/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Angliából Japánba egy 16 éves Yaris TS-sel

2018. augusztus 16. 17:00   |   Autoblog
címkék:  

Egy brit tuningműhely két munkatársa húszezer kilométeres expedícióra indult a hétvégén: úti céljuk Tokió, küldetésük pedig, hogy pénzt gyűjtsenek rászoruló gyerekeknek.

Dan Handley (29) és Dave Brooks (36) a modern és klasszikus Toyotákból versenyautókat építő Fensport Performance munkatársaiként rajonganak az autókért, különösen a nagyteljesítményű Toyotákért. A két brit fiatalember emellett a kalandokat sem veti meg, ezért gondoltak egyet, és múlt vasárnap történelmi expedícióra indultak: otthonukból, a kelet-angliai Chatterisből – ebből a XI. században alapított, tízezer lakosú kisvárosból – húsz országhatáron átlépve Tokióba fognak autózni. Választott járművük az újkori sportos Toyoták legkorábbi képviselője, a Yaris GRMN előfutára, a Yaris TS.

A Yaris meglehetősen viharvert példányát a helyi Toyota márkakereskedés támogatásával szerezték be mindössze ezer angol fontért, azaz 364 ezer forintért. Tudatos volt a választás: egyrészt, mert a lehető legkevesebb pénzből szerették volna megvalósítani a jótékonysági célú expedíciót, másrészt, mert a Yaris még így, elaggott állapotában is megbízható, ráadásul világszerte könnyen és olcsón szerelhető (a felmerülő javításokat saját maguk tervezik megoldani, magukkal vitt szerszámok és cserealkatrészek segítségével). Harmadrészt pedig azért, mert az új korában 105 lóerős szívómotorral gyorsan és vidáman (no meg persze takarékosan) telnek majd a kilométerek – mind a húszezer, ami a Chatteris-ből Tokióba vezető úton rájuk vár.

Az autót műszakilag felkészítették a hosszú utazás során rá váró, olykor kíméletlen körülményekre, valamint utasterét úgy alakították át, hogy a két kalandor otthonául szolgáljon a tervek szerint október 5-ig tartó expedíció során. A fiatalok a legtöbbször sátorozni fognak, és kempingfőzőn készítik el vacsorájukat; ahol erre nincs lehetőség, ott motelekben alszanak. A költségtakarékosság különösen fontos, hiszen a hosszú túrával a brit BBC televízió Children in Need (Rászoruló gyermekek) jótékonysági programjához igyekeznek adományokat gyűjteni.

A páros Törökországban lép át Ázsiába, majd onnan nyolc hét alatt szeretnének eljutni Vlagyivosztokba, ahol hajóra szállnak, és Dél-Korea érintésével érkeznek meg Japánba. Út közben a lehető legtöbb tuningműhelyt, autóversenyt és kiállítást igyekeznek felkeresni, kielégítve lelkük autórajongó oldalát; de persze a lényeg, hogy biztonságosan célhoz érjenek. Az útvonalat Dan tervezte meg, míg a műszaki felkészítésről, az élelmezésről és a szállásokról Dave gondoskodott.

A két fiatal Toyota-guru a Motor-Vision díj 2017-es győzteseként vághatott neki a nagy útnak: az alapítvány célja, hogy segítsen megvalósítani autózással kapcsolatos álmokat – minél merészebb, és minél felelősségteljesebb, annál jobb. A Motor-Vision Award támogatta már a világ leghosszabb taxis utazását, egy rákellenes jótékonysági program keretében segített megvalósítani egy világkörüli autós expedíciót, de hozzájárultak például Európa első dragsterének a teljes körű felújításához is.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/