/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Az emberek a villanyautókról beszélnek, de hibridet vásárolnak

2023. június 08. 17:20   |   Autoblog
címkék:  

Sajátos kettősségre mutatott rá egy vezető piacelemző szervezet negyedéves felmérése. Miközben a sajtóban jóformán minden hír a tisztán elektromos járművek körül forog, a vásárlók köszönik, de inkább maradnak a bevált megoldásnál, és hibrid autókat vesznek – azon belül is főleg Toyotákat.

hybrid_vs._electric

Az elmúlt években világszerte felgyorsult a részben vagy teljesen elektromos járművek térnyerése. A dízelek egykori egyeduralmának ma már csak a nyomai láthatók, az új generációs modellek más módokon igyekeznek csökkenteni károsanyag-kibocsátásukat. A legtisztább megoldás – legalábbis ami a felhasználás helyén keletkező emissziókat illeti – az akkumulátoros elektromos hajtástechnológia.

Ugyanakkor a full hibridekkel is hatalmas javulást lehet elérni, hiszen pont azokban az üzemi fázisokban tehermentesítik a belső égésű motort, ahol az rossz hatásfokkal, szennyezően üzemelne. Sőt: a Toyota arra is rámutatott már, hogy amennyiben azt a nyersanyagmennyiséget, amelyből egy villanyautó akkumulátorát elkészítik, kisebb kapacitású hibrid akkuk gyártására használják fel, akár ötven autót is villamosíthatnak így. Könnyű belátni, hogy összességében így nagyobb mértékben csökkenthető a közlekedés CO2-kibocsátása, mint ha csupán egy belső égésű motorral szerelt járművet váltanánk ki emissziómentes alternatívával.

A hírekben persze az akkumulátoros elektromos járműveké a főszerep: egyrészt, mert számos start-up „autógyártó” ezeken keresztül igyekszik betörni a piacra, másrészt, mert a hajtási rendszer (főleg az akkumulátorok) miatt eleve magas költségeket a gyártók gyakran különösen látványos formatervvel és szenzációs, innovatív felszereltséggel igyekeznek igazolni (ami persze csak még drágábbá teszi a villanyautókat.)

Nem csoda tehát, ha a reflektorfényből kissé kiszorultak a mára teljesen hétköznapinak tekintett hibridek – ám ez csak a sajtóban és a bloggerek világában van így, a piacon továbbra is a benzin-elektromos modellek viszik a prímet. Ez nem feltételezés, hanem a közel 100 éves múltra visszatekintő elemző szervezet, az észak-amerikai Kelley Blue Book legfrissebb piaci felmérésének tanulsága.

A 2023 első negyedévében Észak-Amerikában eladott új gépkocsik (személyautók, szabadidőjárművek és pickupok) 27 százaléka volt részben vagy teljesen villamosított. Ennek a bő negyednek a kétharmadát a hibridek tették ki, és csak a fennmaradó mennyiség (azaz a teljes piac 9%-a) volt akkumulátoros elektromos.

Jól mutatja a piac ellenállását, hogy a tíz legnépszerűbb villamosított modell közül csak kettő volt tisztán elektromos, és azok is a mezőny utolsó harmadába szorultak. A lista hét helyén csupa hibrid áll, és ebből a hétből ráadásul négy Toyota – egytől egyig olyan modellek, amelyek Európában is kaphatók. A RAV4 Hybrid és a Highlander Hybrid a szabadidőjárművek mezőnyében képviseli a Toyotát, míg a Prius és a Camry Hybrid népszerűsége jól mutatja, hogy a klasszikus családi autók műfajában is vannak még jelentős tartalékok – pont, mint a hibridekben.

A 10 legkeresettebb részben vagy teljesen elektromos gépkocsi 2023. első negyedévében

  1. Toyota RAV4 Hybrid
  2. Honda CR-V Hybrid
  3. Toyota Highlander Hybrid
  4. Ford Maverick Hybrid
  5. Honda Accord Hybrid
  6. Toyota Prius
  7. Toyota Camry Hybrid
  8. Tesla Model Y
  9. Chevrolet Bolt EV
  10. Ford Escape Hybrid

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/