Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Annyi alcantara fogy, hogy korlátozzák az elérhetőségét

2018. április 12. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Olyan népszerűvé vált az elmúlt időben az alcantara, hogy sok autóipari rendelést vissza kell utasítania a gyártónak, ugyanis nem készül elég a bőrszerű textilanyagból. A cég fejlesztésekkel készül pótolni a most hiányzó kapacitást.

Bár sokan bőrként kezelik, az alcantara valójában szintetikus szálasanyagból, textilipari eljárással készül, így egyfajta textilanyag, amelyet a ’70-es évek elején szabadalmaztattak és kezdtek használni.

A relatíve drága és bonyolult eljárással készülő alcantara kelmét nagyjából 80%-ban az autóipar használja, de luxustermékek gyakori kiegészítője is, sőt, az elmúlt években olyan gyakori lett, hogy már nem győzi kellő mennyiségben előállítani az azonos névre hallgató cég. A Motor Trend információi szerint a hatalmas érdeklődés miatt az évi 8 millió méteres maximális előállítási kapacitás mellett a megrendelések 20%-át vissza kell mondaniuk, ezt a cég vezérigazgatója, Andrea Boragno mondta a lapnak.

Bár ezt a rajongók nehezen dolgozhatják fel, a cég örül a maximális bevételnek, amely tavaly elérte a 187,2 millió eurót (több mint 58 milliárd forintot). Ebben kivette részét a már említett autóipar, ahol a rendelések száma több mint 15%-kal nőtt évről évre az elmúlt 7 év alatt. A cég persze igyekszik eleget tenni a kéréseknek, így egy 300 millió eurós beruházással hamarosan megduplázhatják az eddigi termelési volument – ezt 2023-ig szeretnék véghez vinni.

Az anyag népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy mintegy 30–50%-kal könnyebb a vele azonos vastagságú bőrnél, miközben rugalmasabb, jobb légáteresztő képességű, ráadásul bármilyen színben előállítható, vízhatlanná vagy épp lángállóvá tehető. S hogy mennyit számít a tömeg az autóiparban? Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Lamborghini egyik modellje ennek köszönhetően könnyebb 4,9 kilogrammal.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Még nem érkezett hozzászólás.