/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Bemutatkozott az új Mazda MX-5

2014. október 02. 21:15   |   Autoblog
címkék:  

Öröm, szabadság, ellenállhatatlan vonzerő: 25 évvel ezelőtt ezekkel az értékekkel lépett színre a Mazda MX-5, és ezeket képviseli a mai napig – nem elhanyagolható teljesítmény a rendkívül kompetitív autópiacon. A Mazda MX-5 három generáción át őrizte koronáját, és maradt annak a kategóriának a megkérdőjelezhetetlen mértékadója, amelyet 1989-es színre lépésével ő maga teremtett újra.

Hogy mindez így maradjon, a negyedik generációs MX-5 fejlesztőinek egyensúlyt kellett teremteniük két fő szempont között: az apró roadsternek meg kellett felelnie a modern kor minden követelményének, ugyanakkor meg kellett őrizniük az autó vonzerejét, valamint azt a Jinba Ittai „ló és lovas egysége” menetdinamikát, amely minden eddigi MX-5 létezését meghatározta.

Az emberek általában nem felejtik el azt a pillanatot, amikor először pillantottak meg egy MX-5-öst. Ezt szem előtt tartva az új roadster tervezői tisztában voltak azzal, hogy az autónak már megjelenésével lángra kell lobbantania a szíveket. Ezért aztán a Mazda díjnyertes ’Kodo – A mozgás lelke’ formai filozófia izgalmas adaptációját alkalmazták.

A karosszérián a fény beesési szögétől függően változnak a tükröződések, ami azt a hatást kelti, mintha az autó élne. A vonalak a mozgás érzését keltik, még álló helyzetben is, ahogy a fényszórótól kiindulva az első kerékdobnál kicsúcsosodnak, majd ismét összefutnak a hátsó kerék előtt, hogy onnan új lendülettel haladjanak tovább felfelé, a hátsó kerékdobok felé.

Az utastér valamivel hátrébb költözött, az ülések csípőpontja mélyebbre került, ami együttesen még dinamikusabbá teszi az autó megjelenését. A karosszéria lemezei egybefolynak az ajtókárpittal, feloldva a belső és a külső közötti, éles határt.

Maga az utastér ugyanolyan testreszabott, mint volt, ám szimmetrikus kialakítása lehetővé teszi a vezető számára, hogy maradéktalanul a vezetésre összpontosítson. A fordulatszámmérő pontosan középen kapott helyet a kis átmérőjű kormány mögött; két oldalról a további műszerek, illetve a klímaberendezés beömlői határolják.

Az autó által kínált vezetési élmény magával ragadó. Ez nem a nyers teljesítményen múlik – az MX-5 soha nem erről szólt. Akárcsak elődei, a vadonatúj MX-5 is kellően erős méretéhez képest. Mégis, a lényeg az, ahogyan a menetdinamikáért felelős részletek – a teljesítmény, a forgatónyomaték, a kormányreakciók, a sebességváltások – harmonikusan együttműködnek.

A modell ezen a téren kiaknázza azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel a Mazda a Skyactiv technológiát – az innovatív motorokat, sebességváltókat, futóműveket és karosszériát – más, új generációs modelljein tökéletesítette. Az MX-5 most először részesült a Skyactiv technológiából, amelyek az új roadster esetében új szintre emelik a vezetést.

A motorháztető alatt közvetlen befecskendezéses, ultra magas sűrítési viszonyú 1.5 literes Skyactiv-G benzinmotor dolgozik, ereje pontos, feszes sebességváltókon (köztük egy hatfokozatú, kézi kapcsolású Skyactiv-MT egységen) keresztül jut el a hátsó kerekekhez. Minden erőforrást kifejezetten az új MX-5-höz hangoltak.

A negyedik generációs roadster emellett a Mazda ’grammstratégiájából’ is profitál, hiszen sikerült az autó tömegét több mint 100 kg-mal csökkenteni a kifutó modellhez képest. Ez csaknem 10%-os megtakarítást jelent, annak ellenére, hogy az autó számos olyan, modern kényelmi funkciót kínál, mint minden idők legfejlettebb Mazda kezelőfelülete, vagy az új generációs MZD Connect fedélzeti kapcsolódási rendszer. Ezt többek között úgy érték el, hogy a motorház és a csomagtartó fedelét, az első kerékíveket, valamint az első és hátsó lökhárító merevítő elemeit alumíniumból készítették el. Még a vászontető is könnyebb, mint az elődmodellen volt.

Ami természetesen nem változott, az a hátratolt orrmotoros, hátsókerék-hajtású hajtáslánc-konfiguráció, amelyet most először alkalmaztak a Skyactiv technológiával. Szintén változatlan a csaknem tökéletesen azonos, 50:50 arányú tömegelosztás a két tengely között. Az új, könnyű, mégis igen merev felfüggesztés elöl kettős keresztlengőkaros, hátul többlengőkaros (multilink) kialakítású.

Az MX-5 az elmúlt 25 év során csaknem egymillió példányban talált gazdára, és a tulajdonosok számára meghatározó érv volt az autó által kínált roadster élmény. Az új generációs modell még intenzívebb formában kínálja ezt a lélekemelő élményt, köszönhetően az ülésből is könnyedén működtethető vászontetőnek. A továbbfejlesztett belső kialakítással, a fejlett menetszél-szabályozással és az új, fejtámlákba épített hangszórókkal együtt mindez a tető nélküli autózás eddig ismeretlen mértékű élvezetét ígéri.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/