/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elérte a csúcsát a használtautó-import

2019. január 17. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

Már négy olyan hónapot is regisztráltak 2018 második félévében a használtautó-piacon, amikor csökkent az import, így júniustól decemberig 2,8 százalékkal kevesebb kocsit hoztak be határon túlról 2017-hez képest. Az egész évet vizsgálva, összesítésben azonban 2,2 százalékkal nőtt a külföldről vásárolt négykerekűek száma. Így rekord számban, összesen 158 790 gépkocsit helyeztek forgalomba az okmányirodákban a Datahouse adatai szerint, de a terület várhatóan ezzel elérte a csúcsát, s 2019-ben lejtmenetbe kapcsolhat.

A Datahouse statisztikái és a piaci elemzések alapján 2018-ban érte el a használtautó-import a csúcsát, s az utóbbi hónapok eredményeiből következően várható csökken a külföldről behozott gépjárművek száma hazánkban 2019-ben. Mint ismert, 2012 óta öt és fél éven át meredeken nőtt a forgalomba helyezések aránya, 2018 második felében azonban a szigorodó jogszabályoknak és a magas euró árfolyamnak köszönhetően már négy, csökkenő tendenciát mutató hónapot is rögzítettek, így ebben az időszakban összesen 2,8 százalékkal esett az import. Mivel azonban – márciust leszámítva – az első négy hónapban még felfelé ívelt a terület, összességében 2,2 százalékkal (3373 autó) nőtt a piac, így mindenkori rekord született: összesen 158 790 négykerekűt vásároltak a magyarok határon túlról.

„A második félév statisztikái alapján egyértelműen látható, hogy augusztusban lejtmenetbe kapcsolt az import, s várhatóan 2019-ben is folytatódik ez a trend. Így kevesebb ismeretlen előéletű, rossz állapotú jármű érkezhet hazánkba a közeljövőben, és visszaszorulhatnak az ÁFA befizetésével kapcsolatos anomáliák is. Erre egyébként az utóbbi időben a NAV is kiemelten fókuszált, s több olyan társaságot is leleplezett, amelyek több milliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek”– vélekedett Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. –

A kormegoszlást vizsgálva az látható, hogy a korábbi tapasztalatokhoz hasonlóan 2018-ban is 60 százalékban 10 évnél idősebb kocsik jöttek az országba, az 5 éves vagy annál fiatalabb járművek aránya 20 százalék volt. A legnépszerűbb szegmensnek az alsó-középkategória (42 778 db), a középkategória (28 258 db) és az egyterűk, azaz a többcélú járművek (27 776 db) kategóriája számított, az SUV-k aránya 15 336 darabbal megközelítette a 10 százalékot.

A márkák sorrendjében a Volkswagen (19 345 autó) végzett az élen, az Opel (17 211 autó) és a Ford (15 169 autó) előtt, a prémium kocsik versenyét – összesített ötödik helyével – az Audi (9758 db) nyerte, megelőzve a hatodik BMW-t (9684 db) és a hetedik Mercedest (9308 db). A legkeresettebb típusnak 2018-ban az Opel Astra bizonyult (5867 db) a Ford Focus (5575 db) és a Volkswagen Golf (5452 db) előtt.

A legtöbb import autó Budapestre és Pest megyébe érkezett, de élénk volt az érdeklődés Bács-Kiskun megyéből (7388 autó), Győr-Moson-Sopron megyéből (7256 autó) és Fejér megyéből (5731 autó) is a külföldi gépkocsik iránt. A legkevesebben Nógrád megyében (2897 autó) döntöttek külföldi négykerekű mellett.

„Hangsúlyozottan az a célunk évek óta, hogy a hazai használtautó-piac megtisztuljon a csaló kereskedőktől és a rossz minőségű autóktól, ennek fontos lépése volt az, hogy a külföldi autókra is kötelezővé tették az eredetiségvizsgálatot, hiszen ez jelentősen szűri a beáramló kocsikat. Újabb fontos lépcsőfok, hogy a hazai kocsik esetében már komplett kortörténethez férhetünk hozzá ingyenesen a Belügyminisztérium internetes jármű szolgáltatási platformján, ami a magyar piacot teheti majd biztonságosabbá. A tapasztalatunk egyébként az, hogy a hazai vásárlók is elkezdték keresni a megbízható, szabályosan működő, jó esetben garanciát biztosító kereskedőket, mert Magyarországon használt, ismert előéletű gépkocsikat szeretnének vásárolni” – tette hozzá Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/