/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Csak egy márka megbízhatóbb a Toyotánál: a Lexus

2022. október 01. 14:30   |   Autoblog
címkék:  

Ismét összeállította mértékadó megbízhatósági rangsorát a brit What Car? magazin. A fiatal használt autók teljesítményét értékelő felmérésen leiskolázta versenytársait a két márka.

reliability2022_1

A több mint negyvenöt éve működő brit What Car? magazin évről évre felkéri olvasóit, hogy számoljanak be az autójuk használatával, üzemben tartásával kapcsolatos tapasztalataikról. A véleményeket a járművek életkora szerinti bontásban elemzik és értékelik, hogy aztán az egyes problémákat súlyozva kialakítsák az adott korosztály megbízhatósági rangsorát. Ezúttal az ötévesnél nem idősebb autókat vették górcső alá – olyan autókat, amelyeket jó eséllyel ma is azok használnak, akik újonnan megvették azokat.

Közel huszonötezer (egészen pontosan 24 927) autótulajdonos, illetve felhasználó osztotta meg véleményét a szerkesztőséggel. Az elmúlt 24 hónap során elszenvedett összes meghibásodásról beszámoltak, részletezve azok kijavításának időigényét, illetve költségeit is. A hibákat a jobb áttekinthetőség kedvéért tizennégy kategóriába sorolták. Külön jegyezték a mechanikus fődarabok (motor, sebességváltó és tengelykapcsoló, fékrendszer, kormánymű, futómű, karosszéria) meghibásodásait; a kiegészítő műszaki komponensekkel (üzemanyag-ellátás, motor és egyéb elektromos hálózat, akkumulátor, kipufogó rendszer) előforduló problémákat; valamint az olyan kényelmi és funkcionális rendszerek megbízható működését, mint a klímaberendezés, az infotainment rendszer vagy a műholdas navigáció. A végső sorrend 32 márka összesen 248 típusának statisztikáit számszerűsítve alakult ki.

A válaszadók 21 százaléka számolt be valamilyen meghibásodásról; ezek 83 százalékát ingyen (vélhetően garanciálisan) hárították el a márkaszervizek. A problémával küzdő autók valamivel több mint egyharmada (37%) még aznap elhagyhatta a műhelyt, nem sokkal kevesebb (26%) volt azonban azok aránya, amelyek javítása több mint egy hetet vett igénybe. Összességében a hibridek bizonyultak a legmegbízhatóbbnak; átlagos pontszámuk 95,4% volt. A legtöbb probléma a prémium szedánokkal és szabadidőjárművekkel volt, a sereghajtók között pedig ott voltak a tisztán elektromos járművek is, 90,9%-os eredménnyel.

A harminckét tagú listát toronymagasan vezeti a Lexus, amely 98,4 százalékos eredményével minden versenytársánál közelebb áll a tökéletességhez. A második helyen a Toyota végzett 97,2 százalékkal. A tíz legjobb minősítést szerzett modell közül ötöt ez a két márka jegyzett.

megbízható márkákAz előző generációs Toyota Aygo (2014-2022) a legmegbízhatóbb kisautó 99,1 százalékos eredménnyel; száz tulajdonosból mindössze hat tapasztalt hibát. Az egyetlen problémás komponens a futómű volt, az autó azonban üzemképes maradt, és a Toyota nagyvonalú garanciális feltételeinek köszönhetően minden hibát ingyenesen hárítottak el. A legjobb tíz kisautó között az előző generációs (2011-2020 között gyártott) Toyota Yaris Hybrid is helyet kapott, 98,0%-os eredménnyel, a megosztott hetedik helyen.

Az alsó-középkategóriás családi autók között holtversenyben végzett az első helyen a Lexus CT200h (2011-2021) és a Toyota Auris Hybrid (2013-2019); mindkettő 99,3 százalékot teljesített. Az előbbi érdekes módon a Toyota Aygo hibajelenségét emulálta: az autók 6%-ánál fordult elő futóműprobléma, amit a garanciális időn túl is ingyenesen javított a gyártó. Szintén 6%-os az Auris meghibásodási rátája, a karosszériát érintő problémák nem veszélyeztették az autók üzemképességét, estére minden példány hazamehetett, és a javítás sem került pénzbe az ügyfeleknek. A Top 10-es listán a nyolcadik helyen a 2018 óta gyártott Toyota Corolla Hybrid áll 97,6 százalékkal.

A prémium középkategóriában a Lexus IS (2013-2020) mutat példát versenytársainak. Az autók mindössze 5 százalékánál fordult elő probléma, az is kizárólag az akkumulátorral. A javítás inkább perceket, mint órákat vett igénybe, a költségek hasonlóan kedvezőek voltak. A modell pontszáma 98,3%.

A kompakt szabadidőjárművek szegmensében a Lexus UX 250h (2019- ) 99,0 százalékos teljesítménnyel a harmadik helyen áll, ugyanakkor a meghibásodási arányok elhanyagolhatók: száz autóból mindössze három esetében fordult elő probléma. Ezek a belső felületeket, illetve a hajtáslánchoz nem kapcsolódó elektromos rendszereket érintették, a márkaszervizek pedig ingyen orvosolták az összest. Ugyanebben a méretosztályban a 2016-ban bevezetett Toyota C-HR is felkerült a legjobb tíz közé, 97,1 százalékos teljesítménye a megosztott hetedik helyre volt elegendő.

A Toyota RAV4 nem csak a szabadidőjárművek műfajának megteremtője, egyben legnépszerűbb képviselője, hanem az előző évekhez hasonlóan a legmegbízhatóbb tagja is. Az aktuális, 2019 óta forgalmazott generáció példányai gyakorlatilag hibamentesek: 2 százalékuknál jelentettek akkumulátorproblémát, és ugyanennyi autónál fordult elő probléma a felfüggesztéssel. A javítás minden esetben belefért egy munkanapba, és vagy ingyen volt, vagy kifejezetten olcsó; így érthető a magas, 99,5 százalékos eredmény.

Ugyanebben a kategóriában versenyez a Lexus NX 300h (2014-2021), amely minimális meghibásodásaival és ebből adódó, 98,5 százalékos összeredményével a méretosztály megosztott második helyén végzett. Száz autóból háromnál találtak problémát, az akkumulátort, karosszériát vagy egyéb elektromos rendszereket érintő hibát ingyenesen javították a márkaszervizek.

megbízható használt autó

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/