Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

BMW-k színes egyéniségeknek

2017. április 07. 12:30   |   Autoblog
címkék:  

A színkavalkáddal elkápráztató BMW i modelleket Adrian van Hooydonk, a BMW Csoport vezető tervezője, Lapo Elkann, az olaszországi Garage Italia Customs dizájnműhely alapító-elnöke, valamint Michele De Lucchi, a ’80-as években indult művészeti társulás, a Memphis Design Group társalapítója leplezte le a milánói Salone del Mobile kiállítás első napjának gálaestjén.

A BMW Csoport és az olaszországi Garage Italia Customs dizájnműhely 2017. április 4-én egy vadonatúj, egyedülálló dizájnkiadást mutatott be a milánói Salone del Mobile kiállítás első napjának gálaestjén, az UniCredit Pavilion rendhagyó emelvényén. A BMW i3 elektromos kisautó és a BMW i8 plug-in hibrid sportautó műszaki alapjaira megálmodott exkluzív, BMW i MemphisStyle névre keresztelt dizájnkiadás világpremierjével Lapo Elkann kreatív műhelye azon művészeti- és kulturális mozgalom előtt hajt fejet, amely az 1980-as évek elején induló Memphis Design Group lázadó stílusára épülve egyszersmind forradalmasította a dizájnművészet világát.

A Memphis Design Group elnevezésű művészeti társulást 1981-ben hozta létre Ettore Sottsass olasz dizájner-építész azzal a céllal, hogy alkotásaikkal minden téren szembeszálljanak a funkcionalitás és a konvencionális eszköztár hagyományos sémáival. Munkáikat merész vonalvezetés, szokatlan anyaghasználat és újfajta mintázat jellemezte. A Memphis Design Group rendkívül provokatív stílusa az Art Deco művészeti irányzat látványos mozzanataiból és meglepő geometriai formáiból merített ihletet, amely a Pop Art irányzat élénk színhasználatával és az 1970-es évek minimalista látásmódjával keveredett.

A BMW i divízió és az olaszországi Garage Italia Customs dizájnműhely legújabb különkiadásában a ferde, a vízszintes és a függőleges vonalak váltakozása hipnotikus mintázatok képében, élénk színekkel kel életre. Az éles felületek alkotta kontraszt a hagyományokkal szembeni lázadás és a merev szabványoktól való elrugaszkodás színtiszta kinyilatkozása. A mintázat és a forradalmi dizájn vonalvezetése mindkét autó esetében tökéletesen igazodik a karosszéria íveihez, a látványos fényezés azonban nem kevesebb, mint ötheti intenzív munkát emésztett fel. A dizájnerek a tervezett mintázatok élethű leképezése érdekében mindkét autón nyolcrétegnyi maszkolást alkalmaztak, és mindegyik réteg között összetett fényezési eljárással vitték fel a színeket és az árnyalatokat.

A Memphis Design Group úttörő, kísérletező dizájn-filozófiája azonban nem csupán a karosszérián, de az utastér összes elemén visszaköszön, a fényezett elemeket pedig műszövetből, Alcantarából és Foglizzo bőrből készült kárpit hozza kontrasztba. A látványos mintázatokat igazi színkavalkád helyezi a figyelem középpontjába, az élénk színek között elsősorban a narancssárga, a zöld, a citromsárga és a lila árnyalatok dominálnak.

A BMW i MemphisStyle dizájnkiadás modelljei egyedülálló darabok, az olaszországi Garage Italia Customs dizájnműhely azonban a BMW i ügyfeleinek kérésre elkészíti a különleges karosszériafényezést és utastér-átalakítást. A milánói Salone del Mobile kiállítás után a BMW i MemphisStyle dizájnkiadás BMW i8 modellje a világ egyik legnagyobb kortárs művészeti kiállításaként számon tartott Frieze New York idei felvonásának színpadára is kigurul.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Még nem érkezett hozzászólás.

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!