/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Az autósok 70 százaléka már felkészült a télre

2015. november 20. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

A nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu az idei téli szezon kezdetén is elvégezte a hazai autósok téligumi-használatára vonatkozó, véletlen mintavételen alapuló vizsgálatát. Az ORFK OBB szakmai támogatását is élvező felmérés eredményeinek tanúsága szerint bár az időjárás eddig még ízelítőt sem adott a télből, tízből hét autós mostanra már gondoskodott a megfelelő szezonális abroncsok felszereléséről. A túlnyomó többség ráadásul valamilyen prémium márkás abroncsot használ, igaz, tavalyhoz képest újra 50 százalékra növekedett az 5 évnél idősebb téli gumit használók aránya.

Az immár a harmadik téli szezonban lezajló felmérés helyszíne négy Budapest környéki bevásárlóközpont parkolója volt, ahol közel 150 autón folytattak vizsgálatot a szakemberek. A téli gumit használók aránya (89-92%) ugyan jóval kedvezőbb volt az előző években, de a korábbi felmérések rendre a szezon közepén, január végén, február elején zajlottak.

„A mostani 70 százalékos arány a szezon kezdetekor biztatónak mondható – magyarázta Katona Mátyás, a Használtautó-csoport autós magazinjának főszerkesztője. – A megfelelő minőségű téli gumi fontosságát már a néhány hete, a Hungaroringen végrehajtott téligumi-tesztünk is szemléletesen megmutatta: míg a legjobb téli gumikkal jeges úton, 40 km/órás sebességről fékezve rendre sikerült a 20 méterrel odébb elhelyezett bábu előtt megállni, a három, különböző állapotú prémium nyári gumival felszerelt tesztautó 31, 33, illetve 36 km/órás sebességgel ütötte azt el.”

A felmérés azt, a piacon tapasztalt tendenciát is visszaigazolja, hogy az elmúlt időszakban megnőtt a használt prémium autógumik importja. Ennek következtében jelentősen, 82 százalékos mértékűre nőtt ugyan a márkás abroncsok aránya, ugyanakkor 45-ről 50 százalékra emelkedett az öt évnél idősebb gumik aránya a vizsgált mintában. A gumik öregedésével párhuzamosan csökkent az átlagos profilmélység is: a tavalyi 5,6 milliméterről 5,25 milliméterre. Emellett közel 14 százalék volt azoknak az autóknak az aránya, amelyeken 4 milliméter alatti profilmélységű, már cserére érett abroncsot talált a felmérők csapata.

Az idei Téligumi-kommandó különlegessége volt, hogy annak fővárosi szemléjét első ízben az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal (ORFK-OBB) együttműködve készítették el a szervezők.

„A szemlézett autók egy adatlapot is kaptak az abroncsok megfelelőségéről – mondta el Kiss Csaba, az ORFK-OBB főtitkára. – A már megfelelő téli gumit használó autósok ajándékot is kaptak, ám a többieknek sem járt bírság, csupán egy jó tanács: a hétvégén beköszöntő téli időjárás előtt mindenképpen gondoskodjanak a biztonságos abroncsok felszereléséről.”

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/