be. Ez egy finom egyensúlyozás.

A sportban azonban változás zajlik. Az idősebb sportolók az utolsó harcaikat vívják a következő generációval szemben.

Tenisz

A férfi profi tenisznek a Nagy Négyese már nem létezik többé.

Roger Federer visszavonult, míg Andy Murray és Rafael Nadal az évek során elszenvedett sérülések miatt egyre inkább kezdenek elfáradni.

A négyes utolsó tagja azonban még mindig erős teljesítményt nyújt, hiszen Novak Djokovic a következő generációval is felveszi a harcot olyan kiváló játékosokkal, mint Carlos Alcaraz – egy olyan játékos, akiben Federer, Nadal és Djokovic képességei szinte egybeforrtak.

Djokovic idén lesz 37 éves, és 24 Grand Slam győzelmet tudhat magáénak – 2023-ban pedig majdnem megnyerte mind a négy Grand Slamet, hiszen az Ausztrál, a Francia és a US Open címeket is behúzta, és csak a wimbledoni döntőben kapott ki Alcaraz-tól.

Végül, mint minden sportolót, az egyetlen ellenfél, akit minden sportoló, még a világ Alonsói, Hamiltonjai, Verstappenjei és Djokovicai sem tudnak legyőzni, utoléri őket: ez az ellenfél nem más, mint az idő vasfoga.

NFL

A teniszhez és az F1-hez hasonlóan az NFL-ben is érdekes dinamika alakult ki az elmúlt szezonokban az irányítói pozícióban.

Aaron Rodgers még mindig játszik, de már a végét járja, Tom Brady (végül) és Peyton Manning is éppen akkor vonult vissza, amikor a következő generáció kezdte átvenni az irányítást: Patrick Mahomes a Super Bowl-győztes Kansas City Chiefsből, Brock Purdy a San Francisco 49ersből, Josh Allen a Buffalo Billsből és Joe Burrow a Cincinnati Bengalsból mind nagy áttörést ért el.

Az NFL azonban annyiban más, hogy az új generáció valóban átvette a hatalmat, és legyőzte a régi „öregeket”.

Az NFL most már szilárdan Mahomes, az Alpine F1 csapat befektetőjének az uralma alatt van, 2020 óta három Super Bowl győzelmet zsebeltek be.

A teniszben Djokovic még mindig bőven képes valami különlegeset nyújtani, míg Hamilton és Alonso, ha versenyképes autót biztosítanak számukra, bőven képesek arra, hogy a jelenlegi egyeduralkodó Verstappennel is felvegyék a harcot.

Borítókép: Tóth Zsombor/Sport365

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/