/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

BMW X5 xDrive45e, az első autó fenntartható gumiabroncsokkal

2021. május 27. 17:15   |   Autoblog
címkék:  

A bajor prémiummárka az autógyártó vállalatok közül elsőként teszi elérhetővé ügyfelei számára a Pirelli új, FSC-igazolt, természetes gumit és műselymet tartalmazó gumiabroncsát, amelyet 22” méretben kínál a hálózatról tölthető X5 modellhez.

A BMW Group egyre szélesebb körben terjeszti ki fenntarthatóságot éltető tevékenységeit, amelynek részeként most az első autógyártó vállalatként kínál ügyfeleinek igazoltan fenntartható forrásból származó, természetes gumit és műselymet tartalmazó, faalapú anyaggal megerősített gumiabroncsokat. A 22” méretben kínált abroncsokat a vállalatcsoport idén augusztustól exkluzívan szerzi be a Pirellitől és teszi elérhetővé a BMW X5 xDrive45e modellhez. A gumiültetvények művelését, illetve a természetes gumi és műselyem összetett beszállítói láncát az erdőségek fenntartható felhasználásának biztosítására létrehozott, független Forest Stewardship Council (FSC) szigorú szabványainak való maradéktalan megfelelés igazolja.

A természetes gumi számos hétköznapi használati tárgy meghatározó alapanyaga, például a gumicsizmák és a matracok is nagymértékben ebből készülnek. A világ természetesgumi-termesztésének és –művelésének több mint 80 százalékáért világszerte mintegy hatmillió kistermelő felel, akik a trópusi öv úgynevezett „gumisávjában” egyenként 1-2 hektár méretű farmokon, változó körülmények között termesztik a természetes gumit. A legfőbb kihívás, hogy ezen kistermelők globális szinten egységes, társadalmi és környezetvédelmi szempontból is egyre szigorúbb körülményeknek megfelelve műveljék ültetvényeiket. A természetes gumi messze legnagyobb százalékát a gumiabroncs-iparág hasznosítja, amelyben kimagasló rugalmassága és tartóssága okán a természetes gumi jóformán pótolhatatlan alapanyagnak számít.

Független szervezetként az FSC világszerte elismert, létfontosságú intézményként működik, környezetvédelmi szempontból megfelelő, társadalmilag elfogadott és gazdaságilag életképes termelési és megmunkálási megoldásokkal biztosítva az erdőségek fenntartható felhasználását. A szervezet, amelynek kicsi címkéje jól ismert a fa- és papíriparban, a természetes gumiból készült termékek előállítása során is maradéktalanul betartatja szigorú szabványait.

Az új, 22” méretű Pirelli P Zero gumiabroncs a világon elsőként nyerte el az FSC hőn áhított címkéjét. Az egyesült államokbeli Rome városában működő gyárában a Pirelli ehhez kizárólag FSC-igazolt forrásból származó, természetes gumit és műselymet dolgoz fel. A gumiabroncsok innen a BMW Group 370 kilométerre fekvő, spartanburgi gyárába kerülnek, ahol felkerülnek a plug-in hibrid BMW X5-re.

Az első, természetes gumit és műselymet tartalmazó gumiabroncsok alkalmazásával a BMW Group új fejezetet nyit fenntarthatóságot éltető tevékenységeiben. 2019-ben a vállalatcsoport a legnagyobb gumiabroncs-gyártó vállalatokkal, nem kormányzati szervezetekkel, gumigyártókkal és felhasználó partnerekkel közösen elindította a Global Platform for Sustainable Natural Rubber (GPSNR) névre keresztelt kezdeményezést, amelybe a kistermelőket is bevonta.

A GPSNR elkötelezett a természetesgumi-termelés és –művelés társadalmi és környezetvédelmi körülményeinek javítása, illetve szabványosítása, valamint a fenntarthatóság népszerűsítése mellett. A kezdeményezés résztvevői igyekeznek meggátolni az erdőségek kiirtását és minden korábbinál átláthatóbbá tenni a természetes gumi beszállítói láncát. A GPSNR mellett már körülbelül 100 tag köteleződött el. Ők a világ természetesgumi-piacának mintegy 50 százalékáért felelősek.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/