/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ember és robot együttműködése az Audi Hungariánál

2022. augusztus 18. 19:20   |   Autoblog
címkék:  

Az Audi Hungaria gyártási folyamataiban egyre hangsúlyosabb szerepet kap a digitalizáció. A vállalat szerszámgyárában, ahol karosszériaelemek készülnek az Audi és Volkswagen konszern exkluzív modelljei számára, a digitális megoldások mellett az automatizálástechnika is fókuszban van.

7bcad7a2-860f-4df9-838e-e9fb36b4a22a

Az ajtók, sárvédők, motorháztetők, csomagtérajtók, valamint oldalelemek gyártása flexibilis robotcellákban történik, amely nagyszámú változtatási lehetőséget kínál. Innovatív megoldásként nemrég egy teljesen új technológiát, egy kollaboratív robotos ragasztóállomást helyeztek üzembe a Berendezés- és Készülékgyártás munkatársai, továbbá egy új tréning center is segíti a munkájukat.

A ragasztóállomást egy nemzetközi projekt keretében valósították meg a Szerszámgyár munkatársai együttműködve az AUDI AG kifejezetten kollaboratív robotokkal foglalkozó szakembereivel. A kollaboratív robotos ragasztóállomáson az ipari robotokkal ellentétben nincs szükség védőkörre, hogy az ember biztonságosan tudjon a robot mellett dolgozni. Éppen ellenkezőleg: a munkatárs közösen a robottal, egy munkatérben, egy időben dolgozik az ajtók gyártási folyamatában: előkészíti az alkatrészeket, majd a start gomb megnyomásával elindítja a robot által elvégzett ragasztási folyamatot, amelyet korábban ő végzett. A cél az, hogy az új technológia segítségével még stabilabbá váljon a folyamat, valamint az alkatrész előkészítési folyamat optimalizálásával a munkatársaknak műszakonként mintegy négy kilométerrel kevesebb utat kelljen megtenni.

0c6006d1-383b-4100-9a78-661569f0babd

A Szerszámgyárban virtuális üzembe helyezésre is sor kerül, amely lehetővé teszi, hogy egy új karosszériaelem gyártásba történő integrációja esetén a termelés is zavartalanul működhessen. Ezzel a technológiával a Berendezés- és Készülékgyártás szakemberei képesek a virtuális térben egy teljesen robotizált gyártócella felépítésére. Ezeknek a 3D-s modelleknek a segítségével az előtt tudják ellenőrizni a gyártósor összes paraméterét és funkcióját, mielőtt az a valóságban ténylegesen felépülne.

A 3D-modelleket emellett további területeken is alkalmazzák: a Szerszámgyárban kialakított új hibaelhárítási és kiképzőközpontnak köszönhetően a munkatársak továbbképzésére már nem csak a fizikailag felépített gyártószigeteken van lehetőség. Az úgynevezett Trouble Shooting Training Centerben a munkatársak számára virtuális gyártási környezetben tartanak különböző oktatásokat a készülékek kezelésére és a gyártósoron előforduló hibák gyors szakszerű elhárítására vonatkozóan.

Az Audi Hungaria Szerszámgyárát 2005-ben nyitották meg, azóta 52 000 négyzetméterre nőtt a területe. A présszerszámok és karosszériagyártó berendezések gyártása mellett az exkluzívszériás gyártásban az Audi és Volkswagen Konszern exkluzív modelljeihez készülnek karosszériaelemek. Évente 40 000 karosszériaelemet gyártanak itt a győri munkatársak a sport- és kisszériás modellek – mint az Audi RS-modellek, az Audi R8, az Audi e-tron GT, az Audi A8 L Horch, valamint Lamborghini és Bentley modellek számára.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/