/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Dübörög a használtautó-piac

2022. április 20. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Továbbra sem üzemelnek az autógyárak teljes kapacitással, így változatlanul hosszúra nyúlik az új autók kiszállítási ideje világszerte. Ennek köszönhetően óriási az érdeklődés a használt autók iránt: a Datahouse adatai alapján 2022 első negyedévében 12 százalékkal több négykerekűt, összesen 221 ezer autót vásároltak másodkézből Magyarországon a tavalyi év hasonló időszakához képest. Mivel nincs utánpótlás, a kínálat hónapról hónapra csökken, így a használt autók ára jelentősen, bizonyos modellek esetében akár 15-20 százalékkal nőtt.

Amíg az autógyártásban nem áll helyre a rend, és nem tudnak ismét teljes kapacitással gyártani az üzemek, addig a használt autók jelenthetik a megoldást a piacon. Ezt a prognózist pedig egyértelműen megerősítik a Datahouse használtautó-piaci statisztikái is: az átírások száma 2022 első negyedévében 12 százalékkal túlszárnyalta a 2021-es év hasonló időszakának eredményét. Idén januártól március végéig összesen 221 443 autó cserélt gazdát határon belül, amely közel 24 ezer autóval több a 2021-es tulajdonosváltásoknál.

„A tavalyi rekord évnek számított a használtautó-piacon, soha annyi autó nem cserélt gazdát hazánkban, mint 2021-ben. A jelenlegi érdeklődést látva 2022-ben újabb csúcseredmény születhet” – vélekedik Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója. – „Jelentős problémát jelent azonban, hogy nincs utánpótlás a kínálatban, így kevés minőségi használt autó érhető el Magyarországon, ráadásul azok is pillanatok alatt elkelnek. A keresleti piacnak köszönhetően az árak továbbra is emelkednek, előfordulhat olyan eset, hogy egy két évvel ezelőtt újonnan vásárolt autó jelenleg többet ér az újkori áránál.”

A hazai szűkülő használtautó-kínálatnak köszönhetően nőtt az érdeklődés az import autók iránt, az első negyedévben ugyanis több mint 35 ezer négykerekű érkezett a határon túlról, amely szintén 12 százalékkal több a 2021 első negyedévében regisztrált mennyiséghez képest. A külföldről érkező gépjárművek azonban nem segítik a hazai autóállomány fiatalodását, mivel 67 százalékban 10 évnél idősebb modellek érkeztek Magyarországra. A határon belüli átírások esetében még rosszabb a helyzet: a magyarok 76 százalékban vásároltak olyan autót, amelynek a gyártási éve 2012-es, vagy annál korábbi.

A használtautó-piacon 2022 első három hónapjában legtöbben alsó-közép-, kis- vagy felső-középkategóriás modelleket vásároltak, de népszerűek voltak az egyterűek is. A legkeresettebb márkának az Opel (25 961 autó), a Volkswagen (21 817 autó) és a Suzuki (19 264 autó) számított. A prémium márkák közül az Audi, a BMW és a Mercedes is a legjobb tízben végzet. A típusok rangsorát az Opel Astra nyerte a Suzuki Swift és a Ford Focus előtt, közvetlenül megelőzve a Volkswagen Golfot és a Passatot. A legjobb tízbe a Škoda Octavia és a Volkswagen Polo is befért.

A használt autók iránt a legélénkebb kereslet Budapesten és Pest megyében volt, a legkevesebben Nógrád megyében és Tolna megyében vásároltak használtan négykerekűt.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/