/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Az F1-et is birtokló cég több milliárd dolláros összegért veheti át a MotoGP-t

2024. március 28. 11:12   |   Autoblog
címkék:  

A MotoGP-t az F1-et is birtkoló Liberty Media 4 milliárd dollárért vásárolhatja meg.

Az amerikai cég 2017 januárjában vette át a Forma-1-et a sportág korábbi vezetőjétől, Bernie Ecclestone-tól 4,6 milliárd dollárért.

A The Financial Times szerint hét évvel később a Liberty Media most a MotoGP-t is felveszi portfóliójába, és a sorozat azt reméli, hogy népszerűségének mértéke megegyezik az F1 hírnevének növekedésével. Becslések szerint a motorsport királykategóriája most 17 milliárd dollárt ér.

Nyilvánvaló, hogy a MotoGP-re vonatkozó megállapodás magában foglalja a Superbike-okat is, mivel az is a Dorna tulajdonában van. Több mint valószínű, hogy a Liberty Media átveszi a Dorna összes versenykategóriáját egy hatalmas megállapodás keretében, amely a hivatalos megerősítés küszöbén áll.

Van azonban egy fontos figyelmeztetés, amely még problémát jelenthet, mivel a megállapodást még ratifikálni kell az Európai Unió által is.

A CVC magántőke-csoport korábban a MotoGP és a Forma-1 tulajdonosa is volt, de az EU megválni kényszerítette az előbbitől. Az európai szabályok szerint 2006-ban nem lehetett mindkét kategóriát egyszerre birtokolni.

A kérdés most az, hogy 2006 óta történt-e jelentős elmozdulás a piacon, és hogy az EU megváltoztatta-e ezt az álláspontját.

Akkoriban úgy érezték, hogy az F1 és a MotoGP a két legnagyobb motorsport esemény Európában, és az EU szerint fennáll a veszélye annak, hogy a televíziós kereskedelmi jogokkal kapcsolatos ügyletek szükségtelenül megemelkednének, és az ügyfeleknek kellene megfizetniük az árát.

2017 óta a Liberty Media tulajdonában lévő Forma-1 bevételei 1,7 milliárd dollárról körülbelül 3,2 milliárd dollárra emelkedtek 2023-ra. Emiatt a MotoGP kétségtelenül várja majd az amerikaiak érkezését.

Borítókép: Gold and Goose / Motorsport Images

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/