/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Bővül a Ford Ecoboost motorcsalád

2013. május 29. 20:30   |   Autoblog
címkék:  

A Ford bemutatja új 1,5 literes EcoBoost benzinmotorját, ami tovább gazdagítja a vállalat sikeres EcoBoost-palettáját. A Ford gyártókapacitása jelenleg évi 1,6 millió darab EcoBoost egység termelésére alkalmas; a vállalat 2010 és 2013 között megduplázza az EcoBoost motorokat gyártó európai, ázsiai és észak-amerikai üzemek számát.

Az 1.5 literes blokk stratégiai fontosságú a Ford számára, hiszen a vállalat világszerte egyre nagyobb igényt tapasztal négyhengeres EcoBoost motorjai iránt. Legújabb erőforrásának bemutatásával a Ford 1,6 millió darabra növeli az EcoBoost motorok éves gyártókapacitását. 2013 végére hat üzem készíti majd az EcoBoost motorokat Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában, vagyis háromszor annyi üzem kapcsolódik be a gyártásba, mint 2010-ben. A négyhengeres, 1.5 literes EcoBoost egység – az EcoBoost motorcsalád ötödik tagja – április vége óta a Ford világszínvonalú romániai gyárában, Krajovában készül, s a gyártásba idővel más üzemek is bekapcsolódnak majd. Az új motor először a kínai piacon jelenik majd meg a vadonatúj Ford Mondeóban, s még idén feltűnik az észak-amerikai Fusion limuzin kínálatában is, később pedig Európában is megrendelhető lesz az új Mondeóhoz.

Az 1,5 literes egységben az EcoBoost motorok jól ismert turbótöltési, közvetlen üzemanyag-befecskendezési és változó szelepvezérlési technológiája működik, s átgondolt kialakítása révén az erőforrás még alacsonyabb fogyasztást, rendkívül finom és csendes működést, valamint magas teljesítményt kínál. Mindemellett a Ford legújabb EcoBoost motorja jelentős kedvezményeket jelent azokon a piacokon, ahol az 1,5 literes vagy annál kisebb motorokkal szerelt járművek után alacsonyabb adót kell fizetni.

Az új alumínium blokkal és két vezérműtengellyel készülő motor jó néhány innovatív megoldása a díjnyertes, 1,0 literes EcoBoost erőforrásban is bemutatkozott már; ilyen például az integrált kipufogócsonk. Az új motor várhatóan a Ford jelenlegi 1,6 literes EcoBoost erőforrásához hasonló teljesítményt és forgatónyomatékot ad majd le (125-180 lóerő), ám fogyasztása és CO2-kibocsátása alacsonyabb lesz. Az 1,5 literes egység a Ford első olyan motorja, amelyben a vízpumpa szíjhajtását számítógép-vezérlésű kuplung kapcsolja: ez a megoldás szintén az üzemanyag-takarékosságot szolgálja, hiszen az erőforrás így hamarabb éri el üzemi hőfokát. A motor levegőellátásának hatékonyságát vízhűtésű töltőlevegő-hűtő fokozza.

Az első, 3.5 literes V6-os EcoBoost blokk 2009-es bevezetése óta a Ford több mint 600 000 EcoBoost erőforrással hajtott autót értékesített. A kínálat következő tagja a 2010-ben bemutatott 2.0 literes EcoBoost blokk volt, amit 2011-ben követett az 1.6 literes változat, tavaly pedig megjelent az 1.0 literes EcoBoost egység, ami 2012-ben megkapta az „Év Motorja” címet.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/