/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Évszázados trendet borított a Toyota Észak-Amerikában

2022. január 05. 18:50   |   Autoblog
címkék:  

1931 óta minden évben a General Motors nyerte az USA újautó-eladási versenyét. 2021-ben azonban fordult a kocka: a Toyota letaszította az élről az autógyártót, méghozzá magabiztos fölénnyel.

Miután 2020-ban a koronavírus-járvány miatt világszerte a mélybe zuhantak az újautó-eladások, mindenki dicsőséges talpra állásban reménykedett 2021-ben. Az egészségügyi válságot azonban beszállítói krízis követte. A globális félvezetőhiány alapjaiban rengette meg az autóipart: alig volt olyan gyártó, aki fennakadások nélkül tudta volna kiszolgálni ügyfeleit. Ebben a helyzetben kiemelkedő jelentőséget nyert az optimális termékstratégia, a hatékony működés és a kellő alkalmazkodóképesség.

A Toyota már év közben jelezte, hogy versenytársainál kisebb mértékben érinti működését az alkatrészhiány, és bár teljesen nem tudta semlegesíteni a piaci hatásokat, az év végére meglett a vállalat operatív stabilitásának a kedvező eredménye.

A 2021. decemberi adatok szerint a Toyota Motor North America (TMNA) az előző naptári évben 2 332 262 gépkocsit értékesített. Ez ugyan csupán 10,4 százalékkal több, mint a mélypontnak tekinthető 2020. évben, de ez is elegendő volt ahhoz, hogy az autógyártó átvegye a vezetést a General Motorstól (GM), amely 1931 óta minden évet az USA legnagyobb forgalmú autógyártójaként zárt, 2021-ben azonban csupán 2,2 millió gépjárművet adott el az Egyesült Államokban.

A Toyota tehát kilencven éves hagyománynak vetett véget 2021-ben, ám nem csak erre lehet büszke. A cégcsoport huszonkét éve töretlenül vezeti a villamosított személygépkocsik piacát; 2021-ben 73,2 százalékos növekedéssel minden eddiginél több, 583 697 gépkocsit (túlnyomórészt full hibrid modelleket) adtak el, ami a TMNA éves forgalmának egynegyedét tette ki. A Toyota és Lexus márkák összesen tizennyolc villamosított modellt forgalmaznak a hatalmas nemzeti piacon, többet, mint bármely más szereplő; ez a szám 2022 derekára húszra fog nőni.

Míg a haszonjárművek terén a vállalat meghagyta az elsőséget a General Motorsnak, a piac egyik legfontosabb szeletét, a kompakt platós haszonjárművekét immár tizenhetedik éve uralja a Toyota Tacoma. Ami a személygépkocsikat illeti, a piac 22 százalékát (!) magáénak tudható Toyota márka tíz éve őrzi veretlenségét. Nem kevesebb, mint négy típusa vezeti az adott szegmensek eladásait: a Toyota Camry húsz, a Toyota Highlander hat, a Toyota RAV4 öt éve számít méretosztálya legnépszerűbb típusának, míg a 2021-ben megújult, immár hibridként kapható Toyota Sienna első ízben lépett az eladási listák élére.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/