/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Egy beteg kislánynak építette meg a legmenőbb SUV-ját a Lexus

2020. március 09. 18:00   |   Autoblog
címkék:  

A cerebrális parézisben szenvedő páciensek életminőségének javítására törekvő Cerebral Palsy Foundation alapítvány és a Lexus különleges közlekedési eszközt készített: a miniatűr szabadidőjármű adottságait kifejezetten egy beteg kislány igényeihez igazították.

lexus-cpf-givewith-final-produc2t

Életmódjármű: gyakran így nevezzük azokat a gépkocsikat, amelyek a mindennapi közlekedési feladatokon túl felhasználóik szabadidős programjaiban is aktív szerepet tudnak vállalni. Finley Smallwood számára azonban egészen mást jelent a fogalom: a kislány ugyanis cerebrális parézisben (CP) szenved, amely a központi idegrendszer korai károsodásából fakadó, mozgásfogyatékossággal járó, nem gyógyítható állapot.

A CP a gyermekek körében a leggyakoribb mozgásfogyatékosság. Számára a mozgás egyáltalán nem magától értetődő hétköznapi esemény. Ezért a Lexus egy, a betegségben szenvedő páciensek életminőségét javítani igyekvő alapítvánnyal, a Cerebral Palsy Foundationnel karöltve olyan járművet tervezett és épített a kislány számára, amely lehetővé teszi számára, hogy saját erejéből közlekedve részt vehessen társai életében, játszhasson és felfedezhesse környezetét.

lexus-cpf-givewith-02

A Lexus LX csúcskivitelű szabadidőjármű jellegzetes stílusjegyeit magán viselő jármű arányosan megnövelt ajtónyílást kapott, ami a csekély hasmagassággal együtt megkönnyítik a beszállást Finley számára. Mivel a hatéves kislánynak nehézséget okoz huzamosabb ideig ülni, az ülést úgy alakították ki, hogy az határozottan megtámassza a csípőjét. A fejtámasz állítható, a biztonsági öv pedig ötpontos, így stabilan az ülésben tartja a gyermeket.

Az egészséges gyermekek számára nem okoz kihívást a kormányzás, ám a legtöbb CP páciens ahhoz sem elég erős, hogy megragadja a kormánykereket, nem hogy el is fordítsa azt. Ugyanez igaz a pedálok kezelésére. Finley ezért a kartámaszba beépített botkormánnyal irányíthatja Lexusát, elektronikus jelekkel szabályozva a kormányművet, a gázt és a féket.

lexus-cpf-givewith-03

A különleges Lexus életmódjármű egyetlen példányban készült el, ám a Lexus terméktervezésért és stratégiáért felelős alelnöke, Cooper Ericksen szerint a projekt ennél jóval nagyobb jelentőséggel bír.

Apropó, emberközpontú tervezés: a Lexus a tervezés előkészítésekor nem csupán Finley pontos testméreteit kérte el a szülőktől, hanem a kislány kedvenc színére is rákérdezett. Ezért kapott merész lila fényezést az autó: hogy ne csak testre szabott, de tökéletes is legyen.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/