/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Csúcsot döntött a használtautó-piac 2021-ben

2022. január 20. 18:40   |   Autoblog
címkék:  

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, közel 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2021-ben. Ez az érték 3,4 százalékkal haladja meg az előző évi szintet: 2020-ban 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett.

A belföldi használtautó-piac folyamatosan bővülését ugyan 2020-ban a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások időlegesen visszavetették, tavaly azonban már ismét visszatért a növekedési trend.

„A piac forgalmának növekedését két tényező is segítette az elmúlt évben. Rövid távon az autóipart sújtó chiphiány játszott fontos szerepet: az újautó-piacon kialakult hiány a kereslet egy részét a használtautó-piacra terelte – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Hosszabb távon a hazai személygépkocsi park folyamatos, dinamikus növekedése önmagában is élénkíti a használtautó-piacot: míg 2012-ben a forgalomban lévő személygépkocsik száma nem érte el a 3 milliót, addig 2021 végére ez a szám már 4 millió felett járt.”

Továbbra is az Opel a vezető helyen

A Datahouse által ma közzétett adatok szerint a belföldi használtautó-piacon 2021-ben is hat márka autói biztosították a teljes forgalom több mint felét. Az első helyen az Opel áll: ebből a márkából 96 ezer példány cserélt gazdát, ami közel 12 százalékos részesedést jelent. A Volkswagen, amely 2019 óta áll a második helyen, 10 százalékos részarányával tovább erősítette ezt a pozícióját. A harmadik helyen található Suzuki az éves forgalomból 9 százalékot tudhat magáénak. A Ford a negyedik helyen áll 8 százalékkal. A BMW az ötödik 6 százalék feletti részesedéssel, a hatodik helyen álló Renault ugyanakkor évről évre egyre távolabb kerül a 6 százalékos szinttől.

A forgalomban lévő hazai személygépkocsik átlagéletkora 15 év, ami a használtautó-piacon gazdát cserélő járművek összetételében is megmutatkozik: tavaly az adásvételek több mint 75 százalékának tárgya legalább tízéves jármű volt.

Kilátások 2022-re

Az év második felére várhatóan normalizálódik majd az újautó-piac, így az év egészében a tavalyi 122 ezernél 2-3 százalékkal több új személygépkocsit értékesítenek majd a márkakereskedők. Mindez a lecserélt autók révén élénkíteni fogja a használtautó-piacot is, melynek másik utánpótlási forrása, a használtautó-import szintén várhatóan enyhe bővülést mutat majd 2022-ben.

Mindezek hatására a JóAutók.hu újabb néhány százalékos bővülésre számít a belföldi használt autók piacán, ami 840 ezer körüli átírást jelent.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/