/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Eladósorba került Paul Walker egykori BMW M1-e

2021. január 25. 20:00   |   Autoblog
címkék:  

A BMW M1 az M GmbH első saját fejlesztésű modellje, s egyben a BMW egyik legikonikusabb modellje, amiből a versenyváltozatokkal együtt összesen 453 darab készült. Az utcai modellek közül nagyjából 10 darab AHG tuningot kapott; egy ilyen ritka példány gazdagította egykor a Paul Walker és Roger Rodas nevével fémjelzett AE Performance gyűjteményt is. A különleges M1 most eladó.

A BMW a 70-es években úgy döntött, hogy a Group 5 csoportban birokra kel a Porschéval és belefogott egy ütőképes versenyautó fejlesztésébe. Megszületett az M1, az első középmotoros BMW, amiből a homologizációs szabályok értelmében 400 utcai példányt is kellett építeni. (A késlekedések és a szabályváltozások miatt a versenyautó végül a Group 4-ben indult).

A Giorgetto Giugiaro által tervezett M1 acél térvázat és üvegszálas karosszériát kapott, a motort az ülések mögé építették be. A 3,5 literes soros hathengeres szívó erőforrás érdemleges jellemzői voltak a Kugelfischer-Bosch befecskendezés, a Magneti-Marelli gyújtásrendszer és a hat különálló fojtószelep. A dupla vezérműtengelyes, hengerenként négyszelepes erőforrás 277 lóerőt és 330 Nm nyomatékot adott le. Az M1 az ötsebességes kézi váltóval 260 km/órás sebességet tudott elérni.

A szóban forgó M1 AHG azonban ennél többet tud. Az AHG nevű BMW dealer ugyanis a 80-as évek elején felszerelte az autót a Studie csomagjával, amely a Procar versenyautóra emlékeztető spoilerezést, egyedi matricázást, háromrészes BBS könnyűfém felniket, egyedi kipufogórendszert, motortuningot és bőrbelsőt foglalt magában. Az AHG M1 350 lóerős.

Miután a különleges M1-et az USA-ba importálták, 1995-ig egy Georgia állambeli gyűjteményben lakott, majd 2011-ben egy texasi gyűjtő birtokába került. Innen került aztán át Paul Walker és Roger Rodas híres AE Performance autógyűjteményébe, Kaliforniába. Jelenlegi tulajdonosa 2014-ben vásárolta meg az autót. A BMW Motorsport trikolorban pompázó M1 eddigi életében csupán 6800 kilométert tett meg.

Az AHG M1-re még 7 napig lehet licitálni a Bring a Trailer oldalon, a licit most 390 ezer dolláron áll.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/