/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elkészült a Rolls-Royce szabadidőautója

2018. május 11. 12:35   |   Autoblog
címkék:  

Az utóbbi években nagyot változott a világ, igény mutatkozott például olyan luxus szabadidőautókra, amelyekkel a világ végére is el lehet jutni a lehető legnagyobb kényelemben. A Rolls-Royce elsősorban az új, fiatal, az üzleti életben rendkívül sikeres vásárlórétegének építette első SUV-ját, a Cullinant. A Cullinan a Phantom összes szolgáltatását nyújtja, és a kiépített utakat elhagyva feledhetetlen élményekben részesíti tulajdonosát.

A Rolls-Royce Cullinan külsejéről talán felesleges is részletekbe menően értekezni; olyan let, mint amilyenre a márkától számítottunk, mégis kicsit úgy érezzük, dolgozhattak volna még rajta. A határozott, függőleges és vízszintes vonalakkal megrajzolt jármű egy óriási arisztokratikus tégla, helyenként furcsa stíluselemekkel. Eleve roppantul rendhagyó, hogy a fenséges pantheon hűtőrácsot egy emelt karosszériájú autón látjuk. A képek nem érzékeltetik a Cullinan valós méreteit, a kocsi hatalmas: 534 centiméter hosszú, 183 centiméter magas és 216 centi széles, a tengelytávja pedig 3,3 méteres.

A hátsó rész a 30-as években gyártott D-farú Rolls-Royce-okra emlékeztet, amelyek még a karosszérián kívül hordták az utasok poggyászait. A Cullinan az első Rolls, amelyik kétrészes hátfalajtót kapott, lenyíló alsó és felhajtható felső résszel. Az ajtópanelek természetesen az autó távirányítójáról, gombokkal működtethetők. A Rolls-Royce modellek jellegzetes vonását, az egymással szemben nyíló ajtókat meghagyták, a Cullinan hátsó traktusát is így lehet megközelíteni.

Akárcsak a Phantom limuzinban, hátulra két egyéni fotel vagy pedig háromszemélyes pad rendelhető. Utóbbi esetben az üléstámlák gombnyomással 40/20/40 arányban le is hajthatók (elsőként a Rolls-Royce történelmében), hatalmas rakodóteret eredményezve. A csomagtér űrmérete 560, a rolót eltávolítva 600 liter, a támlák lehajtásával pedig 1930 literes raktér alakítható ki. Mivel a hátsó székek magasabban vannak az első üléseknél, a támlák lehajtásával marad egy lépcső a csomagtér padlójához képest. Ezt egy motorosan mozgatható elem hidalja át. Ezt követően akár 2245 mm hosszú tárgyak is becsúsztathatók a Cullinanbe. Praktikumból jeles.

A két egyedi hátsó ülésnél középre egy konzolt építenek be, amely viszkis és pezsgőspoharakat, valamint hűtőszekrényt is tartalmaz. Emellett az utasteret a csomagtértől elválasztó mozgatható üvegfal is rendelhető, amely esetben a beállított hőmérséklet például akkor is állandó lesz a kabinban, ha a csomagtérajtó nyitva van.

A Cullinan alá intelligens légrugós felfüggesztést szereltek, amely a nyitás után például 40 mm-rel lejjebb ereszti a karosszériát a beszállás megkönnyítése érdekében. Akárcsak a Phantom esetében, az ajtók belülről gombnyomással, kívülről a szenzor érintésével csukhatók be. A motor beindítása után a karosszéria ismét visszanyeri eredeti hasmagasságát. A sofőr a Phantoménál kisebb és vastagabb karimájú volánt forgathat, az analóg hatású fő műszeregység pedig teljes egészében digitális. A középső információs kijelző a márka történetében először érintésérzékeny. Az infotainment rendszer persze a Spirit of Ecstasy forgókapcsolóval is vezérelhető. Körülötte az Off-road menü, a lejtmenetvezérlő és a légrugózás magasságállító kapcsolóit helyezték el.

A Rolls-Royce Cullinan osztálya legintelligensebb járműve, került bele éjjellátó, nappali és éjszakai állat- illetve gyalogosfelismerő, fáradságfigyelő, kamerarendszer környezeti képalkotással, adaptív sebességtartó, keresztirányú forgalomra figyelmeztetés, sávelhagyásra figyelmeztetés, továbbá szélvédő kijelző és WiFi hotspot is. A különböző elektronikai eszközök töltéséhez öt darab USB port áll rendelkezésre, míg a telefonokat vezeték nélkül lehet tölteni.

Az új Rolls-Royce Cullinan SUV a márka új, méretezhető alumínium architektúrájára épül, amely kiemelkedő strukturális merevséget ad. Ennek terepen is érezni a jótékony hatását. A tervezők fő célja amúgy az volt, hogy a repülő szőnyeg érzést off-road körülmények közé is átörökítsék, hiszen ez volt a fiatal vásárlóik elsődleges elvárása.

Ennek érdekében továbbfejlesztették a légrugós felfüggesztésüket, nagyobb kapacitású légrugókat szereltek be, megerősítették a tengelyeket és a meghajtótengelyt is. A felfüggesztés másodpercenként milliónyi számítást végez és folyamatosan szabályozza a csillapítást. Terepen a rendszer ha bármely keréknél tapadásvesztést érzékel, azonnal az útra nyomja azt, így szavatolva, hogy a hajtónyomaték veszteség nélkül lejusson. A Cullinan így akkor sem jön zavarba, ha mély hóban vagy homokban kell közlekednie vagy patakokon kell áthajtania, gázlómélysége 54 centiméter. A vezethetőséget a négykerék-kormányzás is javítja.

A Rolls-Royce ügyfelei hobbijaira és szabadidős tevékenységeire is gondolt, amikor kifejlesztette a Cullinant. Az autóhoz ugyanis számos különböző “rekreációs” készlet kérhető, amelyet a csomagtartóban lehet elhelyezni. Legyen az drónozás, fotózás, sziklamászás, hódeszkázás, ejtőernyős vízisízés, bázisugrás vagy horgászás, a Rolls-Royce-tól beszerezhető a megfelelő csomag hozzá.

A 2660 kilogramm tömegű Cullinant a Rolls-Royce 6,75 literes ikerturbós V12-es aggregátja mozgatja, 671 lóerős teljesítménnyel és 850 Nm-es nyomatékkal, amely nagyon alacsony, már 1600-as fordulatszámon ébred. A gyorsulásról nincsen adat, de a végsebesség 250 km/óra, amely bőségesen elegendő.

A Rolls-Royce Cullinan luxus SUV alapára körülbelül 90 millió forintnak megfelelő angol font.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/