/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Az áradások után ellepik a vízkáros gépkocsik a magyar piacot

2016. június 21. 19:15   |   Autoblog
címkék:  

A tapasztalatok szerint a főleg Franciaországban és Németországban nagy területeket érintő árvizek után, sokan próbálnak túladni vízkáros gépkocsijukon. Szakértők szerint a vízkáros gépkocsik az árvíz levonultával rövid időn belül megjelennek a kereskedésekben és a hirdetésekben. Az AAA AUTO ezért azt tanácsolja, legyünk fokozottan óvatosak az árvíz sújtotta országokból érkező használt autók vásárlása során. A társaság valamennyi telephelyén szigorítja az autók ellenőrzését a vízkáros járművek kiszűrése érdekében.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) adatai szerint 2015-ben Magyarországon összesen 153 495 külföldről behozott használt gépkocsit helyeztek forgalomba, az idei év első öt hónapjában pedig ez a szám eléri a 71 954-et. A származási országok között túlsúlyban van Németország és Franciaország – mindkét országban több helyen, nagy közúti forgalmú városokban is rekordáradások voltak az elmúlt hetekben. A különféle elektronikus eszközökkel és biztonsági rendszerekkel felszerelt modern gépkocsik hajlamosabbak a meghibásodásra, különösen, ha a motor feletti szintig vízben álltak. A hibák ráadásul esetenként az emberéletet is veszélyeztethetik. A vízkáros gépkocsik elektronikus rendszerei gyakorlatilag bármikor felmondhatják a szolgálatot, és a fokozott korrózió miatt a külső részeknél is károsodás léphet fel.

A nagyobb áradások után nálunk is előfordul, hogy egyértelműen vízkáros gépkocsit próbálnak eladni. Ezért nagyon körültekintően megvizsgáljuk, hol használták az autót. Sokkal alaposabb ellenőrzést végzünk például annak kiderítésére, nem maradt-e sár bizonyos, nehezen elérhető helyeken, például az ajtókárpit alatt. Gyakran találunk sarat például az ajtók körüli gumitömítés mögött vagy a műszerfal alatt. A csomagtartóban vagy a szőnyeg alatt jelentkező korrózió és kellemetlen szag is árulkodó jel” – magyarázza Karolína Topolová, az AAA AUTO vezérigazgatója.

A használatautó-vásárlóknak is körültekintően kell eljárniuk. Feltétlenül ki kell kötniük, hogy az adásvételi szerződésben szerepeljen rendelkezés a gépkocsi vízkár-mentességéről, hogy később, szükség esetén, kártérítést követelhessenek. Az AAA AUTO a gépkocsi teljes élettartamára kiterjedő pénzvisszafizetési garanciát kínál, ha minden elővigyázatosság ellenére vízkáros gépkocsit értékesít. „A németországi és a franciaországi helyzetre tekintettel várható, hogy ezekből az országokból több kocsi jelenik meg majd a használt autókat kínáló internetes hirdetésekben. Ugyanakkor a Magyarországról származó autóknál sem árt az óvatosság, hiszen bizonyos országrészekben nálunk is voltak áradások” – hangsúlyozta Topolová.

A külföldről behozott gépkocsiknál főleg a magánszemélyek által lebonyolított import kockázatos. Az ilyen autóknál komoly problémák jelentkezhetnek, és a hibák elhárítása többletköltséget jelenthet. Ezeknek a költségeknek az összege gyakran az autó árát is meghaladhatja. „Ha egy gépkocsit vízkár ér, gyakorlatilag minden elektronikus eszközt ki kell cserélni benne, ami több százezer forint kiadást is jelenthet. Emiatt a vízkáros autókat gyakorlatilag lehetetlen értékesíteni a származási országokban. Ezért exportálják őket például Magyarországra” – tette hozzá Topolová.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/