/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elfogadták a Baleseti Adót

2011. november 22. 22:48   |   Autoblog
címkék:  

A tegnapi napon elfogadott adócsomaggal együtt a Parlament a Baleseti Adó korábbi tervezetét is elfogadta. A tervekhez képest minimális módosítással elfogadott új adó a gépjármű felelősségbiztosítások díját 30%-os mértékben növeli a jövő évtől. A Biztosítás.hu internetes alkusz által kiadott adatok alapján a személygépjármű tulajdonosok esetében ez mintegy 3-6 ezer forintot jelent majd évente, mely összeg a váltással a legtöbb esetben megspórolható.

A jövőre várhatóan tovább zsugorodó kötelező gépjármű felelősség biztosítási díjak 30 százalékában került meghatározásra a Baleseti Adó. A gépjármű tulajdonosoknak az adót, az általuk fizetett díjrészletekkel együtt kell majd megfizetniük 2012-ben. Az egészségbiztosítási alap hiányának egyensúlyba hozatalát célzó Baleseti Adóból a költségvetésnek mintegy 25 milliárd forintos többletbevétele képződik majd. Az adó legkisebb mértékben a motorkerékpárok, illetve a személygépjármű tulajdonosok kötelező díját emeli, míg legnagyobb mértékben a teherautók, buszok, illetve vontatók díjára hat. Míg egy motorkerékpár esetében 1-2 ezer forint lesz az adó átlagos mértéke, addig a személygépjárművek esetében ez 6 ezer forint körül alakul. A Biztosítás.hu szerint az idén kötelező biztosítást váltó autósok az adó tekintetben is jobban járnak majd, mint társaik. Az idei alacsony biztosító váltási átlagdíj miatt (ez jelenleg 12 500 forint) a biztosítót váltó autósok adója jövőre átlagosan csak 3 750 forint lesz, tehát az adó esetében is jelentkezik a megtakarítás.

Túl a kampány felén az is kijelenthető, hogy az idén biztosítót váltó személygépjármű, illetve motorkerékpár tulajdonosok az adót mértékénél többet tudnak megtakarítani jövő évi kötelező díjukból, mint a díjukra rakódó adó mértéke. A Biztosítás.hu által regisztrált 17.500 forintos átlagos megtakarítás ugyanis lényegesen nagyobb a fizetendő néhány ezer forintos adónál.

A Baleseti Adó tegnap elfogadott végleges formája felső korlátot is tartalmaz. Ez a napi 83 forintos korlát mindazok esetében maximalizálja az adót, akik 30 ezer forintnál többet fizettek volna. Ez azonban csak a tehergépjárművek, buszok és vontatók (összesen 375 ezer hazai gépjármű) esetében jelent valós adócsökkentést. A személygépjárművek adója ezt a határt nem érheti el.

forrás: Biztosítás.hu

A biztosítást váltók több mint fele megspórolhatja

Az országgyűlés hétfő esti végszavazása nyomán bizonyossá vált, hogy jövőre minden autós a kötelező biztosítási díjának 30 százalékának megfelelő összegű baleseti adót fog fizetni. A kotelezo.hu internetes szakportál adatbázisa szerint a társaságnál tarifálást végző autósok 51 százaléka a szerződésváltással teljes mértékben megspórolhatja a baleseti adót.

A kotelezo.hu a meglévő biztosító jövő évi ajánlatával (indexdíj) hasonlította össze a tarifálók számára elérhető legkedvezőbb biztosítói ajánlatot. A valóságban az adó teljes összegét megspórolók aránya mintegy 10 százalékkal kisebb, mivel vannak olyan autósok, akik az eredménylistából nem a legolcsóbb ajánlatot tevő, hanem a számukra más okból szimpatikusabb második vagy harmadik biztosítót választják.

„A váltók több mint negyede eleve a jelenlegi biztosítójánál köti újra a kötelezőjét, mert a biztosítók jelentős része az idén is kedvezőbb díjat kínál az új, mint meglévő ügyfeleinek – magyarázza Lantos Lóránt, a kotelezo.hu vezetője. – Aki a saját biztosítójánál köti újra biztosítását, átlagosan szintén az ötödét megspórolja a 30 százalékos baleseti adónak. Azonban biztosítónként jelentős eltérések vannak. Miközben például a Köbe és az MKB átlagosan közel negyven százalékkal kínál kedvezőbb díjat az új ügyfeleinek, az Aegon éppen a hűséges ügyfelek számára kínál lényegesen, több mint 20 százalékkal olcsóbb kötelezőt."

Az átlag szerint azok az autósok járnak a legkevésbé jól, akik elfogadják a jelenlegi biztosítójuk indexdíját, amelynél átlagosan 32 százalékkal olcsóbb ajánlatot is találhatnak maguknak. Vagyis a megfelelő döntéshez mindenképpen célszerű kalkulálni, amire – az év végi váltók esetében – december 1-jéig van lehetőség.

forrás: Kotelezo.hu

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/