/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Bioetanollal üzemelő motor Győrből

2009. november 12. 21:29   |   Autoblog
címkék:  

Az Audi Hungariánál megkezdődött a bioetanollal is üzemelő, 2,0 literes TFSI motorok sorozatgyártása. Az új erőforrást az Audi A4 és A4 Avant modellekbe építik be. Az etanolos üzemmód, az Európában szabványosított E85-ös jelzésű üzemanyaggal csökkenti a fenntartási költségeket és javítja a jármű CO2 kibocsátási értékét. A bioetanolos motorok sorozatgyártását a már meglévő, négyhengeres Global Engine motorok gyártósorába integrálták. A műszaki átalakítások közel 30 millió forintos beruházást igényeltek.

A váltható üzemanyag több technikai változtatást tett szükségessé. Az E85-ös jelzésű bioetanol-benzin elegy egyik kémiai tulajdonsága ugyanis az erős korrodáló hatása. A bázismotort már e tulajdonság figyelembevételével építették meg, így sem az üzemanyagrendszert, sem a tömítéseket nem kellett átalakítani. Újdonságként a 2,0 TFSI bioetanolos motor hengerfuratainak kialakítását lézeres megmunkálással végzik.

Az erőforrás 85 százalékos etanoltartalomig a benzin bioalkohol-tartalmának bármely koncentrációját fel tudja dolgozni. A bioetanol üzemanyagnál a jármű széndioxid mérlege 75%-kal alacsonyabb a hagyományos üzemanyagú használatnál elért értéknél.

E85-tel a négyhengeres motor az Audi A4 limuzinban 100 km-en 9,0 litert fogyaszt (A4 Avant 9,2 liter/100 km), szuper benzinből pedig 6,4 litert (A4 Avant 6,6 liter). Persze az E85 árának adótartalma lényegesen alacsonyabb a hagyományos üzemanyagokénál.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/