/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Az amerikai SUV-ok nem a spórolósoknak valók

2019. július 04. 15:13   |   Autoblog
címkék:  

A SUV eredetileg Amerikából származik. Divatja változatlan, olyannyira, hogy európai társaik ott csak a prémium-kategóriában kerülnek az élre.

Az amerikai SUV-nál már 5 kategóriát különböztetnek meg: a szub-kompakt, a kompakt, a közepes, a nagy és a crossover osztály létezik. Mellettük külön csoportba kerülnek a hibrid-meghajtásúak, illetve azok, amelyek ötnél több utast tudnak szállítani.

Az európaiak között a szubkompaktoknál a BMW X1 áll elől a rangsorban. A közép-kategóriában a Porsche Cayenne az első, mögötte az Audi Q7 és a Mercedes-Benz GLS következik. Az utóbbi a nagy kocsiknál csak a második helyet foglalja, el, míg az elsőn a Ford Lincoln Navigatora áll, míg a BMW X7 a harmadik legnépszerűbb.high_cayenne_2017_porsche_ag (7)

Az ott forgalmazott német kocsik nagy méretükkel, erős motorjaikkal Európában „óriásnak” számítanak, de Amerikában inkább kicsinek az ottani konszernek SUV-jai mellett. A Chevrolet Tahoe 1,89 m magasságával nem mindenhová férne be Európában és csak nyolchengeres motorral kapható. A legkisebb 360 lóerős, de népszerűbb a 6,2 literes, 425 lóerővel. A GM másik kocsija, a Suburban 9 utast tud szállítain amellett 3,800 l-es rakodótere van. Változata, a GMC Yukon, társához hasonlóan csaknem négy tonnás terhet tud vontatni. A GM luxuskategóriása, a Cadillac is gyárt SUV-ot: az Escalade az előbbiek alvázára épül, az egyetlen, amely összkerékmeghajtású, de luxusa sokba is kerül. Míg egy Tahoe átszámítva 40.000 euróért kapható, az Escaladeért 90.000-et kell letenni.2018 GMC Yukon Denali Ultimate Black Edition.

A Ford nagy SUV-ja, az Expedition nyolc helyett csak hathengeres, így takarékosabb motorokkal dolgozik, de a teljesítményük hasonló a GM modellekéhez. A Ford luxusmárkája a Lincoln lényegesen olcsóbb a GM hasonló típusánál, már 64.000 euróért hozzájuthatunk. Nyáron jön a Ford SUV-ok első plug-in hibrid változata, az Aviator.

Nem hiányoznak az amerikai piacról persze a japánok sem. A Nissan V8-as Armadáját, Infiniti luxus-kategóriájában a QX 80-at kínálja. A Toyota a Lexus V8-as SUV-jait árulja. A koreaiak közül eddig a Kia van jelen, Palisade-jával.

Egyébként a GB Suburbanjának tankjába 150 litert tudunk betölteni, Az ott napjainkban kevesebb, mint 80 euróba kerül, Európában több mint 200-at kellene a SUV tankolásáért fizetnünk…

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/