/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elkészült minden idők leggyorsabb kis Aston Martinja

2022. március 17. 17:20   |   Autoblog
címkék:  

Tizenöt évvel ezelőtt mutatkozott be az Aston Martin V12 Vantage, a kompakt külső méretekkel bíró, zabolátlan és gyors sportautó, amibe a lehető legnagyobb motort szerelték be. Az ikonikus modell most az életciklusa végére ért, s az Aston Martin egy speciális, radikális kivitellel búcsúztatja. 333 darabot készítenek belőle, ám már a bemutató előtt az összes példány gazdára talált.

Az erőforrás minden Aston Martin dobogó szíve, a valaha épített leggyorsabb és legerősebb Vantage esetében pedig ez különösen igaz. A 60 fokos hengerszögű, 5,2 literes V12-es ikerturbós aggregát nem kevesebb, mint 700 lóerőt mozgósít 6500-as fordulatszámon, maximális nyomatéka pedig 753 Nm az 1800-6000-es fordulatszám-tartományban. Az új V12 Vantage 3,5 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára, a végsebessége pedig 322 km/óra, így ez minden idők leggyorsabb Vantage modellje.

Teszi ezt annak ellenére, hogy nem könnyű kocsi, menetkész tömege 1795 kilogramm. Szénszálas első lökhárítót, motorháztetőt, első sárvédőket és oldalküszöböket kapott, hátsó lökhárítója és fedele kompozit anyagból készült, emellett könnyű akkumulátorral és specális kipufogórendszerrel látták el, amely 1 mm vastag rozsdamentes acélból készült.

Az erő egy 8-fokozatú ZF automataváltón és önzáró differenciálművön keresztül zúdul a hátsó kerekekre. A felfüggesztés egyedi hangoláson esett át, feszesebb rugókat (+50 és 40%) és adaptív lengéscsillapítókat kapott, a merevségét pedig plusz stabilizátorok fokozzák. A beszerelt toronymerevítőknek és más merevítő elemeknek köszönhetően a karosszéria-merevség is javult, mégpedig 8%-kal. A V12 Vantage-nek emellett áthangolták a kormányzását, így még közvetlenebb érzetet ad. A lassításról karbon-kerámia fékrendszer gondoskodik, 410 mm-es első tárcsákkal és 6-dugattyús nyergekkel, illetve 360 mm-es hátsó tárcsákkal és 4-dugattyús nyergekkel. A 21 colos felnikre 275/35 és 315/30 méretű Michelin Pilot 4S abroncsokat feszítettek.

A 4,5 méter hosszú V12 Vantage lélegzetelállítóan néz ki. Mindenekelőtt 4 centiméterrel szélesebb a többi modellnél, amelyet a szélesebb nyomtávot tettek szükségessé. Emellett különleges aerodinamikai csomagot kapott, egyedi első splitterrel, küszöbidomokkal, hátsó légterelővel és rendhagyó formájú diffúzorral. A felsorolt alkotóelemek együttesen 204 kilogramm leszorítóerőt termelnek csúcssebesség mellett. Aki egyébként letisztultabb megjelenést szeretett volna, kérhette az autót hátsó szárny nélkül is.

Az Aston Martin V12 Vantage a páratlanul erős érdeklődés miatt már nem előrendelhető, mind a 333 tervezett példányt lefoglalták. A gyártását egyébként hamarosan megkezdik, az első példányokat tavasszal vehetik át a tulajdonosaik.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/