/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Baleseti adó: február végéig van idő fizetni

2012. február 01. 14:25   |   Autoblog
címkék:  

Bár a baleseti adó bevezetése körül a szűkre szabott határidők miatt merültek fel kérdések, melyek megválaszolása a közvélemény számára is kihívást jelenthetett, a 2012. február 15-ig postázásra kerülő csekkek döntő többsége már az adóval megemelt díjról szól, egy részük pedig önállóan az adóról (ha korábban már befizették az ügyfelek a díjat). Így a csekk szokásos módon történő befizetése esetén a kötelező biztosítással rendelkező ügyfeleket semmilyen további kellemetlenség nem érheti – hívja fel a figyelmet a Magyar Posta Biztosító.

A baleseti adó januári hatálybalépése ugyan némileg átírta a kötelező biztosítási piac korábbi gyakorlatát, az esedékes biztosítási díj befizetésével az autósok egyúttal letudhatják adófizetési kötelezettségüket is, így további teendőjük a korábbiakhoz képest nem lesz a baleseti adó kapcsán. „Az év elején postázott csekkek többsége már a baleseti adóval megnövelt kötelező biztosítási díjat tartalmazza, így fordulhat elő, hogy az ügyfelek egy magasabb összeggel szembesülnek a csekk kézhezvételekor, mint amit adott esetben tavaly az év végén kikalkuláltak." – magyarázza Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító vezérigazgatója. „Ez ugyanakkor meg is könnyíti az ügyfelek helyzetét, hiszen többségében egy csekk befizetésével róhatják le adófizetési kötelezettségüket is, a biztosítási díj egyébként is esedékes megfizetése mellett." – teszi hozzá.

A díj befizetésére a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény (Gfbt.) által nyújtott 60 napos türelmi idő értelmében február végéig van lehetőség. Ha a biztosítási díj és a baleseti adó összege március 1-jéig beérkezik a társasághoz, az autósnak semmilyen negatív következménnyel nem kell számolni. „A jelenleg kialakult pánikszerű hangulatra semmi ok, az autósoknak nem kell tartaniuk rendszámvesztéstől, vagy a kötelező biztosításuk megszűnésétől." – hangsúlyozza Pandurics Anett. „Rendőri intézkedés során pedig a jogszabályok értelmében továbbra is az érvényes KGFB szerződés meglétét kell tudni igazolni.."

A legfontosabbak a baleseti adóról

Az adókötelezettség azokat érinti, akikre a Gfbt. szerinti biztosítási (szerződéskötési) kötelezettség vonatkozik.

Az adó megfizetésére kötelezett személy a gépjármű üzemben tartója (ennek hiányában a gépjármű tulajdonosa.)

Az adó megállapítására, beszedésére, bevallására és befizetésére a törvény azt a biztosítótársaságot kötelezte, ahol az üzembentartó kgfb-vel rendelkezik, (kivéve, ha a biztosító a szolgáltatást határon átnyúló szolgáltatás keretében nyújtja).

A biztosítónak a megállapított adót a törvény 2012. január 1-jei hatálybalépését követően együtt kell beszednie az esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel, annyi részletben és olyan arányban, ahány részletben és amilyen arányban az ügyfél a biztosítási díját fizeti.

Az adókötelezettség a biztosítási időszak első napján keletkezik, és utolsó napján szűnik meg. Ha a díj meg nem fizetése miatt a gépjármű forgalomból való kivonása iránti eljárás indul, akkor az adókötelezettség a gépjármű forgalomból való kivonása napján szűnik meg.

Az adó alapja az éves kgfb díj és az esetlegesen kirótt fedezetlenségi díj. Határozott tartamú biztosítási szerződések esetében az adó alapja a határozott időtartamra megállapított egyszeri biztosítási díj.

Az adó mértéke az adóalap 30%-a, de az adó nem lehet több mint a biztosító kockázatviselésével érintett időtartam naptári napjaira számolva naponta legfeljebb 83 Ft/gépjármű. Ez a korlátozás nem vonatkozik a fedezetlenségi díjra számított adóra.

Amennyiben az ügyfél a törvény által előírt, a biztosító által megállapított baleseti adót és biztosítási díjat a biztosítónak megfizette, abban az esetben nincs további tennivalója az adóval kapcsolatban, a többi a biztosító dolga (adó befizetése és bevallása).

Ha a biztosítási díj és a megállapított adó együttes összegénél kevesebbet fizet az ügyfél, akkor ezt a törvény szerint úgy kell tekinteni, hogy részben vagy egészben a megállapított adót fizette meg. Ilyenkor a biztosító felszólítást fog küldeni az ügyfélnek, amelyben kérni fogja a hiányzó biztosítási díj, illetve baleseti adó határidőre történő megfizetését.

Ha a biztosító a baleseti adót a fedezetlenségi időtartamra, a türelmi időre nem tudta beszedni, akkor az adót a törvény szerint az ügyfélnek, az adófizetésére kötelezettnek önbevallással kell az adóhatóság felé teljesítenie.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/